Deel dit artikel:

De uitstraling van wanden en vloeren wordt niet alleen bepaald door de tegels. Ook de voegen zijn bepalend. Toch wordt het belang van de juiste voeg nog wel eens onderschat. PCI is een gevestigde naam op het gebied van voegmortels en specifieke toepassingen hiervan. Joost Bartels is salesmanager bij PCI Nederland & België. We gaan met hem in gesprek over het belang van de juiste voeg en bespreken een aantal producten uit de PCI voegmiddelenlijn.

Het merk PCI

Het merk PCI staat erom bekend dat ze precies weten waar de markt behoefte aan heeft. “De behoeften van de markt veranderen continu en vragen steeds weer om nieuwe passende productoplossingen”, begint Joost. “Als PCI willen we samen met onze klanten de ideale woonomgeving creëren. De juiste voeg speelt daarin een cruciale rol. Daarom hebben we voegmiddelen voor verschillende toepassingen én in honderden kleuren. Zo zit er voor iedereen altijd een passende voeg tussen.”

Maar hoe weet je wat de juiste voeg is? “Voegkleuren bepalen de uitstraling van de ruimte”, stelt Joost. “Als je bij witte tegels een zwarte voeg gebruikt, creëer je een blokkenpatroon. Dat willen de meeste mensen niet. Als je wilt dat de tegels en voegen samen één geheel vormen, dan kun je het beste kiezen voor dezelfde kleurtint als die van de tegels. Benadruk je liever de vorm van tegels, dan kun je kiezen voor een kleur die iets meer afsteekt. De voeg maakt de uitstraling van de ruimte compleet en is daarom essentieel voor een mooie afwerking van je project. Behalve de kleur is ook het type voeg belangrijk. Dat is afhankelijk van de toepassing. In een badkamer kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn dat een voeg 100% waterdicht is en dat je het makkelijk kunt schoonmaken. Terwijl een voeg in de woonkamer niet per se waterdicht hoeft te zijn.”

Neem de klant mee

“De consument wordt steeds kritischer”, stelt Joost. “Maar het kiezen van de juiste voeg wordt nog wel eens onderschat. De kleur lijm die je als professional onder tegels gebruikt, zie je niet. Maar een voeg springt direct in het oog. Mijn belangrijkste tip voor de professionele bouwer is dan ook: neem de klant mee in het kiezen van de voegen. Laat zien wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld met een kleurenwaaier of een PCI Colorcatch Nano (digitale kleurenscanner). En gebruik dan ook kit in dezelfde kleur als de voeg.

Onze kitten sluiten één op één aan op de voegkleur. Zo maak je er één geheel van en zorg je voor tevreden klanten.”

Maar welk voegmiddel ga je uiteindelijk toepassen? We bespreken een aantal producten uit de voegmiddelenlijn van PCI met Joost.

Nanofug Premium: perfect voor klant en tegelzetter

“De Nanofug Premium is een flexibele voegmortel op basis van cement, die je in principe voor alle wanden vloertegels kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de badkamer, keuken en woonkamer. Een groot voordeel van deze voeg is dat hij eenvoudig te reinigen is. Vaak is het de angst van de tegelzetter dat hij het cement niet meer van de tegel af krijgt. Toch is het juist belangrijk dat je niet te snel begint met reinigen, maar de voeg goed laat aantrekken zodat je mooie volle voegen krijgt. De Nanofug Premium kun je zelfs de volgende dag nog makkelijk reinigen”, vertelt Joost.

 • Beschikbaar in 26 kleuren
 • Zeer eenvoudig te reinigen door easy-to-clean-effect
 • Heel goed bestand tegen huishoudelijke reinigingsmiddelen
 • Snelle afbinding zonder aan te branden
 • Verwerkingstijd van ca. 40 minuten
 • Advies toepassing: woonkamer en wanden badkamer

Duurzaam afdichten met Durapox Premium

Durapox Premium is een epoxyvoegmiddel. Epoxyvoegen zijn gevuld met twee componenten voegvulling om de voegen duurzaam af te dichten. Vaak wordt er gedacht dat epoxy moeilijk te verwerken is. Het voordeel van Durapox Premium is dat het exact hetzelfde werkt als cement. De voeg is bovendien 100% waterdicht, waardoor er niks intrekt. Dit maakt deze voeg heel geschikt voor ruimtes waar het voegwerk aan bepaalde eisen moet voldoen, zoals een professionele keuken, kaasmakerij, laboratorium, zwembad, sauna of doucheruimte. Een belangrijke tip voor het gebruik van deze voeg is dat je hier ook de Durapox Finish bij gebruikt. Dit zorgt ervoor dat het epoxyvoegmiddel eenvoudig na te wassen is en dat er geen restsluier achterblijft.”

 • Beschikbaar in 26 kleuren
 • Geen restsluier i.c.m. PCI Durapox Finish
 • 100% waterdicht
 • Heel goed bestand tegen huishoudelijke reinigingsmiddelen
 • Advies toepassing: buiten en badkamervloeren

Durapox Premium Multicolor: onbeperkte ontwerpmogelijkheden

“De Durapox Premium Multicolor is exact hetzelfde product als de Durapox Premium. Alleen is de Durapox Premium Multicolor verkrijgbaar in 400 verschillende kleuren. Dit zorgt voor onbeperkte ontwerpmogelijkheden. Je kunt je wand of vloer helemaal naar jouw smaak aanpassen. Zo hadden we laatst een klant die groene tegels had en exact dezelfde kleur voeg wilde als de tegel. Dat kan heel eenvoudig met de Durapox Premium Multicolor.”

 • Advies toepassing: buiten en badkamervloeren en overal waar een kleur op maat gewenst is.
Nanofug Premium Multicolor

Samengevat: wanneer kies je welke voeg?

Wanneer kies je nu precies voor een bepaalde voeg? Joost vat het nog even samen: “In een badkamer zou ik voor de wanden Nanofug Premium gebruiken en voor de vloer Durapox Premium, omdat deze 100% waterdicht is en er geen vuil intrekt. In de woonkamer zou ik altijd kiezen voor cement, dus voor de Nanofug Premium. Tenzij je een hele specifieke kleur nodig hebt. Dan kom je uit bij de Durapox Premium Multicolor. Buiten kies je altijd Durapox Premium, vanwege de weersinvloeden. Met epoxy weet je zeker dat het altijd netjes en goed blijft.”

Lees meer

Deel dit artikel: