GereedschapMateriaal en gereedschapVideo's

Verf spuiten: slimmer werken met verf

Deel dit artikel:

Naast het gebruik van verfrollers en kwasten voor het schilderen van wanden, is het ook mogelijk om deze te spuiten. Wanneer kan een schilder kiezen voor een verfspuitsysteem? Wat zijn precies de voordelen van het spuiten van een oppervlak?

Voordelen en nadelen verf spuiten

Het werken met een verfspuit heeft verschillende voor- en nadelen: 

Nadelen:

  • afplakken en reinigen kost meer tijd doordat het precies moet gebeuren
  • duurder dan kwasten of rollers

Voordelen:

  • spuiten veel sneller dan schilderen
  • gelijkmatig verdeelde verflaag
  • meestal al dekkend in 1 laag
  • geen onzuivere overgangen bij hoeken en randen
  • geen verschil in laagdikte
  • langere levensduur van materiaal

Kijk op de website van Bouwmaat om te zien welk assortiment beschikbaar is op het gebied van verfspuiten.

Video: verfspuit vs verfroller

Wanneer je gebruik maakt van een verfspuitsysteem gaat het schilderen een stuk sneller. Vooral op grote oppervlakken is dit goed merkbaar. Bijvoorbeeld bij het spuiten van een 16 m² wand; je kunt tijdens deze klus circa 75% tijd besparen ten opzichte van het werken met de roller en kwast. Hierdoor wordt de productiviteit verhoogd en ben je in staat om meer klussen aan te nemen. Daarbij ziet het eindresultaat er professioneler uit. Zo blijft de structuur van het oppervlak behouden en levert het verfspuiten daardoor een zichtbaar strakke afwerking op. Daarnaast laat een roller of kwast op een gladde ondergrond kleine sporen na, zoals een rolstructuur, aanzetten of kwaststrijken. Hierdoor gaat de kwaliteit van de ondergrond verloren.

Gelijkmatig en perfect

Verfspuitsystemen zorgen voor een gelijkmatig verdeelde verflaag en een perfecte dekkracht. Meestal is één laag verf al voldoende om het gewenste dekkende resultaat te bereiken. Ook zijn er geen onzuivere overgangen bij hoeken en randen zoals deze bij het gebruik van een kwast kunnen optreden. Het verschil in laagdikte tussen snijranden en de grotere vlakken behoort ook tot de verleden tijd wanneer met de verfspuit wordt gewerkt.

Tijdswinst

Wel vergt het afplakken en reinigen meer tijd. Doordat de verf vernevelt, is het zaak om het afplakken zeer precies en zorgvuldig aan te pakken. De extra tijd die je hier mee bezig bent, weegt niet op tegen het voordeel van de tijdwinst tijdens het spuiten. Een spuitapparaat is weliswaar duurder dan kwasten en rollers, maar gaat uiteraard ook veel langer mee. Daarnaast behaal je ook voordeel door de grotere productiviteit en de tijdwinst die je boekt met het spuiten zelf.

Video: productbespreking

Deel dit artikel: