Rockwool steenwol isolatie kopen

Er zijn 7 resultaten

Op zoek naar brandwerende steenwolisolatie? Dan kom je al snel uit bij het merk Rockwool. Rockwool levert geavanceerde isolatiesystemen voor gebouwen en is wereldmarktleider op het gebied van steenwolisolatie. Bij Bouwmaat vind je verschillende isolatieproducten van Rockwool.

Rockwool steenwol isolatie

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, kan een hoge druk aan. Dit komt omdat de vezels in rotswol kort zijn waardoor rotswol een hoge dichtheid heeft. Maar welke belangrijke eigenschappen en voordelen heeft Rockwool steenwolisolatie nog meer? Wij zetten alle kenmerken voor je op een rijtje.

Brandveiligheid
 
Geluidsisolatie
 
 
Waterafstotend
 
Lange levensduur
 
Circulariteit
 
 
Ontwerpvrijheid
 
 
 
 

Constante isolatiewaarde: thermisch comfort

Bijna iedere klant wil hetzelfde als het gaat om isolatie: energie besparen door een optimaal binnenklimaat. Rockwool noemt dit ook wel 'thermisch comfort'. Maar waarom is de isolatiewaarde van steenwol zo constant? Een groot voordeel van steenwol is dat dit materiaal niet krimpt en niet uitzet. Zo ontstaan er geen naden en kieren tussen de isolatieplaten en ontstaat er een constante isolatiewaarde. Het isolerend vermogen van een constructie wordt ook wel de Rc-waarde genoemd.

Ook heeft het materiaal een hoog warmte-accumulerend vermogen. Door dit warmte-accumulerend vermogen wordt de warmte in de winter vastgehouden en blijft het in de zomer langer koel. Daarnaast omhult het stilstaande lucht, waardoor het materiaal een hoge, natuurlijke isolatiewaarde heeft.

Brandveiligheid

Bij de bouw of isolatie van een gebouw is het uitermate belangrijk dat dit op een brandveilige manier gebeurd. Helpt steenwolisolatie bij de brandveiligheid van een gebouw? Het antwoord daarop is ja!

Steenwol is een brandwerende, hittebestendige manier van isoleren. De natuurlijke eigenschappen van steen helpen hierbij. De isolatieplaten van Rockwool zijn gemaakt van vulkanisch gesteente basalt.

Brandt Rockwool steenwol dan helemaal niet? Nee, zelfs niet bij extreem hoge temperaturen tot ver boven de 1.000 °C.

Kortom, Rockwool steenwol:

 • Beperkt branduitbreiding
 • Veroorzaakt bijna geen rook
 • Veroorzaakt geen toxische gassen
 • Produceert geen brandbare gassen

"Brandbare isolatiematerialen dienen altijd meegenomen te worden in de vuurlastberekening. Steenwol is onbrandbaar volgens EN 12501-1 en wordt niet meegenomen in de vuurlastberekening volgens NEN 6090."

Geluidsisolatie

Rockwool steenwolisolatie is uitermate geschikt als geluidsisolatie. Zo kan het isolatiemateriaal geluiden blokkeren, absorberen of versterken. Maar waarom is Rockwool steenwol zo geschikt als geluidsisolatie?

Dit komt door de open en poreuze structuur van het isolatiemateriaal. Hierdoor wordt geluidshinder door bijvoorbeeld spoorwegen, wegen, het leven in een stad of vliegvelden verminderd.

Wat is dan het voordeel voor jouw klant? Doordat de klant geen ongewenste geluiden ervaart kan dit een positieve invloed hebben op de fysiologie, het leervermogen en het sociale gedrag.

Waterafstotend

De isolatiematerialen van Rockwool zijn waterafstotend, niet-hygroscopisch en niet-capillair. Dankzij deze eigenschappen krijgt schimmelvorming geen enkele kans. Steenwol gaat niet alleen schimmelvorming tegen maar is daarnaast dampopen en waterafstotend.

Wat bedoelen we met dampopen? Dampopen houdt in dat vocht eenvoudig een weg naar buiten vindt, zonder te condenseren in het materiaal.

Kortom, met Rockwool isolatieplaten creëer jij een goede luchtkwaliteit, een optimaal binnenklimaat en daarmee een beter wooncomfort voor jouw klant.

Lange levensduur

Rockwool steenwolisolatie is robuust materiaal dat ongevoelig is voor veroudering. Het isolatiemateriaal heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 75 jaar, zonder dat het materiaal verouderd. Zo is Rockwool isolatie een waardevolle, maar eenmalige investering om de onderhoudskosten en energiekosten levenslang te verlagen. 

De isolatiematerialen:

 • Zijn vormvast
 • Zakken niet uit;
 • Zijn ongevoelig voor veranderingen in temperaturen of vochtigheidsgraad;
 • Blijven altijd perfect aaneengesloten.

Circulariteit

Rockwool houdt de volgende omschrijving aan voor circulair bouwen:

"Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later. ~ Transitieagenda Circulaire Bouweconomie"

Steenwol is een duurzaam materiaal. Zo wordt het niet alleen duurzaam geproduceerd maar is het ook gemaakt van duurzame grondstoffen (vulkanisch gesteente basalt). Vulkanisch gesteente basalt is een van de meest voorkomende grondstoffen op de planeet. De isolatieplaten hebben een lange levensduur en een bewezen lage milieu impact. Ook kan steenwol gerecycled worden, zonder dat de oorspronkelijke kwaliteit verloren gaat.

Ontwerpvrijheid

Rockwool steenwol is een veelzijdig isolatiemateriaal dat op maat kan worden verwerkt in diverse kleuren, dimensies en vormen. Dit geeft architecten de vrijheid om inspirerende gebouwen te ontwerpen waar mensen graag tijd doorbrengen en waar de sociale samenhang vergroot kan worden.

Rockwool steenwol isolatie - Robuust en flexibel


Steenwol platen

De steenwol platen van Rockwool zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Wij zetten een aantal isolatieoplossingen uit het assortiment van Bouwmaat voor je op een rijtje.

Dakplaten

Heb jij dakplaten nodig voor jouw klus? De dakisolatie voor het platte dak van Rockwool is brandveilig, duurzaam en heeft een lange levensduur. Ook vergroot de isolatie het akoestisch comfort.

De Rockroof Sidefix dakplaten zijn uitermate geschikt voor thermische, akoestische en brandwerende isolatie tussen houten balken in hellende daken. Deze steenwoldeken van Rockwool is aan een zijde voorzien van een dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en voorzien van draad versterkte hechtranden.

Wandplaten

Ga je een wand isoleren en heb je wandplaten nodig? Dan gebruik je de Rockwool Rocksono wandisolatie. Deze wandisolatie is uitermate geschikt voor houten en licht metalen scheidingswanden en voorwetwanden. Daarnaast vergroot het isolatiemateriaal het thermisch en akoestisch comfort.

Bij Bouwmaat vind je de Rockwool Sono Base en Rockwool Sono Solid steenwol platen in verschillende formaten. Het assortiment is geschikt voor het isoleren van houten en metalen scheidingswanden of voorzetwanden.

Vloerisolatie

De wandisolatieplaten uit de Rockwool Rocksono serie worden ook gebruikt voor het isoleren van houten vloeren. Wil je speciale vloerisolatie van Rockwool? Naast de Rocksono platen heeft Rockwool een apart RockFloor vloerisolatie assortiment welke uitermate geschikt is voor het thermisch en akoestisch isoleren van zwevende dekvloeren, houten vloeren en begane grondvloeren.

Gevelisolatie

Ook voor het isoleren van de gevel vind je van bij Bouwmaat een assortiment aan Rockwool steenwol. Geschikt voor de gevel zijn de Rockfit Duo bouwplaten. Deze isolatieplaten zijn een waterafstotende spouwplaat met een harde toplaag, voorzien van een ruitraster en een flexibele achterzijde. Rockwool Rockfit Duo is uitermate geschikt als thermische en akoestische isolatie van vliesgevels met open of gesloten voegen en gemetselde spouwmuren met gedeeltelijke of volledige spouwvulling.


Rc-waarde steenwol

Het isolerend vermogen van een constructie wordt uitgedrukt via de Rc-waarde. Hoe hoger de Rc-waarde van een constructie is, hoe beter deze isoleert.

 • R = resistance
 • c = construction

Rc-eis nieuwbouw-constructies

De Rc-waarde bij nieuwbouw-constructies moet aan een aantal eisen voldoen:

 • Dak: > Rc 6 m2K/W
 • Vloer: > Rc 3,5 m2K/W
 • Gevel: > Rc 4,5 m2K/W

Met Rockwool steenwol worden de eisen voor de isolatiewaarde van deze constructies eenvoudig gehaald.

Factoren die de Rc-waarde beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de daadwerkelijke Rc-waarde kunnen beïnvloeden:

 • Vormvastheid:
  Rockwool isolatie krimpt niet en zet niet uit.
 • Gevoeligheid:
  Rockwool steenwol heeft een veerkrachtige en flexibele structuur en een robuust oppervlak.
   
 • Delaminatie:
  Steenwol delamineert niet door weersinvloeden.
 • Verwerking:
  Het isolatiemateriaal moet op een juiste manier worden verwerkt.

Veelgebruikte afmetingen

Rockwool steenwol is er in veel verschillende afmetingen. De veelgebruikte afmetingen vind je in het assortiment bij Bouwmaat.

Lengte, breedte en dikte

De afmetingen van het Rockwool isolatiemateriaal in het assortiment bij Bouwmaat:

 • Lengte: 120, 500, 100 cm;
 • Breedte: 60, 80 cm;
 • Dikte: 3, 4.5, 7, 7.5, 9, 10 cm

Hoe steenwol snijden?

Is Rockwool steenwol eenvoudig op maat te snijden? Jazeker! Dit komt mede door het handige rasterpatroon op de isolatieplaten. En hoe moet je steenwol snijden? Gebruik voor het op maat snijden van de Rockwool steenwol platen de speciale isolatiemessen.

Gewicht steenwol

Het gewicht van de verschillende Rockwool isolatieplaten in het assortiment bij Bouwmaat.

 • RockSono Base is een lichte en veerkrachtige steenwolplaat (ca. 35 kg/m3).
 • RockSono Solid is een stevige, veerkrachtige steenwolplaat (ca. 45 kg/m³) met zeer goede thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen.
 • Rockroof Sidefix voor een hellend dak, is een steenwoldeken (ca. 25 kg/m³), aan een zijde voorzien van een dampremmend en luchtdicht aluminiumlaminaat en voorzien van draadversterkte hechtranden.

Rockwool steenwol isolatie snijden


Steenwol prijs per m2

De prijs per m2 van de isolatiematerialen van Rockwool verschilt van €3,40 per m2 tot 7,08 per m2. Door de lange levensduur van de isolatieplaten is Rockwool een waardevolle, eenmalige investering om de onderhoudskosten en energiekosten levenslang te verlagen. Daarmee is steenwol een goedkope manier van isoleren.


Inspiratie, tips en stappenplannen

Bij Bouwmaat vind je alles onder één dak. Zo bieden wij niet alleen de producten van Rockwool, maar willen we je ook alle informatie geven die je nodig hebt om het juiste product voor jouw klus aan te schaffen. Wil je tips over de verwerking van de producten? Ook die vind je bij Bouwmaat.

Een aantal handige artikelen over isolatie:

Bekijk alle inspirerende artikelen over isolatie >


Video: Thermisch comfort - Eén van de 7 krachten van steenwol