MDF platen kopen

Wat is MDF? MDF is de afkorting van medium density fibreboard. MDF hout is een geperste plaat met middelharde dichtheid. Een multiplex plaat bestaat uit fijn vermalen houtvezels van verschillende soorten hout vermengd met hars. De houtvezels zijn onder hoge druk en hoge temperatuur met elkaar verlijmd. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan MDF materiaal. Ook vertellen wij je alles over de voordelen, verschillende soorten, diktes, afmetingen van MDF hout en meer.

21 resultaten

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x18mm 70% PEFC

588822

169 Bezorgvoorraad info

€ 45,00

€ 38,25 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x18mm 70% PEFC

556427

12 Bezorgvoorraad info

€ 29,43

€ 25,01 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x12mm 70% PEFC

588821

59 Bezorgvoorraad info

€ 35,10

€ 29,83 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Lakdraagfolie 2440x1220x18mm 70% PEFC

464848

61 Bezorgvoorraad info

€ 47,68

€ 40,52 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x9mm 70% PEFC

751764

58 Bezorgvoorraad info

€ 30,80

€ 26,18 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x9mm 70% PEFC

556424

157 Bezorgvoorraad info

€ 17,42

€ 14,80 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x12mm 70% PEFC

556425

61 Bezorgvoorraad info

€ 22,75

€ 19,33 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Lakdraagfolie 2440x1220x9mm 70% PEFC

464988

6 Bezorgvoorraad info

€ 34,56

€ 29,37 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Wit Gegrond 2440x1220x15mm 70% PEFC

767761

45 Bezorgvoorraad info

€ 42,30

€ 35,95 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x15mm 70% PEFC

760650

52 Bezorgvoorraad info

€ 26,75

€ 22,73 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat 2440x1220x22mm 70% PEFC

310750

23 Bezorgvoorraad info

€ 40,14

€ 34,11 v.a. 80 stuks

product image
Meer=Minder

MDF Plaat Vochtwerend 1210x1220x18mm 70% PEFC

742578

5 Bezorgvoorraad info

€ 32,06

€ 27,25 v.a. 80 stuks

Wat is MDF? MDF is de afkorting van medium density fibreboard. MDF hout is een geperste plaat met middelharde dichtheid. Een multiplex plaat bestaat uit fijn vermalen houtvezels van verschillende soorten hout vermengd met hars. De houtvezels zijn onder hoge druk en hoge temperatuur met elkaar verlijmd. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan MDF materiaal. Ook vertellen wij je alles over de voordelen, verschillende soorten, diktes, afmetingen van MDF hout en meer.


Waar wordt een MDF plaat voor gebruikt?

MDF platen zijn uitermate geschikt als basismateriaal voor interieurbouw of meubelbouw. Denk bijvoorbeeld aan een MDF plank. Een aantal toepassingen op een rijtje:

 • Meubels
 • Kasten
 • Deuren of deurlijsten
 • Vensterbanken

Daarnaast kun je ook een scheidingswand maken van MDF.


De voordelen van MDF platen

 • Gemakkelijk te zagen en te frezen.
 • Het splintert niet tot nauwelijks.
 • Eenvoudig te behandelen dankzij de gladde oppervlakte.
 • Makkelijk materiaal om te verwerken.
 • Slijtvast.
 • Reageert niet op temperatuurverschillen.

Bij Bouwmaat zijn MDF platen of MDF board verkrijgbaar in verschillende afmetingen, diktes en afwerkingen. Je kunt MDF panelen ook eenvoudig online bestellen.

Nadelen heeft MDF ook. MDF is niet watervast, maar er zijn wel MDF watervaste soorten. Het kan doorzakken bij te hoge en/of langdurige belasting. En eendoorgezakte MDF plaat komt niet meer terug in vorm. Dit zijn nadelen om rekening mee te houden als je MDF platen wilt toepassen.


Soorten MDF plaat

Voor iedere klus is er een soort MDF:

 • Standaard is geschikt voor binnen gebruik. Dit materiaal wordt veelal toegepast voor wanden, meubilair en lijstwerk.
 • Vochtwerend is groenig van kleur (groene MDF) en is geschikt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Deze variant wordt toegepast voor het maken van bijvoorbeeld keuken- en badkamermeubilair.
 • Brandwerend is een brandvertragende plaat. Deze speciale plaat wordt toegepast in ruimtes waar specifieke eisen voor brandwerendheid gelden. Dit plaatmateriaal wordt bijvoorbeeld gebruikt in scholen, kantoren en hotels.
 • Gegrond is voorzien van een tweezijdige grondverf laag. Hierdoor is de plaat direct af te lakken. Deze variant wordt regelmatig verwerkt in binnenmeubilair en is ook leverbaar als vochtwerend plaatmateriaal.
 • Buigbaar MDF is een dunne MDF plaat die, zoals de naam al impliceert, omgebogen kan worden. Om het MDF buigbaar te maken, zijn deze MDF platen voorzien van diepe groeven zodat ze zonder beschadigingen een golvende of cilindrische vorm kunnen aannemen. Buig MDF kan uitsluitend worden gebruikt op vochtvrije plaatsen.

MDF plaatMDF diktes: Veelgebruikte diktes MDF platen

Wij zetten de MDF diktes die veel worden gebruikt voor je op een rijtje:

18 mm

De meest verkochte standaard MDF plaat dikte is 18mm. Deze dikke plaat is geschikt voor de meeste toepassingen, zowel voor interieurbouw als meubelbouw.

12 mm

MDF platen van 12 mm kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van meubels die minder zwaar moeten worden en die geen grote krachten hoeven op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan kindermeubels.

3 mm

3 mm dikke MDF platen zijn goed te gebruiken voor bijvoorbeeld de binnenkant van lades.

Overige maten

Naast deze standaardmaten kun je bij Bouwmaat terecht voor afwijkende diktematen.


Veelvoorkomende afmetingen

Bij Bouwmaat zijn MDF panelen verkrijgbaar in verschillende afmetingen, diktes en afwerkingen. De standaard maat van MDF is 244 cm lengte x 122 cm breedte. Daarnaast verkopen we platen van 121 x 122 cm en buigbaar MDF van 305 x 122 cm. Het gewicht van de plaat is afhankelijk van de afmetingen.

MDF op maat

Bouwmaat biedt de mogelijkheid om je plaatmateriaal op maat te leveren. Naast het MDF op maat zagen in de vestiging is er ook de service heet 'PLAAT-OP-MAAT'. Dit scheelt je als vakman veel tijd en geld. Hoe werkt deze service precies?

In de Bouwmaat vestiging geef je bij de servicebalie de afmetingen op van het materiaal dat je nodig hebt. Daarnaast bespreek je of frezen en/of gronden nodig is. Indien gewenst, adviseert de medewerker je over het te gebruiken product.

Vervolgens berekent het 'PLAAT-OP-MAAT' programma hoeveel platen je nodig hebt voor je klus. Het programma gaat eenvoudig na hoeveel er uit één grote plaat te halen valt. Zaagverlies wordt hierdoor geminimaliseerd, omdat je meer delen uit dezelfde plaat haalt. Wat ook nog eens duurzaam is. Zo heb je eenvoudig en snel een MDF plaat op maat.

Het programma maakt gelijk een zaagschema en een offerte voor je aan. Als je die hebt goedgekeurd gaat Van Drimmelen voor je aan de slag!


Witte en zwarte MDF platen

Standaard MDF platen zijn bruin. Omdat de plaat poreus is en snel verf opzuigt is het belangrijk de plaat in de grondverf te zetten of voor te behandelen met een primer. Je kunt ook platen kopen die al gegrond zijn (witte plaat). Daarnaast verkoopt Bouwmaat ook platen in de kleur zwart. Deze platen zijn niet gelakt maar door en door gekleurd tijdens het productieproces. De kleuren op een rijtje:

 • MDF plaat bruin
 • MDF plaat wit
 • MDF plaat zwart

Waterbestendige platen

MDF is niet waterbestendig. Voor gebruik in vochtige ruimtes zoals de badkamer kun je gebruiken maken van vochtwerende MDF platen. Heb je materiaal nodig voor buiten? Kijk dan bij plaatmateriaal voor buiten, dat is vaak wel watervast.


Buigbaar MDF

Buigbaar MDF of flexibel MDF is een dunne MDF plaat die omgebogen kan worden. Om het MDF buigbaar of flexibel te maken, zijn deze MDF platen voorzien van diepe groeven zodat ze zonder beschadigingen een golvende of cilindrische vorm kunnen aannemen. Flexibel of buigbaar MDF kan uitsluitend worden gebruikt op vochtvrije plaatsen.


MDF bevestigen

Welke schroeven gebruik je voor 18 mm MDF? MDF is te bevestigen door middel van schroeven, nagels, nieten en lijm. Haakse verbindingen kunnen in verstek met zwaluwstaart of deuvels worden gemaakt. Ga je schroeven dan hoef je niet voor te boren omdat het materiaal redelijk zacht is.


Zagen of frezen

Een MDF plaat is makkelijk te zagen of vrezen. MDF materiaal bestaat uit een grote hoeveelheid lijm en heeft een hoge dichtheid. Dit zorgt er wel voor dat er een hogere slijtage is in vergelijking met het zagen van hardhout.

Een aantal tips voor het zagen van MDF:

 • Gebruik hardmetalen zaagbladen tegen slijtage
 • Gebruik zaagbladen met fijne tanden voor een strakke zaagsnede
 • Bij machinaal zagen: zaag niet te langzaam (verbranding) of te snel (ruwe zaagsnede)

MDF panelen zijn te zagen met zowel een handzaag als een cirkelzaag of decoupeerzaag.

Gefreesde MDF panelen

Ook kun je een bovenfrees gebruiken voor het profileren van een MDF paneel. Het grote voordeel van gefreesde MDF panelen: een groot aantal mogelijkheden en een resultaat dat glad is af te werken zonder al te veel schuurwerk. Het nadeel van gefreesde MDF panelen: scherpe hoeken en randen beschadigen snel en verf hecht niet goed op scherpe hoeken.


MDF afwerken

Voor een net afgewerkte plaat raden we je aan om de schroeven netjes weg te werken. Hiervoor kun je gebruik maken van plamuur. De plamuur breng je gemakkelijk aan met een plamuurmes op de schroefgaten. Als het droog is kun je de geplamuurde delen licht schuren om het overtollige plamuur te verwijderen.

Lakken of verven

Wil je MDF verven of lakken? Reinig en ontvet de plaat en zet de plaat eerst een paar keer in de grondverf. Je kunt ook voorbehandelen met een speciale primer. MDF is namelijk poreus en zuigt het verf sneller op dan een ander plaatmateriaal. Schilder vervolgens de plaat af met een lak voor hout naar wens.

Behangen

Wil jij behangen op MDF materiaal? Ook dat is mogelijk, maar let wel op dat je de MDF plank voorbehandeld om te zorgen dat de plank niet gaat opzwellen. Breng eerst een primer aan op het MDF hout en laat dit goed drogen. Breng vervolgens het behang aan. MDF hout is een zuigend materiaal, waardoor de lijm snel intrekt. Een goede primer is daarom van belang.


De kosten van een MDF plaat

De prijs van een MDF plaat is afhankelijk van de afmeting en de afwerking. Standaard platen zijn voordeliger dan platen die vochtwerend zijn, gegrond of gekleurd.


PEFC

MDF wordt geleverd met PEFC certificaat. Hierdoor voldoet het aan de duurzame inkoopeisen voor hout. Het internationale PEFC keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft.


MDF plaat schilderen of lakken

Wil je een MDF plaat schilderen of lakken? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Het lakken van MDF platen kan in twee eenvoudige stappen:

 1. Primer of grondverf:
  Behandel de plaat eerst met een speciale primer of zet de plaat goed in de grondverf. MDF heeft een poreuze structuur waardoor verf anders in de MDF plaat wordt gezogen.
 2. Houtlak:
  Schilder de MDF plaat met een speciale houtlak.

Handige materialen bij het lakken van MDF platen

Naast grondverf of primers en lakken kan schildergereedschap natuurlijk ook niet ontbreken bij deze klus. Denk hierbij aan: