Deel dit artikel:

Het gebruik van het juiste verfsysteem, voorbehandelen van de ondergrond en gebruik van de juiste gereedschappen zorgt voor een mooi strak eindresultaat. Een resultaat waar je trots op kunt zijn en waarop je garantie kunt geven aan jouw klanten. Hiervoor worden de volgende stappen doorlopen.

In dit artikel:

Stappenplan voor het lakken van een deur.

Onder dit stappenplan worden de stappen nog eens uitgebreider toegelicht en kun je een video bekijken van een vakman die een deur schildert.

 1. Voorbereiding: reinigen en ontvetten

  Dek de ondergrond eerst af met afdekvlies. Maak de ondergrond schoon en vetvrij.

 2. Schuren en oude verflagen verwijderen

  Schuur en verwijder indien nodig oude verflagen.

 3. Aanbrengen van de grondlaag

  Breng een grondlaag aan

 4. Schuren en reinigen grondlaag

  Schuur de grondlaag met een fijn schuurpapier en maak stofvrij, bijvoorbeeld met een kleefdoek.

 5. Aflakken

  Aanbrengen van twee lichte laklagen
  – Schilder de inkepingen met een kwast
  – Rol in verticale richting (van boven naar beneden) met een microvezel roller
  – Rol de verf horizontaal uit

Zorg voor een goed geventileerde ruimte (maar zonder tocht) en een temperatuur van rond de 20°C.

Video stappenplan

Stappenplan in detail

Stap 1: Voorbereiding: reinigen en ontvetten

Dek de ondergrond eerst af met afdekvlies. Deze is licht absorberend en laat geen verf/vocht door. Zo voorkom je verfspatten op de ondergrond en laat je een schoon project achter bij jouw klant.

Het lakken van een deur vraagt om een goede voorbehandeling. Een verfsysteem is zo sterk als de zwakste schakel. Zorg dus dat de grondlaag in orde is. De ondergrond moet schoon, vetvrij én droog zijn. Gebruik hiervoor de verfreiniger Universol zodat de grondverf goed kan hechten. Ontvet vooral het gebied rond de deurklink, omdat daar het meeste huidcontact is.

Stap 2: Schuren en oude verflagen verwijderen

Tijdens de voorbereiding is het belangrijk de staat van het schilderwerk goed te inspecteren. Als deze in slechte conditie is, dan kan het nodig zijn om de oude lagen te verwijderen en het hout kaal te maken. Schilderwerk in goede conditie hoeft alleen licht opgeschuurd te worden en afgelakt.

Schuren en hechting vergroten
De ondergrond moet goed geschuurd worden om de verf te laten hechten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Festool vlakschuurmachine met stofafzuiging. Verwijder daarna het stof met een kleefdoek.

Stap 3: Aanbrengen van de grondverf

Nu kan worden gestart met het gronden, de basis voor het lakken. Test vooraf welke verf er op de ondergrond is toegepast. Een onderlaag op terpentinebasis die wordt afgelakt met watergedragen verf, moet eerst goed gematteerd worden met heel fijn schuurpapier. Verf op basis van oplosmiddel heeft namelijk een grote oppervlaktespanning en verf op waterbasis een lage oppervlaktespanning. Door te gaan schuren, breng je de spanningen naar elkaar toe.

Voor de deur is gebruik gemaakt van de Sikkens Rubbol BL Rezisto Primer wit.  Deze watergedragen primer dekt uitstekend en is snel droog. De verf is naast oplossingsarm ook geurarm, waardoor het minder overlast geeft bij de klant. Als schilderwerk in goede conditie verkeert en er geen grote kleurwijziging is, dan is gronden niet noodzakelijk. Je kunt dan volstaan met het matteren van de bestaande laklaag en het aanbrengen van een nieuwe eindlaag.

TIP: DE JUISTE PRIMER

Goede primer zorgt voor een goede vulling en hechting op onbehandeld of kaal hout en bestaande verflagen. Daarnaast worden vuile deeltjes tegengehouden die anders in de afwerklaag terecht kunnen komen.

Gebruik de juiste kleur primer:
wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren. Of laat de verf in de uiteindelijke kleur mengen, dan dekt de eindlaag beter.

Stap 4: Schuren en reinigen grondlaag

Voor het aflakken wordt de grondlaag opgeschuurd (grofte schuurpapier P220-P320) en gereinigd met een kleefdoek.

Stap 5: Aflakken

Voor een mooi eindresultaat breng je twee aflaklagen aan met de Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin Lak dekkend. Deze verf wordt bij Bouwmaat in de juiste kleur gemengd.
Schuur het oppervlak tussen twee aflaklagen licht op met fijne vlies. Allereerst schilder je de inkepingen met de Meesterhand Aqua patentpuntkwast of Anza Platinum Aqua kwast. Met de Anza Antex of Meesterhand microvezel roller werk je in verticale richting (van boven naar beneden) en rol je de verf daarna horizontaal uit. Zo verdeelt de verf het beste en krijg je een strak resultaat zonder strepen.

MICROVEZEL

Gebruik bij voorkeur een brede microvezel roller. Deze neemt meer verf op dan een viltroller. Tot wel 6x haar eigen volume aan vloeistof. Dit is ideaal voor watergedragen verf die snel droogt. Zo kun je nat in nat rollen en hoef je niet te corrigeren tijdens het drogingsproces

WIST JE DAT?

Een lichte kleur neemt minder warmte op dan een donkere kleur, wat de levensduur van het kozijn positief beinvloedt. Gebruik/adviseer daarom bij voorkeur lichte kleuren (met name buiten) op houten ondergronden op het zonnige zuiden.

Deel dit artikel: