Gipsplaten voor plafond kopen

Heb je een klus waarbij je een plafond van gipsplaten gaat maken? Moet je een plafond verlagen of een beschadigd plafond opknappen? Dan heb je speciale gipsplaten voor het plafond nodig. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan gipsplaten voor het plafond van Knauf.

9 resultaten

product image
Meer=Minder

Knauf Stucplaat P RK 60x200 cm 9,5 mm

402209

5406 Bezorgvoorraad info

€ 3,62 excl BTW

€ 3,07 v.a. 90 stuks

product image
Meer=Minder

Knauf Stucplaat P RK 40x200 cm 9,5 mm

298011

2569 Bezorgvoorraad info

€ 2,50 excl BTW

€ 2,12 v.a. 90 stuks

product image
Meer=Minder

Knauf Gipsplaat A RK 200x60 cm 9,5 mm

393349

1130 Bezorgvoorraad info

€ 4,43 excl BTW

€ 3,76 v.a. 90 stuks

product image
Meer=Minder

Knauf Gipsplaat A RK 260x60 cm 9,5 mm

297881

1310 Bezorgvoorraad info

€ 5,64 excl BTW

€ 4,79 v.a. 90 stuks

product image
Meer=Minder

Knauf Gipsplaat A RK 300x60 cm 9,5 mm

297903

569 Bezorgvoorraad info

€ 6,61 excl BTW

€ 5,61 v.a. 90 stuks

product image
Meer=Minder

Knauf Gipsplaat A RK 360x60 cm 9,5 mm

297911

122 Bezorgvoorraad info

€ 7,94 excl BTW

€ 6,74 v.a. 90 stuks

Knauf Gipsplaat A AK 300x120 cm 9,5 mm

394697

€ 16,45 excl BTW

Knauf Gipsplaat A RK 420x60 cm 9,5 mm

297938

€ 9,26 excl BTW

Knauf Gipsplaat A AK 260x120 cm 9,5 mm

394689

€ 11,47 excl BTW

Heb je een klus waarbij je een plafond van gipsplaten gaat maken? Moet je een plafond verlagen of een beschadigd plafond opknappen? Dan heb je speciale gipsplaten voor het plafond nodig. Bij Bouwmaat vind je een uitgebreid assortiment aan gipsplaten voor het plafond van Knauf.

In de badkamer

In vochtige ruimten kun je beter de zogenaamde greenboard toepassen. Beide zijden zijn met een goed hechtend speciaal karton bekleed. De plaat kan worden gebruikt als onderconstructie voor plafonds in vochtige ruimtes met normaal gebruik zoals in badkamers. Een van de voordelen van dit Greenboard is dat het een vertraagde wateropname heeft en een betere samenhang in de kern, omdat de kern van gips geïmpregneerd is met een waterafstotend middel en versterkt is door glasvezels. Deze plaat is te herkennen aan de groene kleur van het karton en de rode bestempeling op de rug.
Daarnaast zijn er meerdere soorten vochtwerende platen voor de badkamer.

Kosten van plafond gipsplaten

De kosten van een plafond zijn afhankelijk van het oppervlakte van het plafond en de gekozen gipsplaten. Prijzen gaan vanaf ongeveer € 2,20 per m2. Speciale platen zoals Greenboard zijn wat duurder.

Gipsplaten op plafond monteren in 3 stappen

Gipsplaten zijn eenvoudig te monteren, verhogen de brandveiligheid en verbeteren de geluidsreductie. Ze kunnen worden gebruikt voor het maken van een nieuw plafond of een verlaagd plafond met bijvoorbeeld inbouwverlichting onder het oude plafond. De platen kun je eenvoudig aanbrengen op metalen profielen of houten regels.

Een gipsplaten plafond monteren kan in drie eenvoudige stappen:

Stap 1: Regelwerk maken van hout of metaal of het bestaande regelwerk gebruiken.
Bestaande rieten plafonds kun je het beste laten zitten. Het scheelt een hoop werk en geeft een goede geluidswerende werking. Bestaande plafonds van zachtboard kun je het beste wel verwijderen vanwege brandgevaar.

Stap 2: Gipsplaten tegen het regelwerk plaatsen
Monteer de platen dwars op het regelwerk. De kop moet altijd op een regel eindigen. Gebruik zoveel mogeklijk de hele lengte van de platen. Snij waar nodig de plaat op maat.
Plaats een stempelof montagehulp of laat iemand de plaat tegen het plafond drukken terwijl jij de oplaat met een paar schroeven vast zet.

Stap 3: Afwerking
Je kunt bijvoorbeeld plafondlijsten plaatsen. Vul de naden en de schroefgaten. Heb je geen stucplaat gebruikt? Bewerk dan de platen met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat het zuigingverschil tussen de plaat en de voeg wordt opgeheven. Laat dit 24 uur drogen. Bij strijklicht is de voeg niet meer zichtbaar.
Werk daarna de plaat naar keuze af, bijvoorbeeld door te stucen.

gipsplaten plafondDikte van het plafond en afmetingen

Plafondplaten zijn meestal dunner dan de wandplaten. Ook hebben de platen voor het plafond meestal een ronde kantvorm (ook wel RK genoemd). Maar er zijn ook gipsplaten met een afgeschuinde kant (ook wel AK genoemd). Het afstrijken van de afgeschuinde kanten is lastiger, maar geeft wel een mooier en strakker effect.

De gipsplaten voor het plafond bij Bouwmaat vind je in diverse afmetingen en hebben een dikte van 9,5 mm. De formaten in het assortiment:

  • 40 cm x 200 cm
  • 60 cm x 200 cm
  • 200 cm x 60 cm
  • 260 cm x 60 cm
  • 300 cm x 60 cm
  • 360 cm x 60 cm
  • 420 cm x 60 cm

Waar staat AK, RK, HRK of SKF voor bij gipsplaten?

Naast het type gipsplaat heb je ook nog verschillende langskantuitvoeringen bij gipsplaten. De langskantuitvoering wordt vaak aangeduid met bijvoorbeeld de afkorting AK of RK. Wij leggen je uit waar deze afkortingen voor staan. Voor welke langskantuitvoering je kiest, zegt met name iets over hoe de klus dient te worden afgewerkt.

  • AK staat voor afgeschuinde kant (kartonommanteld). Dit zijn de meest gebruikte platen en zijn zowel geschikt voor plafonds als wanden. Daarnaast zijn er ook 4xAK gipsplaten. Deze platen hebben vier afgeschuinde kanten.
  • RK staat voor gipsplaten met ronde kanten (kartonommanteld). Een voordeel van deze platen is dat de zichtbare ronde kanten niet afgewerkt hoeven te worden. De platen met ronde kanten zijn met name geschikt voor het plafond.

Bij Bouwmaat vind je naast AK en RK gipskartonplaten ook HRK en SFK gipskartonplaten. HRK staat voor halfronde kant (kartonommanteld). SFK staat voor snijkant facet (niet kartonommanteld).

Gipsplaten plafond stucen

Als je het plafond later wilt stucen, kies dan voor stucplaat. Deze gipskartonplaat is voornamelijk een pleisterdrager voor gipspleisters. Het is een plaat met een kern van gips, waarvan de stukadoorszijde en de langskanten met een goed hechtend, poreus karton zijn bekleed waarop direct gestukadoord kan worden. Het is dan ook niet nodig om deze platen voor te strijken. Hiermee bespaar je veel tijd!

Handige materialen bij deze klus

Ga jij aan de slag met gipsplaten voor het plafond? Dan heb je deze producten ook nodig:

Gipsplaten plafond online kopen of in de vestiging

Heb je de gipsplaten voor het plafond gevonden die je nodig hebt? Bij Bouwmaat koop je eenvoudig online of in de vestiging. Daarnaast vind je naast gipsplaten voor het plafond ook gipsplaten voor de badkamer, gipsplaten voor de wand en gipsplaten voor de vloer. Bij Bouwmaat kun je al jouw bouwmaterialen online kopen.