Glas op maat
Op Bouwmaat kun je bouwen. Ook wanneer je glas op maat nodig hebt. Steeds meer klanten willen besparen op hun stookkosten en kiezen ervoor om hun woning beter te isoleren. Minder kou door de ramen is vaak een goede stap. Het zorgt bovendien voor extra comfort in de woning. Bij Bouwmaat ben je op het juiste adres voor vele soorten glas van hoge kwaliteit. Zo kun je jouw klant op de wenken bedienen. Heb je zelf advies nodig? Ook dan helpen we je natuurlijk graag. Bouwmaat is er voor de professionele bouwer, altijd en overal.
Vraag bij je lokale Bouwmaat vestiging naar de actuele prijzen en leveringsvoorwaarden.
Diverse soorten glas
Glas is er veel verschillende soorten. In Nederland zijn er nog altijd woningen voorzien van enkel glas. Dat geldt in nog grotere mate voor woningen met zogenoemd (oud) dubbelglas. Tegenwoordig wordt er bijna altijd voor HR-glas gekozen. Hierbij is met name HR++ populair. HR+++-glas (ook wel triple glas) is een graag geziene gast in nieuwbouwhuizen die BENG zijn. Door de dikte van deze oplossing, kan het vaak niet worden toegepast in bestaande kozijnen.
De binnenzijde van HR-glas is voorzien van een onzichtbare coating die de isolatie verbetert. HR+-glas maakt naast deze coating ook gebruik van edelgas in de spouw. Dit isoleert beter dan de droge lucht die in de spouw van dubbelglas en hr-glas te vinden is.
Deze edelgassen zijn ook te vinden in HR++-glas. Ten opzichte van hr+ profiteert dit type van een verbeterde coating. Met HR+++-glas ga je voor glas dat uit drie glasbladen bestaat (en daarmee uit twee spouwen), coating en edelgas.
Glas inmeten
In de glaswereld kom je drie verschillende termen tegen als het over het meten van glas gaat: de sponningmaat, glasmaat en dagmaat (ook wel doorkijkmaat).
Als je een ruit in een nieuw kozijn plaatst, werk je vanuit de sponningmaat. De sponningmaat is de binnenmaat van een kozijn, gemeten vanuit de sleuf waarin het glas wordt geplaatst. Van sponning naar sponning. Om tot de uiteindelijke glasmaat te komen, wordt er doorgaans zo’n 8 mm van de hoogte en de breedte van de sponningmaat afgetrokken. Zo behoud je onder andere de benodigde speling. Een kozijn kan uitzetten en krimpen en er mag geen spanning komen op het glas.
De dagmaat is uiteindelijk het deel van het glas waar doorheen wordt gekeken (dus de precieze afstand tussen de kozijnbalken). Deze maat kun je ook gebruiken om tot de gewenste glasmaat te komen (meestal bij vervangen van glas). Bij de dagmaat tel je 24 mm op in de hoogte en breedte om tot de glasmaat te komen.
Vraag bij je lokale Bouwmaat naar de actuele prijzen en leveringsvoorwaarden.