InspiratieMateriaalVakwerk

Vochtproblemen voorgoed oplossen met weberdry

Deel dit artikel:

Vochtproblemen kunnen hardnekkig zijn. Vaak zit je klant er al een tijd mee voordat jij als professional wordt ingeschakeld. Met het weberdry assortiment van WeberBeamix heb je alle middelen tot je beschikking om vochtproblemen succesvol aan te pakken. Alexander Aleksandrov van Pro BG Onderhoud en Renovatie en Piet Vegers van Piet Vegers Bouwadvies kiezen altijd voor weberdry bij het oplossen van vochtproblemen. Ze vertellen over hun ervaringen en geven tips.

Alexander en Piet hebben al veel samengewerkt. Piet: “Ik geef advies bij bouw en renovatie en ben gespecialiseerd in vochtproblemen. Hierbij werk ik eigenlijk alleen maar met het weberdry assortiment. Je kunt daarmee 90% van alle vochtproblemen oplossen, het is echt een uniek concept met oplossingen voor verschillende type uitda.gingen.” Dat vindt ook Alexander, die inmiddels al aardig wat vocht-problemen voor klanten heeft aangepakt. “Het is best een specifieke klus, ik vraag eigenlijk altijd of Piet even meekijkt. Op basis van zijn advies ga ik te werk en altijd met succes.”

De juiste stappen met weberdry

Het weberdry assortiment staat bekend om zijn ruime toepasbaarheid, uitstekende producteigenschappen en de verwerkbaarheid. Alexander: “Het is echt heel prettig te toe passen, het werkt fijn. Op de weberdry producten staat duidelijk uitgelegd hoe je het gebruikt. Iedereen kan het toepassen. Als je de stappen volgt dan is succes eigenlijk verzekerd.”
Piet wijst ons erop hoe belangrijk dat laatste is: “Een vochtprobleem oplossen is niet iets wat je zomaar even doet. Daar moet je de tijd voor nemen en de gekozen oplossingen ook daadwerkelijk gebruiken zoals voorgeschreven.”

De kern vinden en aanpakken

Piet benadrukt ook hoe belangrijk het is om een vochtprobleem bij de kern aan te pakken. “Je kunt een vochtprobleem van een klant niet oplossen door de telefoon. Je moet echt goed gaan kijken en de oorzaak achterhalen. Alleen dan weet je ook welke producten je kunt toepassen. Bovendien moet je soms eerst een achterliggend probleem zoals een lekkage aanpakken. Is er bijvoorbeeld scheurvorming in de muren? Ook dat los je dan eerst op. Het is belangrijk om terug te gaan naar de kale metselsteen. Dat betekent soms dat het stucwerk van de muur moet. Dat is misschien niet altijd even leuk om te horen voor een klant, maar alles moet eraf om goed te kunnen zien wat er aan de hand is. Ook is een droge ondergrond zonder loszittende delen belangrijk voor de hechting. Je verwijdert altijd alle mogelijke losse lagen en gaat vanuit die basis je systeem opbouwen.”

molenstomp waterdicht gemaakt met weberdry

Molenstomp in de vochtproblemen

Alexander en Piet lopen soms samen tegen flinke uitdagingen aan. Zoals onlangs nog in Zeeland waar een molenstomp verbouwd werd. Alexander: “De molenstomp is in een terp gebouwd en daardoor was alles erg vochtig. Er kwam vocht door de muur en in de oorspronkelijke kelder was al het stucwerk eraf gekomen. We hebben het flink onder handen moeten nemen. Binnen hebben we al het stucwerk verwijderd, alle scheuren aangepakt en daarna een bouwdroger erop gezet.”

Succesvolle combinatie

Een combinatie van weberdry producten zorgde voor een succesvolle aanpak in de molen. Piet: “Er was sprake van doorslaand vocht en optrekkend vocht. Doorslaand vocht bestrijd je bij voorkeur vanaf de buitenkant. Dit is echter lang niet altijd mogelijk en ook bij de molen-stomp niet. Waar het kon hebben we delen uitgegraven, het voegwerk hersteld en weberdry bitumen latex toegepast voor het creëren van een elastische waterdichte laag van buitenaf. Tegen het optrekkend vocht gebruikten we de weberdry inject, een crème die daar speciaal voor is ontwikkeld die je diep in een muur injecteert. Ook hebben we de binnenkant van de muren voorzien van 1 cm weberdry cemfast mortel. Daarna hebben we er nog twee lagen weberdry cemseal top.flex voor binnenmuren overheen gezet.”
Dit was nog lang niet alles, vertelt Piet: “Ook vanuit de vloeren kwam er vocht. Daar hebben we in de kim een holle hoek gemaakt met de cemfast zodat deze ook helemaal goed was afgesloten. Daarna is er nog de cemseal topflex over de vloer gegaan. Succes gegarandeerd”.

Waterdicht en een blije klant

Het blijkt inderdaad een waterdicht systeem wat de mannen hebben gecreëerd. Alexander: “In zo’n kelder maak je eigenlijk een soort bak die 100% waterdicht is. Er hadden al vier aannemers geprobeerd om het probleem op te lossen. Wij hebben het voor elkaar gekregen en de klant is enorm blij. Daar zijn we echt heel trots op.”

Deel dit artikel: