Tegellijmen: welke tegellijm past bij jouw klus?

Bij Bouwmaat vind je voor iedere klus de juiste tegellijm! Het assortiment tegellijmen bij Bouwmaat is groot en belangrijk. Naast PCI, Schönox en Eurocol verkoopt Bouwmaat ook tegellijm en toebehoren van Ardex en Coba. Daarnaast is het assortiment met Bouwmaat producten uitgebreid met een light poederlijm, een nieuw recept pastalijm, nieuwe voegkleuren, bijpassende kleuren kit en epoxyvoegen in meerdere kleuren. Door deze toevoegingen en aanpassingen in het assortiment is er voor iedere allround vakman tot en met iedere professionele tegelzetter een passend product te vinden.

6 resultaten

product image
Meer=Minder

Eurocol 686 Supercol Tegellijm Wand 18kg

726360

60 Bezorgvoorraad info

€ 38,43 excl BTW

€ 34,58 v.a. 20 stuks

product image
Meer=Minder

Eurocol 690 Tegelpasta Wand Gebroken Wit 8kg

062356

0 Bezorgvoorraad info

€ 18,66 excl BTW

€ 16,79 v.a. 20 stuks

product image
Meer=Minder

Eurocol 688 Elastifix Pastalijm Lichtgrijs Grootformaat Tegels 15kg

380632

4 Bezorgvoorraad info

€ 46,80 excl BTW

€ 42,12 v.a. 20 stuks

product image
Meer=Minder

Eurocol 2000 Bouwpasta Wandtegellijm Elastisch 18kg

379417

€ 47,51 excl BTW

€ 42,75 v.a. 20 stuks

Eurocol 690 Tegelpasta Wand Gebroken Wit 16kg

062364

€ 41,41 excl BTW

product image
Meer=Minder

Eurocol 680 Elastilight Tegellijm Wand Lichtgrijs Grootformaat 11kg

742285

€ 67,80 excl BTW

€ 61,02 v.a. 20 stuks

Tegellijmwijzer: welke tegellijm past het beste bij mijn klus?

Het aantal te gebruiken tegellijmen is zeer divers. Welke tegellijm het beste bij een bepaalde klus past, is van veel factoren afhankelijk. De Bouwmaat tegellijmwijzer laat onder andere zien welke tegellijm het beste bij een bepaalde soort tegel past. Zo heb je altijd de juiste lijm. Ook geeft het de eigenschappen van de verschillende lijmen overzichtelijk weer. Zo kun je nog makkelijker je keuze maken!

Download de tegellijmwijzer voor poederlijmen

Download de tegellijmwijzer voor pastalijmen

Verschillende merken tegellijmen

Bij Bouwmaat vind je verschillende A-merken tegellijm. Wij zetten de merken op een rijtje.
 • Bouwmaat
  Producten van A-merk kwaliteit speciaal ontwikkeld voor de professional én voor een scherpe prijs.
 • Coba
  Een oer-Hollandse productlijn die makkelijk te verwerken is, voor nagenoeg iedere tegelklus.
 • PCI
  Dankzij diverse unieke producten heeft PCI hét assortiment voor de professionele tegelzetter.
 • Schönox
  Al jarenlang een professioneel assortiment voor de vakman.
 • Ardex
  Hoogwaardige producten voor de vakman én de professionele tegelzetter.EurocolOp Eurocol kun je bouwen dankzij de vertrouwde kwaliteit.

Pastalijm en poederlijm

Welke tegellijm past het beste bij mijn klus? Het antwoord op deze vraag zal per opdracht verschillen. Er is onder andere grofweg een verschil te maken tussen het betegelen van wanden en van vloeren. Dit zorgt vaak al voor een splitsing tussen poederlijm en pastalijm. Pastalijmen zijn niet geschikt voor het betegelen van vloeren. De lijm kan weinig druk aan. Bovendien heeft het lucht nodig om te drogen. Vloertegels laten minder lucht door en daardoor duurt het droogproces te lang.

Pastalijmen zijn wel geschikt voor wanden. Een groot voordeel van pastalijm is dat het kant-en-klaar is en direct is toe te passen. Poederlijm is zowel op vloeren als op wanden toepasbaar. Een voordeel van poederlijm is dat er sprake is van een goede verharding, ook onder vochtige omstandigheden.

Voor- en nadelen van poederlijm

Poederlijmen hebben een aantal voor- en nadelen. Wij zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

Voordelen poederlijm

 • Geschikt voor buiten
 • Geschikt voor wandtegels en vloertegels
 • Ook te gebruiken als egalisatie/reparatiemortel voor plaatselijk uitvlakken
 • Goedkoper dan pastalijm

Nadelen poederlijm

 • Meer werk omdat lijm moet worden aangemaakt
 • Niet opnieuw te gebruiken
 • Kans op mengfouten
 • Beperkte verwerkingstijd

Voor- en nadelen van pastalijm

Ook pastalijmen hebben een aantal voor- en nadelen. De voor- en nadelen van pastalijmen zetten we voor je op een rijtje.

Voordelen pastalijmen

 • Kant en klaar, niet zelf mengen
 • Constante samenstelling gedurende de klus
 • Flexibele lijm

Nadelen pastalijmen

 • Niet geschikt voor buiten
 • Niet geschikt voor vloertegels
 • Duurder dan poederlijm

Lijmsoorten en tegelsoorten

De tegelsoort die je gaat plaatsen op een klus is van invloed op de tegellijm die je kiest. Voor de keramische tegel geldt in de basis dat vrijwel elk type lijm erbij past. Voor de nog altijd in populariteit toenemende natuursteentegels, is zeker niet elke vloerlijm geschikt. De gekozen lijm mag het natuursteen niet aantasten en moet de eventuele dikteverschillen van de natuursteentegel makkelijk op kunnen vangen. Voor een lichte natuursteentegel is vaak een witte lijm gewenst.

Veel gestelde vragen over tegellijm

Moet ik voorstrijken?

Dit is meestal wel verstandig. Voorstrijken heeft een tweeledige functie: het vermindert de zuiging van de ondergrond en verbetert de hechting van de tegellijm.

Welke lijmkam moet ik gebruiken?

Gebruik altijd de goede lijmkam (met juiste vertanding). Gebruik voor pasta's de driehoekige vorm en voor poeders de vierkante.

Hoe lang moet ik mengen (poederlijm)?

Volg de mengtijd die op de verpakking van het product staat. Om te zorgen dat alle grondstoffen optimaal oplossen in water dien je de mengtijden te respecteren en is in de regel vier minuten mengen het minimum.

Wat betekent de "open tijd" bij een lijm?

De "open tijd" is de maximale tijd tussen het aanbrengen van de lijm op de ondergrond en het verlijmen van de tegels. Na het verstrijken van de "open tijd" zal de lijm verharden en zullen de tegels niet meer aan de lijm hechten.

Wanneer gebruik ik welke lijm?

Op vlakke wanden kan je het beste een pastalijm gebruiken. Pasta's zijn direct klaar voor gebruik en het restant is herbruikbaar. Op de vloer dien je een poederlijm te gebruiken. Poederlijmen kunnen op wand en vloer worden ingezet, ook in dikkere lagen.

Welke lijm moet ik gebruiken bij een vloer met vloerverwarming?

Bij vloerverwarming en op houtachtige ondergronden moet men altijd een flexibele lijm gebruiken. Door een betere elasticiteit van een dergelijke lijm kan deze lichte vervormingen opvangen.

Welke lijm moet je gebruiken bij mozaïek?

Bij mozaïektegels dient uitsluitend witte poederlijm gebruikt te worden.

Wanneer kan je beginnen met voegen?

Als de lijm voldoende uitgehard is. Houd bij wanden 1 à 2 dagen aan voordat het tegelwerk wordt ingewassen. Bij vloertegel kan dit langer duren omdat de lijmlaag meestal dikker is, de tegels vaak groter zijn en een dichtere structuur hebben. Houd bij vloertegels minimaal 2 dagen aan.

Tegellijm kopen bij Bouwmaat: scherpe prijs-kwaliteitverhouding

Het uitgebreide assortiment aan tegellijmen dat wij voor jou hebben samengesteld is net zo divers als het aantal verschillende tegels en de afzonderlijke eigenschappen ervan. Alle lijmen en voegmortels zijn water- en vuilafstotend en bovendien schimmelwerend.

De tegellijmen van het huismerk Bouwmaat zijn geschikt voor keramische platen, mozaïekwanden en voor vlakke, zuigende ondergronden van gips of beton. De meest gangbare verpakkingen bevatten 5, 15 of 25 kg lijm. De vuistregel is dat, uitgaande van een lijmlaag van 4-6 mm en dat er geen dubbele verlijming hoeft plaats te vinden, circa 2, 5-3 kg per vierkante meter nodig is.

Tot slot beschikken we over poedertegellijm voor vormvaste ondergronden die een goede aanvangskleefkracht heeft. Maar ook voor uitvlakmortel voor binnen en buiten, en speciaalvoeg voor keramische tegels kan je bij ons terecht.

Specialist Tegelverwerking

Heb je nog vragen over tegellijmen voor jouw tegelproject? Voor al je vragen over tegelverwerking ben je bij Bouwmaat aan het juiste adres. Diverse medewerkers uit verschillende vestigingen hebben een opleidingstraject gevolgd tot Specialist Tegelverwerking. Een Specialist Tegelverwerking weet wat er leeft onder jouw klanten, heeft kennis van de markt, kent klus- en productspecificaties en combineert deze samen tot het beste advies voor jouw klus. De specialist is pas tevreden als je project slaagt, want jouw succes is ons succes!