Deel dit artikel:

LICHTER EN ERGONOMISCHER WERKEN

Stuken is een mooie, maar ook zware klus. Jammer genoeg zorgt dat op de lange termijn vaak voor fysieke problemen. Knauf, onderzoekorganisatie TNO en ondernemingsvereniging NOA onderzoeken al enige tijd hoe een arm-ondersteunend exoskelet stukadoorswerk kan verlichten. Na positieve resultaten is dit exoskelet nu op de markt. Frank van der Mooren is Marketmanager Machinetechniek en Exoskelet bij Knauf. Hij vertelt je er alles over.

Langdurig zwaar werkt zorgt regelmatig voor uitval of zelfs arbeidsongeschiktheid. Het gebruik van een exoskelet kan bijdragen aan een duurzame inzetbaarheid van stukadoors, een verbetering van arbeidsomstandigheden en de aantrekkelijkheid van het vak. Frank: “Jammer genoeg krijgen nog altijd veel stukadoors uiteindelijk langdurige kwetsuren, veelal aan de rug of schouders. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar methoden om stukadoorswerk te verlichten. Gipsspuiten zijn daar een voorbeeld van. Een arm-ondersteunend exoskelet is eigenlijk een soort vervolgstap.”

Doeltreffende ondersteuning

Exoskeletten leken lang science fiction. Maar langzaam maar zeker druppelen ze sectoren binnen waar mensen zwaar en hoog moeten tillen. In de auto-industrie wordt bijvoorbeeld al met exoskeletten gewerkt en nu dus ook in de bouw. Wat zijn precies de voordelen? Frank: “Het verlicht je werk op een hele doeltreffende manier. Het exoskelet heeft twee armen die zijn voorzien van veren. Als je op schouderhoogte of daarboven werkt, beginnen deze armen te ondersteunen. Je kunt de armen harder of zachter zetten, afhankelijk van wat je precies aan het doen bent. Het skelet helpt je als je boven je macht aan het spuiten bent, of als je boven je hoofd moet reien. Ook als je met een droogbouw plafond bezig bent, is het exoskelet natuurlijk een uitkomst. En niet onbelangrijk: het skelet ondersteunt je rug. Het houdt je rug recht en zorgt ervoor dat je niet kunt overstrekken. Binnen 15 seconden heb je hem aan of uit, dus dat is een kleine moeite.”

Minder spieractiviteit en minder vermoeid met exoskelet

Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar de mogelijke voordelen van een arm-ondersteunend exoskelet in onze branche. Hierbij is gekozen voor het door ontwikkelaar Skelex ontworpen skelet. “Er zijn diverse onderzoeken geweest, onder andere in een labomgeving. Daaruit bleek op basis van gemeten spieractiviteit dat dit exoskelet het werk met 30% tot 40% verlicht. In 2021 is er een praktijkonderzoek geweest. De vraag is natuurlijk: houdt een skelet het ook bij stukadoors? Gaat het niet kapot en wordt het niet te vies? Beide bleek niet het geval. In totaal werkten 39 stukadoors zes weken met het exoskelet. Van deze stukadoors gaf 93% aan dat het exoskelet ze lichamelijk ondersteunt. Een mooie uitkomst is dat 45% minder vermoeid was aan het eind van de dag. Het onderzoek is inmiddels uitgebreid naar plafondmonteurs. Uit de labtest onder deze groep blijkt dat het werk tot 50% lichter wordt.”

Voorkomen en oplossen van kwetsuren

De resultaten zijn al met al dusdanig dat Knauf het exoskelet nu daadwerkelijk in onze branche introduceert. “Het is fijn om te zien dat het exoskelet, na jaren van onderzoek, nu ook dagelijks het werk van stukadoors verlicht. Het exoskelet wordt onder andere gebruikt door een jongen met een chronische spierscheuring. Die vakman kan nu z’n werk weer doen en tegelijkertijd herstellen. Een ander verhaal is van een stukadoor die door zijn schouder al een aantal keer uit de roulatie is geweest. Hij werkt nu zonder problemen met het exoskelet en kreeg bovendien de helft van het bedrag terug van de verzekering.” Maar voorkomen is volgens Frank nog altijd beter dan genezen. “Wees zuinig op je lichaam, al ben je nog zo’n sterke vent. Het exoskelet gaat er echt voor zorgen dat je jouw werk ook op latere leeftijd nog zonder problemen kunt doen.”

Interesse?

Wil je meer weten over het exoskelet van Knauf? Of er eentje aanschaffen? Kijk dan op de website van Knauf.

Lees meer

Deel dit artikel: