InspiratieVakwerk

Winnaar Vakwerk Awards 2022

Deel dit artikel:

“Wauw”. Het is het eerste dat Constantin Butucel van C.E.B. Bouw in Amsterdam uitbrengt als hij het over de Vakwerk Awards 2022 heeft. Niet alleen won hij de prijs in de categorie ‘Renovatie & Onderhoud’, maar hij werd ook de algemene winnaar.

Constantin woont sinds elf jaar in Nederland. In 2014 startte de Moldaviër zijn eigen bedrijf, C.E.B Bouw, in de hoofdstad. Daarvoor had hij al de nodige werkervaring op gedaan. “Ik was 24 toen ik voor mezelf begon, maar zag eruit als een jongen van 18. Van klanten moest ik daarom steeds opnieuw het vertrouwen winnen. Als ik een paar dagen voor ze aan het werk was, zagen ze de kwaliteit die ik leverde en de efficiency waarmee ik werkte en dan zat het goed.” Constantin kreeg meer en meer werk en breidde zijn team uit met acht medewerkers. “We doen tegenwoordig vooral serieuze, grote projecten. Dat vind ik ook het leukst om te doen. Restaurants, bars, discotheken, maar ook een monumentale kerk die ik in 2019 helemaal heb omgebouwd tot concertzaal en een oud pakhuis dat een modern appartementencomplex werd.”

Tegels en nog eens tegels

Aan een complete renovatie van een woonhuis in Amsterdam-Zuid heeft hij zijn prijzen bij de Vakwerk Awards te danken. Niet alleen het dak verving hij compleet, ook de woonkamer, keuken en badkamers vernieuwde hij. Constantin stortte een betonnen vloer en legde er grootformaat keramische tegels bovenop, van wel 1,50 bij 1,50 meter. Alles uiteraard in samenspraak met de klant. “Toen kwam bij mij het idee op om het patroon op de tegels passend te maken”, vertelt Constantin. Daarvoor bestelde hij in plaats van de benodigde 130 vierkante meter aan tegels maar liefst 180 vierkante meter. Hij legde ze stuk voor stuk uit in de tuin en bekeek het geheel van bovenaf. Als een enorme legpuzzel sorteerde hij vervolgens de tegels. “Zodat alle lijntjes mooi doorliepen. Daar ben ik wel twee dagen mee bezig geweest.”

Verbouwing tot in de details

Ook het dak renoveerde hij eigenhandig, net als de rest van de woning, tot in de kleinste details. “Het huis heeft wel vier badkamers. We hebben ze allemaal op maat gemaakt, met tegels van 1,20 bij 2,60 meter. Ook kunnen de bewoners nu kiezen uit acht verschillende lichtprogramma’s in hun woning. Bij binnenkomst drukken ze op een knop en het licht gaat automatisch harder of zachter, daar gaat een lamp aan en daar eentje uit. Ze kunnen het natuurlijk ook met een app op hun telefoon bedienen.”

“Dat kan ik beter”

Constantin denkt met plezier terug aan het begin van het project. De klant liet Constantin vooraf een aantal foto’s zien van hoe hij het graag wilde. “Prima, zei ik, maar dat kan ik beter”, vertelt hij lachend. Gelukkig had de klant er vertrouwen in en liet hem begaan. “Dat maakte dit project ook zo ontzettend leuk.” Constantin en zijn team werkten met passie, precisie en grote zorgvuldigheid aan het project. “Ik denk dat de jury mij als winnaar heeft gekozen omdat het echt een groot project is en er kwaliteit is geleverd. Van de tegels tot het schilder- en kitwerk, alles hebben we aangepakt en netjes afgewerkt. Het hele proces is bovendien goed verlopen. Er hebben zich geen grote problemen voorgedaan. In de bouw loop je eigenlijk altijd wel tegen uitdagingen aan, maar die zijn allemaal op tijd en goed opgelost.”

Grote verrassing

Constantin is enorm trots op het resultaat. “Maar dat ik de Vakwerk Awards zou winnen, had ik nooit verwacht”, vertelt hij in alle eerlijkheid. “Dat was een grote verrassing.” In 2020 schreef hij zich ook al eens in voor de Vakwerk Awards. “Toen met het project Studio 150, een monumentale kerk in Amsterdam-Noord die we volledig ombouwden tot opnamestudio en concertzaal. Een ontzettend mooi project dat uiteindelijk een half jaar langer duurde dan gepland.
We gebruikten speciale materialen en technieken. Bijna alles was op maat en er kwam heel wat handwerk bij kijken.” Constantin viel destijds niet in de prijzen. “Daarom had ik het dit jaar ook niet echt verwacht. Mijn nominatie was al een grote verrassing en dan won ik ook nog. Helemaal fantastisch. Ik ben er supertrots op.”

Hard gewerkt

Hij ziet de prijzen niet alleen als erkenning voor zijn werk aan de woning in Amsterdam-Zuid, maar voor zijn hele loopbaan. “Ik heb altijd hard gewerkt. Vaak wel tachtig uur per week, inclusief zaterdag en soms ook op zondag. Alles wat ik heb opgebouwd, heb ik zelf gedaan. Voor iedere klus zet ik me voor 100% in. De klant is het belangrijkste, die moet blij zijn. Met deze prijzen word ik beloond voor al dat werk.”

Kwaliteit voor alles

Kwaliteit heeft voor Constantin prioriteit. Daarna komt efficiency en uiteindelijk het financiële plaatje. “Zo werk ik al jaren. Bovendien kom ik afspraken na. Als ik een klant beloofd heb op vrijdag klaar te zijn met een project en dat lukt niet, dan werk ik gerust het hele weekend door. Ik hanteer altijd één belangrijke stelregel: ieder jaar wil ik een stap vooruit zetten. Ik wil beter worden en steeds weer iets nieuws oppakken. Ook nu is dat het geval. Ik wil mezelf verbeteren. Daarom sta ik altijd open voor nieuwe en mooie projecten.”

Deel dit artikel: