KlussenMateriaalMateriaal en gereedschap

Optimaal binnenklimaat met VELUX zonweringen

Deel dit artikel:

Veel mensen herkennen het probleem wel: zomer op de zolder. Vaak wordt de zolder een van de warmste ruimtes in huis, waardoor slapen of werken op deze plek niet aangenaam is. Dat is onhandig, vooral nu nog steeds veel van je klanten thuiswerken. Maar door de stijgende buitentemperaturen hebben niet alleen zolders deze reputatie. Gehele woningen warmen tegenwoordig te veel op. Maar liefst 87% van de Europeanen ervaart minimaal één keer per jaar oververhitting in huis*. In dit artikel lees je hoe je dit kunt voorkomen en hoe VELUX zonweringen daar een grote rol in kunnen spelen.

Goed advies leveren

Oververhitting in huis is niet alleen onaangenaam . Hoge temperaturen kunnen ook nog eens leiden tot hittestress, verminderde productiviteit en oververmoeidheid. Vanuit wet- en regelgeving wordt daarom binnenkort een grenswaarde ingesteld voor de kans op temperatuuroverschrijding: de zogenaamde TOjuli-waarde. In Nederland zijn we gewend om bij mooi weer de ramen open te doen, maar dat is niet altijd de oplossing. We zullen ons steeds meer moeten gedragen alsof we in het mediterrane gebied wonen. Als vakman kun je daar een belangrijke bijdrage aan leveren door de juiste producten te adviseren, bijvoorbeeld VELUX zonweringen.

Voorkom zoninstraling

VELUX zonwering

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een goed geïsoleerde woning. Dat is in de winter erg prettig, omdat de kou buiten blijft en de warmte binnen. In de zomer is dit helaas ook zo, waardoor een oververhitte kamer minder snel afkoelt. Vooral bij nieuwbouwwoningen is het lastig om zonder bijvoorbeeld airconditioning het huis koel te houden.
Om de warmte buiten te houden is het allereerst belangrijk om zoninstraling te voorkomen. Dit kan met behulp van buitenzonweringen of rolluiken. Deze kunnen de opwarming van een woning bijna volledig voorkomen, omdat de warmte van de zon wordt tegengehouden voordat deze door het glas heen komt.

VELUX REWARDS

Wist je dat je op bijna alle VELUX producten ook VELUX Rewards kunt sparen? Spaar het hele jaar door VELUX Rewards bij aankoop van VELUX producten. Registreer je nu via rewards.velux.nl, start met sparen en geef je verdiende punten uit bij een van de aangesloten partners!

Buitenzonweringen of rolluiken?

We noemden het al; je hebt de keuze tussen buitenzonweringen of rolluiken. Maar wanneer kies je nu precies voor welke optie? Wil je klant de warmte buiten houden, maar wel het daglicht en het uitzicht behouden? Dan zijn VELUX buitenzonweringen een goede oplossing. Vooral in ruimten waar daglicht essentieel is. Bijvoorbeeld een zolderkamer waar iemand thuiswerkt. Bovendien is het gebruik van kunstverlichting dan overbodig, waardoor je klant ook nog eens energie bespaart! Wil je liever het daglicht buiten houden? Er zijn nu ook verduisterende buitenzonweringen beschikbaar.

Wordt de betreffende kamer gebruikt als slaapkamer? Dan wil je natuurlijk ook het daglicht zoveel mogelijk buiten houden. Daarvoor zijn de rolluiken van VELUX een betere keuze. Deze houden niet alleen de warmte buiten, maar ze beschermen daarnaast tegen lawaai en verduisteren de kamer volledig, ook overdag. En om alvast vooruit te blikken naar de winter: ’s winters helpen rolluiken energie besparen dankzij de isolerende werking. Een win-winsituatie dus.

Ventileren

Een makkelijke manier om een woning af te laten koelen is natuurlijk door ramen tegen elkaar open te zetten. Door thermische trek wordt de hele woning vervolgens gekoeld. Een dakraam in het hellend dak en een kiepraam lager in de gevel tegen elkaar openzetten, zorgt ervoor dat de warme lucht in huis ’s nachts wordt afgevoerd en de binnentemperatuur ’s ochtends weer aangenaam is. Dit werkt alleen wanneer de temperatuur buiten lager ligt dan binnen.

Velux zonwering

 

Automatisch ventileren met VELUX ACTIVE zonweringen

Een andere manier om een woning te koelen is door slimme systemen te gebruiken. Zo koel je de woning actief. Een voorbeeld van zo’n systeem is het VELUX ACTIVE binnenklimaatsysteem. Met dit systeem bedien je de dakramen en zonweringen in huis. De bediening gaat eenvoudig via de smartphone en door spraakbesturing. Maar de sensoren kunnen de producten ook automatisch activeren op basis van de temperatuur in huis en/of de weersvoorspelling. Zijn er hoge temperaturen voorspeld? Dan sluiten de dakramen of lichtkoepels en zonweringen overdag om te voorkomen dat de kamer opwarmt. ’s Avonds gaat de zonwering weer omhoog en verschillende ramen worden beneden en op zolder tegen elkaar opengezet. Op deze manier kan je klant automatisch ventileren zonder het gebruik van een airco. Dat bespaart weer energiekosten. Zo kunnen de bewoners bij aangename temperaturen van de zomer genieten én profiteren van een gezond binnenklimaat!

Dus voor goede controle van het binnenklimaat adviseer je VELUX zonweringen.

*Bron: Healthy Homes Barometer, in opdracht van de VELUX Groep
Deel dit artikel: