Deel dit artikel:

Goede bescherming van je voeten is essentieel tijdens een klus om risico’s te verkleinen. Werk – en veiligheidsschoenen hebben een codering. In dit artikel laten we zien wat deze coderingen inhouden en hoe je ze gebruikt bij het kiezen van een schoen.

Ook komt vakman Jeroen Gerritsen aan het woord. In het artikel over Steel Blue veiligheidsschoenen zagen we eerder hoe hij samen met Rens van Krieken van Steel Blue tot zijn ultieme veiligheidsschoen kwam. Hij deelt hier ook zijn tips en ervaringen. Zo heb jij de informatie om de schoen te kiezen die perfect bij jou past!

Voorkom ongelukken met de juiste bescherming

Er is een aantal ongelukken die veel voorkomen op een klus. Zo kun je op iets scherps stappen zoals uitstekende spijkers. Of je kunt iets op je voet laten vallen. Daarnaast kan het nog wel eens voorkomen dat je uitglijdt op een gladde of natte ondergrond. Dit wil je natuurlijk voorkomen en dat kan door de juiste voetbescherming. Er bestaat daarnaast een verschil tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen. Wat dat verschil precies is, leggen we uit.

Werkschoenen

De veiligheidsklasse van werkschoenen wordt aangeduid met safety codering O. Hoe beter de bescherming, hoe hoger het cijfer achter de letter O. Werkschoenen hebben geen veiligheidsneus en voldoen aan de EN ISO 20347.

Safety codering Uitleg
OB Voldoet aan basisvereisten
O1 Voorzien van een gesloten hielgebied, zijn antistatisch en hebben schokabsorptie in de hiel
O2 Categorie O1 + de bescherming tegen indringen en absorptie van water
O3 Categorie O2 + combinatie met een antiperforatie loopzool met profiel

Veiligheidsschoenen

Om de veiligheidsklasse van veiligheidsschoenen aan te duiden wordt safety codering S gebruikt. Net zoals bij werkschoenen bepaalt het nummer achter de S in welke mate de schoen voor bescherming zorgt. Veiligheidsschoenen hebben wel een veiligheidsneus en voldoen aan de EN ISO 20345. De veiligheidsneus in de schoen kan gemaakt zijn van staal of composiet.

Eigenschappen SB S1 S1P S2 S3 S4 S5
Bescherming tegen vallende voorwerpen
Minimale indeukresistentie van 200 Joule
Antistatisch
Gesloten hiel
Energieopname door de hak
Niet-penetreerbare tussenzool
Verhoogde weerstand tegen water
Antislipprofiel
Waterdicht

De juiste zolen

De keuze van de zool is natuurlijk afhankelijk van waar je werkt. Net als voor de schoenen zelf bestaat er een codering voor de zolen. Er zijn drie basistypes.

Codering Uitleg
PU/PU Geschikt voor binnenshuis
PU/TPU Voor zowel binnen- als buitenshuis gebruik
PU/RUBBER Voor zware werkomstandigheden.
Denk aan het gebruik van chemicaliën metalen spiesjes of HRO

Warme of koude omstandigheden

Wanneer je vaak in koude of juist warme omstandigheden werkt, kan de juiste schoen en/of zool een aanzienlijk verschil maken. Heb je vaak te maken met koude omstandigheden, kies dan voor een geïsoleerde schoen. Deze is gemarkeerd met een sneeuwvlok icoon en de letters CI (Cold Insulation). Werk je daarentegen regelmatig in de buurt van een hoge temperatuurbron, kies dan voor een zool met de aanduiding HRO. Deze kunnen gedurende één minuut een oppervlak van 300 °C weerstaan zonder schade te vertonen!

Ervaring en advies van vakman Jeroen

In het artikel “Steel Blue veiligheidsschoenen” koos vakman Jeroen Gerritsen een paar nieuwe Steel Blue veiligheidsschoenen uit. Op basis van het advies van Rens van Krieken van Steel Blue ging hij voor het Southern Cross model. Jeroen was onder andere gelijk enthousiast over de speciale inkeping voor de achillespees en de handige rits.

Inmiddels werkt hij al geruime tijd op zijn nieuwe schoenen. Is hij nog steeds zo enthousiast? Jeroen draait niet om de hete brij heen: “Ja, ze bevallen enorm goed, ik ben echt super tevreden. Het zijn gewoon hele goede schoenen. Ze zijn stevig, van goede kwaliteit en erg comfortabel.” Dat hij zo enthousiast was over de rits kan Jeroen zich nog herinneren. “Dat zag ik inderdaad gelijk zitten en het pakt in de praktijk heel erg goed uit. Ik kies altijd voor hoge schoenen, want dan heb je extra stabiliteit en geen last van gruis en zaagsel dat in je schoenen valt. Om normale hoge schoenen uit te krijgen moet je de veters echter een heel eind los maken. Als ik nu bij een klant ben en ik wil mijn schoenen even uit doen omdat ik door de modder heb gelopen, hoef ik alleen de rits maar los te maken. Je trekt hem ook zo weer aan en hij zit gelijk weer goed. Dat is een stukje gemak en erg fijn.”

Je merkt het verschil

Jeroen werd onder andere het Southern Cross-model geadviseerd, omdat daar een speciale inkeping bij de achterkant van de achillespees zit. Zo heb je meer comfort en meer bewegingsvrijheid als je veel op je knieën werkt. “Ook dit werkt echt in de praktijk. Ik zit soms lang in een bepaalde positie en bij normale hoge schoenen heb je continu druk op je achillespees. Je voet wordt dan op een gegeven moment een beetje lam. Door de inkeping heb ik dat nu niet en kan ik het veel langer volhouden. Dat verschil merk je echt.”

Ga voor comfort en kwaliteit

De sessie met Steel Blue was voor Jeroen een eye-opener. “Ik en andere werklui lopen gedurende de week meer op onze werkschoenen dan op onze normale schoenen. Het gekke is dat ik voor mijn gewone schoenen wel advies vraag aan de verkoper en heel erg bezig ben met comfort. Schoenen moeten lekker zitten.”
Bij zijn werkschoenen keek Jeroen vooral naar hoe zij eruitzagen en de prijs. “Maar zeker dat laatste mag nooit leidend zijn. Een schoen moet passen bij jou en je werk. Let op zaken als veiligheid en comfort maar ook op kwaliteit. De Steel Blue-schoenen zijn gemaakt van goed en stevig materiaal. Dat merk je aan alles. Normaal verslijt ik twee paar schoenen per jaar, hier ga ik misschien wel twee jaar mee doen.”

Of je nu op zoek bent naar sneakers, schoenen of laarzen, Bouwmaat verkoopt werk- en veiligheidsschoenen van de volgende merken:

Deel dit artikel: