Deel dit artikel:

DE JUISTE WERKKLEDING VOOR WARME DAGEN

Werken in de bouw kan zwaar werk zijn, vooral als de temperaturen stijgen. Warm weer kan leiden tot oververhitting, uitputting en uitdroging, en het dragen van de verkeerde kleding kan deze problemen alleen maar erger maken. Daarom is het belangrijk om geschikte werkkleding te dragen die je beschermt tegen de zon en de hitte, terwijl je toch comfortabel en beschermd blijft tijdens je werk.

Hier zijn enkele tips voor het werken en dragen van werkkleding tijdens warm weer.

Draag passende kleding

Misschien is het niet het eerste dat je verwacht, maar het dragen van bedekkende, lichte gekleurde kleding is het meest verstandige in warm weer. Het dragen van lange mouwen en broeken in lichte kleuren brengt meer verkoeling dan het dragen van korte mouwen en korte broeken. 

Een door de zon gebruinde huid kan namelijk veel warmte absorberen. Donkere kleuren zoals zwart en donkerblauw absorberen warmte, terwijl lichte kleuren zoals wit en beige warmte reflecteren. Lichte kleuren helpen je koel te houden en te voorkomen dat je oververhit raakt. Daarnaast is het dragen van reflecterende kleding ook belangrijk om de zonnestralen af te kaatsen en jezelf zo te beschermen tegen verbranding.

Maar we kunnen ons voorstellen dat als de zon niet te fel schijnt en het niet te heet is, dat een korte broek en een shirt met korte mouwen heerlij zijn om in te werken. Daarom heeft Bouwmaat deze ook in het assortiment opgenomen. 

Kies ademende stoffen

Ademende stoffen zijn licht en luchtig, en helpen vocht van je huid af te voeren. Dit zorgt ervoor dat je lichaam koel blijft, omdat het vocht dat op je huid zit verdampt. Katoen en linnen zijn twee van de meest ademende stoffen die je kunt dragen in warm weer. Veel synthetische stoffen zijn minder ademend, en kunnen vocht vasthouden, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. 

Er zijn ook speciale stoffen op de markt die transpiratievocht goed afvoeren, geurtjes voorkomen en zelfs UV-stralen blokkeren. Dit laatste is bij een erg felle zon verstandig om te dragen. 

Draag een hoofddeksel

Een hoed of pet kan je gezicht en hoofd beschermen tegen de zon en warmte. Kies een hoofddeksel met een brede rand, zodat je nek en schouders ook beschermd zijn tegen de zon. Een hoofddeksel kan ook voorkomen dat zweet in je ogen druppelt, wat kan leiden tot irritatie en verminderd zicht.

pet2

Draag zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Draag altijd zonnebrandcrème met een hoge SPF en breng het regelmatig opnieuw aan, vooral als je veel zweet. Vergeet niet om ook je lippen te beschermen met lippenbalsem met een SPF.

Draag geschikt schoeisel

Het dragen van geschikt schoeisel is ook belangrijk tijdens warm weer. Kies schoenen die ademend zijn en je voeten koel houden. Sandalen, slippers en sneakers zijn niet geschikt voor bouwvakkers omdat ze onvoldoende bescherming bieden en de voet instabiel maken. Draag stevige, gesloten schoenen met een antislipzool en goede ondersteuning. Een voorbeeld van een geschikte schoen in de zomer is de Cerva Zurrum.

Lees meer over het kiezen van werkschoenen

Draag beschermende kleding

Werkkleding moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook bescherming bieden tegen mogelijke gevaren op de bouwplaats. Beschermende kleding kan variëren van veiligheidsschoenen tot een veiligheidsbril en speciale werkhandschoenen. Het is belangrijk om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en de juiste beschermende kleding te dragen, zelfs in warm weer.

Houd jezelf gehydrateerd

Het is essentieel om gehydrateerd te blijven tijdens het werken in warm weer. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water bij je hebt en regelmatig drinkt, zelfs als je geen dorst hebt. Vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken en alcohol, omdat deze je juist uitdrogen.

Neem regelmatig pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen om je lichaam de kans te geven af te koelen en te herstellen. Zoek een koele schaduwrijke plek op om even uit te rusten en te ontspannen. Luister naar je lichaam en neem pauzes wanneer je merkt dat je oververhit raakt of uitgeput begint te raken.

Onthoud dat het dragen van de juiste werkkleding tijdens warm weer essentieel is om jezelf te beschermen tegen de zon en hitte, terwijl je veilig en comfortabel blijft tijdens je werk in de bouw. Volg deze tips en pas ze toe in je dagelijkse routine om een aangename en productieve werkomgeving te creëren, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.

Deel dit artikel: