MateriaalMateriaal en gereedschap

Ontdek de vele voordelen van Isovlas

Deel dit artikel:

Vlas is een van de slimste isolatiematerialen, zeker om een huis te na-isoleren. Het is een natuurlijk vochtregulerend materiaal dat het huis van jouw klant op een comfortabele manier winterwarm en zomerkoel houdt. Isovlas is al ruim 20 jaar dé producent van onder andere isolatieplaten van vlas. We gaan in gesprek met directeur en mede-oprichter Rogier van Mensvoort. Hij doet de kracht en voordelen van vlas als isolatiemateriaal uit de doeken.

Isolatiemateriaal van natuurlijke reststroom

Isovlas heeft drie divisies: bouwisolatieplaten (voor dak, spouw, wand en vloer), dak- en gevelelementen en maatweoplossingen. De naam zegt het natuurlijk al: Isovlas maakt isolatiemateriaal van vlas. Rogier legt uit: “Vlas is een plant die wordt geteeld voor de linnenindustrie. Vlas is eigenlijk een synoniem voor linnen. Er worden kleding, gordijnen en lakens van gemaakt. Vlas wordt dus niet specifiek geteeld om isolatiemateriaal van te maken. Wij gebruiken de zogenoemde korte vezels die overblijven tijdens het spinnen van garen. Het is een natuurlijke reststroom uit de linnenindustrie.”

Actueler dan ooit

Dat vlas een natuurlijk materiaal is, brengt vele voordelen met zich mee. Zeker voor de huidige bouw, waar de zogenoemde milieuprestatie van gekozen materiaal en CO2-reductie steeds belangrijker en strenger worden. “Vlas komt direct uit de natuur. Er is weinig tot geen energie nodig om er isolatiemateriaal van te maken, het gaat minimaal 75 jaar mee, is volledig recyclebaar en heeft een positieve CO2-balans. Dat was altijd al, maar je ziet nu dat dit voor steeds meer partijen in de bouwsector belangrijk is. Biobased en circulair zijn de thema’s van nu. Ik zie woningcorporaties die op basis daarvan inkopen. Ook alle grote bouwers kiezen momenteel voor biobased producten in hun woonconcepten. Isovlas heeft de laagste zogenoemde MKI-score* van alle isolatiematerialen. We zeggen niet voor niets: Isovlas was pionier, voorloper en is nu actueler dan ooit.”

Sneller werken, meer comfort

Een groot voordeel voor de professionele bouwer is dat vlas vochtregulerend is. Rogier legt uit: “Daar zijn veel aannemers en klusbedrijven erg enthousiast over, want het scheelt namelijk tijd. Vlasvezels kunnen vocht opnemen en ook weer loslaten. Hierdoor krijg je geen inwendige condensatie, wat je met minerale wol wel hebt. Het is dus van nature vochtregulerend en daardoor kun je Isovlas onder alle hellende daken verwerken, zonder dampremmers. Werken zonder dampremmers scheelt geld en natuurlijk ook ontzettend veel tijd. Je hoeft niet meer achter dat knieschot je folie aan te brengen. Bovendien is het ook fijn voor je klanten. Die krijgen een ademende schil, wat zorgt voor meer wooncomfort.”

Rogier merkt dat professionals nog een klein beetje aan die gedachte moeten wennen. “Er is natuurlijk altijd geleerd: ga je isoleren, gebruik dan een folie. Anders krijg je condensatie en gaat je dak rotten.
Dat klopt bij minerale wollen, maar bij vlasisolatie dus niet. Steeds meer professionals werken inmiddels geruime tijd met vlasisolatie en kunnen dit beamen. Zij kiezen bijvoorbeeld veelvuldig voor de Isovlas PL. Deze isolatieplaat is onder andere perfect voor de na-isolatie van lichte constructies. Je kunt dus snelheid maken omdat je geen folies aan hoeft te brengen. Kies je voor de Isovlas TG Elegant dan heb je gelijk een afgewerkte onderplaat te pakken voor je renovatieklus. De onderplaat is afwasbaar en mooi afgewerkt dus je levert een prachtig resultaat zonder te stucen.”

Zeer hoge warmteaccumulatie

Zowel met de Isovlas PL als de Isovlas TG Elegant profiteer je van alle uitzonderlijke kenmerken van vlas. Dit zijn naast de al genoemde voordelen, onder andere de uitzonderlijke geluiddemping.
Bovendien verkoolt vlas als het in aanraking komt met vuur, waardoor het feitelijk gaat isoleren tegen brand. Dankzij een speciale behandeling met zouten zijn Isovlas-producten bovendien extra brandwerend en insectenwerend. Rogier benoemt nog een ander erg belangrijk voordeel van Isovlas: “Je hebt de rc-waarde, dus simpel gezegd hoeveel energie er door een isolatieproduct gaat. Bij vlas is dit vergelijkbaar met synthetische isolatieproducten als glas, steenwol en schuimen. Je hebt echter ook nog de warmteaccumulatie, wat staat voor hoe snel of langzaam energie door een product gaat. Deze ligt bij vlasisolatie in lichte constructies een factor vier hoger dan bij synthetische isolatieproducten. Hierdoor blijft het in de zomer op een dag gemiddeld een graad of vier koeler. In de winter komt de kou juist minder snel naar binnen en blijft het warmer.”

2000 jaar garantie

Vlas staat bekend om de sterke en taaie vezel. Rogier: “Dat is natuurlijk erg fijn als het eenmaal in de constructie zit. Als je gaat snijden heb je daardoor wel een speciaal mes of een isolatiezaag nodig. Met je glas- of steenwolmes gaat het niet lukken. Dat is eigenlijk het enige waar je rekening mee moet houden. Zit het er eenmaal in, dan heb je er geen omkijken meer naar. De kwaliteit en duurzaamheid van vlas is echt extreem. Ik vergelijk het altijd met de mummies. Die werden in linnen doeken gewikkeld en liggen er al een paar duizend jaar. Niet voor niets durven wij 2000 jaar garantie te geven op onze producten!”

    • MKI per FE: € 0.1357. MKI staat voor Milieu Kosten Indicator. Het betreft een schaduwprijs (ofwel denkbeeldige prijs) die de kosten vertegenwoordigt die nodig zijn om de schadelijke milieueffecten van de productie van een product te compenseren.

OVER ISOVLAS

Isovlas werd in 2000 opgericht. Cees van Opstal ontwikkelde in de jaren ’60 met zijn bedrijf Opstalan de nu alom bekende gestandaardiseerde dakelementen. Nadat hij dit bedrijf verkocht, richtte hij samen met Rogier Isovlas op. Rogier: “Ik was nog jong, maar samen waren we honderd jaar en gingen we ervoor. Dat was in het begin best moeilijk, omdat isolatieplaten van vlas destijds totaal nieuw waren. De voordelen van isoleren zijn inmiddels wel bekend. Gelukkig voor ons is er ook steeds meer aandacht voor isoleren met biobased producten.”

Deel dit artikel: