Inspiratie

Duurzame tips voor jouw klant

Deel dit artikel:

Steeds meer consumenten denken na over duurzame oplossingen voor hun huis. We zetten een aantal van deze oplossingen op een rijtje zodat jij je klant nóg beter kunt adviseren.

Wateropvang

Door veranderende weersomstandigheden is er een toenemende wateroverlast. Straten staan steeds vaker blank na een flinke regenbui omdat riolen de hoeveelheid regenwater niet meer aankunnen. Een drainagesysteem kan dan een goede oplossing zijn. Je kunt bijvoorbeeld adviseren om infiltratieblokken toe te passen. Hiermee wordt het water opgevangen en vastgehouden zodat er een gelijkmatige verdeling van water ontstaat. In droge periodes wordt het water dan weer over de tuin verdeeld en hoef je dus minder te sproeien. Dubbel voordeel dus!

Groen dak

Een groen dak, ook wel vegetatiedak of sedumdak genoemd, is een dak waar planten en kruiden op groeien. Er zitten een aantal voordelen aan een groen dak.  Zo is het in de zomer minder warm, hebben ze een geluiddempende werking en vangen ze (een beetje) fijnstof op. Daarnaast beschermen de planten het dak tegen weersinvloeden en helpt een groen dak om overlast van regenwater te verminderen omdat het zelf veel opneemt. 

Eigen windenergie

Hoewel het financieel (nog) niet heel veel voordelen heeft, is zelf windenergie opwekken steeds populairder aan het worden. Want in Nederland is er natuurlijk geen tekort aan wind. 

Er zijn al kleine windmolens en mini-windturbines beschikbaar die in de tuin of op het dak gezet kunnen worden.  Er komt wel veel bij kijken. Men komt een onderzoek doen naar het windaanbod en je moet een vergunning aanvragen. 

Maar je kunt ook een andere manier om windenergie op te wekken adviseren, namelijk deelnemen aan een collectief: de windmolencoöperatie. De consument koopt dan een stukje van een windmolen, als een soort aandeel. De opbrengst van dit aandeel wordt in mindering gebracht op de jaarnota.

Zonne-energie

De meest bekende van de duurzame tips. Maar wist je dat zelfs als een reguliere installatie niet mogelijk is, je je klant kunt adviseren zonnepanelen aan te schaffen? Er zijn namelijk ook zonnepanelen met een stekker. Deze kunnen overal geplaatst worden, ook bijvoorbeeld op een balkon. Maar let op: er kan maar één setje panelen met stekker aangesloten worden per groep in de meterkast. Grootste voordeel: als je gaat verhuizen neem je de panelen makkelijk mee naar je volgende adres. 

Isolatie

Alle energie die je in huis vasthoudt, hoef je niet op te wekken of in te kopen. Het loont dus de moeite om je klanten goed te informeren over isolatie. Er zijn verschillende soorten isolatie die men kan overwegen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • Glas (HR++)

Ieder huis is anders en iedere opdrachtgever ook. Overleg dus goed met elkaar over wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Deel dit artikel: