Deel dit artikel:

Als professional weet je het als geen ander: je moet zuinig zijn op je ogen. Door je werk lopen ze namelijk bijna dagelijks gevaar. Uiteraard als je last, maar ook als je hakt, snijdt of lijmt. Er hoeft maar een klein stukje hout of steen weg te schieten en je loopt ernstig oogletsel op. Maar hoe kies je dan de juiste oogbescherming?
In dit artikel helpen we je op weg met het kiezen van een veiligheidsbril en we staan stil bij de pasvorm, lenskwaliteit, uv-bescherming en de weerstandsklasse.

Zorg dat je veiligheidsbril perfect past

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe veiligheidsbril, kijk je uiteraard naar comfort. Terecht en logisch, maar houd er wel rekening mee dat er niet te veel ruimte zit tussen je gezicht en de glazen van de bril. Bij oog- bescherming denk je wellicht vooral aan frontale gevaren, deeltjes die op de voorkant van je bril komen. Je ogen kunnen echter ook van de zij-, onder- en bovenkant geraakt worden. De bril moet dus perfect passen. Zo voorkom je dat er via de zijkant toch iets in je ogen komt.

Bepaal de optische klasse

Comfortabel werken houdt niet op bij de pasvorm. In de keuze van je veiligheidsbril kijk je ook naar de optische klasse van je bril. Hierbij gaat het er met name om welke klussen je uitvoert en hoe lang je jouw veiligheidsbril op hebt. Je hebt hierin de keuze tussen drie optische klassen die in feite aangeven hoe lang je de bril kunt dragen. Optische klasse 1 is geschikt om de hele dag te dragen, het beeld wordt minimaal vervormd waardoor je werkzaamheden die je perfect moet zien (zogenoemde hoge zichtvereisten) continu kunt uitvoeren. Optische klasse 2 is voor incidenteel gebruik. Het beeld wordt minimaal vervormd. Dit past bij werkzaamheden met gemiddelde zicht- vereisten. Klasse 3 is voor uitzonderlijke gevallen en niet voor ononderbroken werkzaamheden. Deze klasse geeft de meeste vervorming en je kiest hier dan ook voor bij grof werk zonder echte zichtvereisten.

 

Vergeet de uv-bescherming niet

We kennen allemaal de welbekende lasogen, waarbij hoornvliesontsteking ontstaat door blootstelling aan uv-stralen. Vergeet niet dat je ogen ook te maken hebben met uv-straling als je gewoon veel buiten werkt. Is dit het geval, dan raden we je een bril met uv-bescherming aan.

Denk aan onderhoud

Uiteraard wil je zo lang mogelijk van je veiligheidsbril genieten. Ook je bril is gereedschap en je zult hem dan ook goed moeten onder- houden. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing wat het juiste reinigingsmiddel is. Zo ontvet je en verwijder je stofdeeltjes zonder je glazen te krassen.

BRILDRAGER?
Draag je al een bril? Combineer deze dan met een veiligheidsbril. Je eigen bril is niet gemaakt om je ogen te beschermen! Wil je geen twee brillen over elkaar dragen? Sommige merken bieden de mogelijkheid om een veiligheidsbril op maat (met glazen op sterkte) te maken.

Veiligheidsbrillen bij Bouwmaat

Bij Bouwmaat kun je terecht voor veiligheidsbrillen van de volgende merken: 

Van overzetbrillen tot brillen met gekleurde glazen. 
Deel dit artikel: