Deel dit artikel:

Als vakman lopen je ogen iedere dag gevaar. Niet alleen als je gaat lassen, maar ook als het gaat om hakken van steen of hout, mengen van lijmen en mortels of het snijden van tegels. Er hoeft maar een klein stukje weg te schieten en je kunt ernstig oogletsel hebben. En als je bij het lassen je ogen beschermd, waarom dan ook niet voor andere activiteiten? Wij helpen je de juiste oogbescherming kiezen.

Perfect aansluiten

Het is van belang dat de bril perfect past. De bril met niet allen comfortabel zijn, maar er mag ook niet te veel ruimte zitten tussen je gezicht en de glazen van de bril. Daardoor voorkom je dat er fragmenten in je ogen terecht komen. 

Comfort

Comfort gaat niet alleen om de pasvorm van de veiligheidsbril, maar ook om de kwaliteit van de lens. Bedenk goed hoe lang je de bril verwacht te dragen. Veiligheidsbrillen zijn er in verschillende optische klassen:

  • klasse 1: geschikt om de hele dag te dragen
  • klasse 2: geschikt voor incidenteel gebruik
  • klasse 3: voor gebruik in uitzonderlijke gevallen

UV-bescherming en kleur

De lokatie van de klus kan ook invloed hebben op de keuze voor je veiligheidsbril. Werk je veel buiten dan raden we je een bril met UV-bescherming aan. Daarnaast zijn er verschillende glaskleuren beschikbaar: 

  • geel glas, voor plekken met beperkte zichtbaarheid. Geel heeft een ophelderende werking, dus is geschikt voor werkzaamheden bij mistig of bewolkt weer.
  • donker glas, voor werken in zonlicht

Weerstandsklasse

De weerstandsklasse zegt wat over de sterkte van het glas in de veiligheidsbril. Met een standaard veiligheidsbril kun je je ogen prima beschermen tegen stof. 

Maar voor zwaarder werk kun je beter kijken naar een bril in een andere veiligheidscategorie: 

  • S – kan de impact van een 6 mm stalen kogel weerstaan met een snelheid van 12 m / s.
  • F – kan de impact van een 6 mm stalen kogel weerstaan met een snelheid van 45 m / s.
  • B – kan de impact van een 6 mm stalen kogel weerstaan met een snelheid van 120 m / s.
  • A – kan de impact van een 6 mm stalen kogel weerstaan met een snelheid van 190 m / s.
  • T – kan effecten en temperaturen weerstaan tussen -5 ° C – + 55 ° C.

Zorg

Wil je lang van je veiligheidsbril genieten? Dan is het belangrijk om deze op de juiste manier te verzorgen. Reinig je bril met de juiste reinigingsmiddelen, vaak staat dit beschreven in de gebruiksaanwijzing. Met de juiste middelen kun je je bril ontvetten en stofdeeltjes verwijderen zonder zonder de glazen te krassen.

Veiligheidsbrillen bij Bouwmaat

Bij Bouwmaat kun je terecht voor veiligheidsbrillen van de volgende merken: 

Van overzetbrillen tot brillen met gekleurde glazen. 

BRILDRAGER?

Draag je al een bril? Combineer deze dan met een veiligheidsbril. Je eigen bril is niet gemaakt om je ogen te beschermen! Wil je geen twee brillen over elkaar dragen? Sommige merken bieden de mogelijkheid om een veiligheidsbril op maat (met glazen op sterkte) te maken.

Meer lezen

Dit artikel is onderdeel van een serie over Persoonlijke Beschermingsmiddelen. Andere artikelen in deze serie zijn: 

Bij Bouwmaat kun je terecht voor al je veiligheidsmiddelen. Van veiligheidsbrillen tot werkschoenen, van gehoorbescherming tot handschoenen. Bouwmaat heeft producten van onder andere Steel Blue, Mascot, 3M, JSP Professional en Rubi in het assortiment.
Deel dit artikel: