Lijmkammen: Kies stap voor stap de juiste lijmkam

Voordat je tegels gaat leggen, moet je beslissen welke lijmkam je gaat gebruiken. Er is geen standaard lijmkam die je voor elke soort tegel kunt gebruiken. Je keuze hangt af van de ondergrond, lijmkeuze, de grootte en het type tegel dat je plaatst. Bepaal allereerst welke maat je moet gebruiken en of je voor een lijmkam met ronde of vierkante vertanding kiest voordat je met het tegelwerk begint.

37 resultaten

Super Prof Lijmkam grof staal getand 6x6x6 mm lengte: 180 mm met houten greep

118715

2 Bezorgvoorraad info

€ 1,94

Rubi Lijmspaan 28 cm 8x8 mm RVS

582653

125 Bezorgvoorraad info

€ 16,06

Super Prof Lijmkam staal getand 4x4x4 mm lengte: 180 mm met houten greep

563760

2 Bezorgvoorraad info

€ 1,94

Rubi Lijmspaan 28 cm 6x6 mm RVS blad met open handgreep

582652

99 Bezorgvoorraad info

€ 16,06

Rubi Lijmspaan 28 cm 12x12 mm RVS blad met open handgreep

582655

123 Bezorgvoorraad info

€ 16,06

Rubi Lijmspaan 28 cm 10x10 mm RVS blad met open handgreep

582654

81 Bezorgvoorraad info

€ 16,06

Super Prof ECO Lijmspaan RVS 10x10 mm lengte: 280 mm breedte: 120 mm

387894

2 Bezorgvoorraad info

€ 12,03

Super Prof ECO Lijmspaan RVS 8x8 mm lengte: 280 mm breedte: 120 mm

387886

2 Bezorgvoorraad info

€ 12,03

Rubi Lijmkam 15x15 mm vertanding lengte: 28 cm RVS met rubiflex open greep

742446

35 Bezorgvoorraad info

€ 17,34

Super Prof ECO Lijmspaan RVS 6x6 mm lengte: 280 mm breedte: 120 mm

387878

2 Bezorgvoorraad info

€ 12,03

Super Prof Lijmkam fijn staal driehoeksvertanding 180 mm met houten greep

118731

75 Bezorgvoorraad info

€ 1,94

Rubi Lijmspaan 28 cm 4,5x4,5 mm met open houten handgreep RVS

582651

79 Bezorgvoorraad info

€ 16,06

Voordat je tegels gaat leggen, moet je beslissen welke lijmkam je gaat gebruiken. Er is geen standaard lijmkam die je voor elke soort tegel kunt gebruiken. Je keuze hangt af van de ondergrond, lijmkeuze, de grootte en het type tegel dat je plaatst. Bepaal allereerst welke maat je moet gebruiken en of je voor een lijmkam met ronde of vierkante vertanding kiest voordat je met het tegelwerk begint.


De basis

Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% van het oppervlak ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die de juiste dekking onder de tegel levert. Een algemene regel is: hoe groter de tegel, hoe groter de vertanding van de lijmkam. Het is daarom altijd beter om een grotere lijmkam te gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. Een beetje extra lijm onder een tegel is prima, niet genoeg lijm onder de tegel is onacceptabel.

Belangrijk: de juiste vertanding

Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, de tegel omhoog te trekken en de achterzijde van de tegel te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken. Is dit niet het geval? Gebruik dan een grotere vertanding.

Opgelet: niet draaien!

Breng de lijmribbel altijd in een rechte lijn aan! Je slaat dan geen lucht op. Ga niet draaien en houd een constante hoek aan bij het smeren. Als je te veel varieert, wordt de lijm ongelijkmatig verdeeld. Probeer minimaal een hoek van 50 tot 60 graden aan te houden om meer lijmhoogte te creëren.

Plaats de tegel in het lijmbed en 'wel' (schuivende beweging met wat druk) de tegel in de tegengestelde richting van je lijmbed. Je duwt de lijmribbels dus tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat je tegel de juiste dekking krijgt. Dubbel verlijmen helpt altijd! Een 45 graden lijmkam, waarbij de vertanding onder een hoek van 45 graden gebogen is, zorgt voor een hoger lijmbed en een gelijkmatigere hoogte.

Lijmkammen: niet draaien


Lijmkammen: Tegels

Bepaal de maat van de lijmkam

De grootte van de tanden en de onderlinge afstand van de tanden bepalen de maat van de lijmkam en de hoeveelheid lijm die de lijmkam op de ondergrond of tegel achterlaat als je de lijm uitspreidt.

Bouwmaat heeft twee typen tegellijmkammen in het assortiment; de vierkante inkeping en de ronde inkeping. Voor de bepaling van de maat is er geen verschil, ze worden op dezelfde manier gemeten. Het eerste getal is de afstand tussen de tanden (inkepingen), het tweede getal is de diepte van de inkeping. Over het algemeen kan je het volgende aanhouden:

Mozaïek

Dit zijn kleine tegels en hiervoor gebruik je de kleinste vertanding, de 3x3 mm lijmkam, om te voorkomen dat de lijm door de voegen komt.

Wandtegels

Voor de meeste wandtegels van 15x15 cm tot 20x25 cm gebruik je een vertanding van 6x6 mm. Voor grotere tegels adviseren we een 8x8 mm lijmkam te gebruiken. Afhankelijk van de ondergrond zijn wandtegels van 30x60 cm het beste te verlijmen met een vertanding van 10x10 mm.

Vloertegels

Voor vloertegels tot 50 cm kan je prima een 10x10 mm vertanding gebruiken. Een 12x12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Zijn de vloertegels nog groter, gebruik dan een lijmkam met vertanding van 15x15 mm. Bij het verwerken van groot-formaat tegels is het verstandig om de tegels dubbel te verlijmen. Dit is belangrijk voor de hechting.


Lijmkammen: Dubbel verlijmen

Dubbel verlijmen: de 'Buttering Floating'-methode

Een specifieke methode om een tegel voor 100% te voorzien van lijm, is door deze dubbel te verlijmen. Dit heet ook wel 'Buttering Floating'.

  • Voor een perfecte hechting! Bij dubbel hardgebakken tegels is het belangrijk dat je deze methode toepast omdat dit type tegel bijna geen vocht opneemt.
  • Je mengt eventuele antikleefstof van het bakproces.
  • Je zorgt dat stempeling van de tegel wordt weggewerkt

Lijmkammen: 45 graden

De 45 graden lijmkam

Lijmkammen met de vertanding gebogen onder een hoek van 45 graden voorkomen overbelasting van je pols. Je hebt daarnaast minder kracht nodig om de tegellijm te verdelen. Omdat de lijmkammen een schuine vertanding hebben, staat de kam recht op de tegel. Hierdoor blijft de lijmril over het oppervlak overal hetzelfde. Gebruik je het 'tile level'-systeem? Kies dan ook voor een 45-graden lijmspaan. Voor tile level-systemen is een 4 mm hoogte te adviseren. Heb je een 10x10 mm vertanding in 45 graden, dan levert dit ongeveer een 5 mm lijmril op. Bij een gewone 10x10 mm vertanding varieert de hoogte tussen de 3 en 4 mm, afhankelijk van hoek waarin je de lijmkam houdt.


Lijmkammen: Dubbel verlijmen

Gebruik je een ronde of vierkant getande lijmkam?

Een 10 mm lijmkam met ronde vertanding en een 8 mm vierkant vertande lijmkam zorgen allebei voor een 3 mm dikke lijmlaag onder de tegel. Welke keuze maak je dan? De verschillende vorm van de vertanding bepaalt hoe eenvoudig de tegel volledig in de lijmlaag kan worden geplaatst. In principe is het eenvoudiger om een tegel in een lijmbed te plaatsen die met een ronde vertanding is gemaakt dan met een vierkante vertanding.

De lijmrillen die met een vierkante vertanding zijn gemaakt, hebben de neiging om aan weerszijden in te 'storten' wanneer je de tegel in het lijmbed plaatst. Door de tegel in het bed van vierkante rillen te duwen, worden de ruggen als het ware vanaf de bovenkant van de ril omgevouwen en vervolgens verspreid.

Een ronde vertanding spreidt de lijm uit wanneer een tegel in het bed wordt geplaatst. Door een tegel in het bed met ronde rillen te duwen, breidt de lijmril zich vanaf de bodem uit met daarbij minder kans op luchtinsluiting.


Persoonlijke voorkeuren

Je persoonlijke voorkeur helpt ook om te bepalen welke specifieke lijmkam je wilt gebruiken. Dat geldt ook voor het advies van de lijmfabrikant. Raadpleeg dit als je twijfelt over de vloer en de gekozen lijm.

Voor een persoonlijk advies kan je natuurlijk ook altijd contact opnemen met jouw Bouwmaat vestiging.


Video: Rubi RVS lijmspaan 28 cm 6x6 mm

De onderstaande video toont een snelle review van de Rubi RVS lijmspaan. De lijmspaan is voorzien van de Rubiflex open handgreep die uit twee texturen bestaat. Ze zijn zeer licht en een sterk aluminium middenstuk. De bevestiging tussen het middenstuk en het blad is zeer stevig en het stalen blad heeft een hoge slijtvastheid. De spaan is voorzien van kleurloze lak en daardoor beschermt tegen roestvorming. Het blad is perfect vlak en daardoor is lijm eenvoudig aan te brengen.