Deel dit artikel:

We brengen veel tijd door in onze woning en op kantoor. Maar hoe gezond is ons binnenklimaat eigenlijk? Minder gezond dan we denken, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. In een binnenruimte komen veel vluchtige organische stoffen voor, waarvan formaldehyde misschien wel de bekendste is. Wat kan je doen om een schonere leefomgeving te creëren? Bouwmaat vertelt hoe muurverf hier aan bij kan dragen.

Vluchtige organische stoffen zijn overal

Er komen allerlei vluchtige organische stoffen (VOS) voor in woningen, waaronder formaldehyde. Dit is een giftige stof die vrijkomt uit producten. Het komt voor in elke ruimte waarin je je begeeft en wordt door bijvoorbeeld nieuwe meubels, een laminaatvloer of nieuwe gordijnen uitgestoten. Langdurige blootstelling aan formaldehyde kan klachten geven als duizeligheid, misselijkheid, hallucinaties, concentratiestoornissen en irritatie van ogen en luchtwegen. Hoe kun je dit dan tegen gaan, als het overal is? 

Meer weten over schadelijke bestanddelen in verf? lees dan: “Weet waar je mee verft”

Mens en milieu in balans dankzij duurzame verf

Veel mensen kennen het belang van goede ventilatie in hun woning. Dit is te bereiken door een raam te openen of met het installeren van mechanische ventilatie. Maar zelfs dan kan de concentratie VOS nog te hoog zijn in een woning. Kamerplanten doen het werk ook niet, dus wat dan wel? Er zijn tegenwoordig verfsoorten op de markt die een luchtzuiverende werking hebben. Deze verf absorbeert en neutraliseert een groot deel van de schadelijke stoffen in de woning. Het fijne eraan is; je merkt geen verschil in de verwerking ervan of in de uitstraling vergeleken met reguliere verf. Het eindresultaat is ook kwalitatief gelijk. Het is overigens niet zo dat na het verwerken van deze muurverf alle ramen dicht kunnen blijven en de mechanische ventilatie uit kan. De muurverf is onderdeel van een beter leefklimaat. Het heeft dus een positieve werking op het binnenklimaat, net als goed ventileren dat heeft. Adviseer je deze verf aan een klant? Let er dan op dat de verf een keurmerk heeft die de werking garandeert, bijvoorbeeld het keurmerk ‘Eurofins Indoor Air Comfort’. Zo weet je zeker dat wat je adviseert ook daadwerkelijk doet wat het belooft. 

Duurzame verf bij Bouwmaat

Bouwmaat heeft de duurzame verf SPS Clean Air Matt in het assortiment. Door Eurofins beoordeeld met het label “Indoor Air Comfort Gold”. Dit houdt in dat het product voldoet aan de hoogste standaarden voor het binnenklimaat.

Eigenschappen van SPS Clean Air Matt

  • Geschikt voor binnenmuren en plafonds
  • Luchtzuiverend
  • Zeer hoge dekkingskracht
  • Schrobklasse: Klasse 2
  • Glansgraad: mat
  • Kleuren: wit en lichte kleuren
  • Oplosmiddelvrij en reukarm
  • Verwerking is vergelijkbaar met andere muurverven

Meer handige stappenplannen:

Deze klus is onderdeel van de totaalklus “Nieuwe kamer” en bevat ook de volgende klussen: En dan natuurlijk de totale klus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer

Ben je op zoek naar een specifiek stappenplan? Kijk dan eens in het overzicht van stappenplannen of gebruik de zoekfunctie rechtsboven op deze site.

Deel dit artikel: