Deel dit artikel:

Dit stappenplan is uitgevoerd met Uponor Uni Pipe PLUS en RTM™-koppelingen. Door de kleinere buigradius van de leidingen is het makkelijker aan te leggen en zijn er minder koppelingen nodig. Met de perskoppelingen kun je snel veilige verbindingen maken zonder persgereedschap. Dus: minder tijd, minder materiaal en minder kosten! Hieronder een makkelijk stappenplan waterleiding installeren.

Stappenplan waterleiding installeren

Stap 1 Boor de gaten

STAP 1
Boor de gaten met de juiste diameter voor de doorvoer van de leidingen in het houten regelwerk. Monteer tevens de montageplaat op de juiste hoogte.

STAP 2
Voer de Uni Pipe PLUS, vanaf de rol, door de gaten naar aansluitpunten. Snij met een Uponor-snijtang de Uni Pipe PLUS op de juiste lengte af. Doe dit met een draaiende beweging.

STAP 3
Buig vervolgens de bocht met de hand, een binnen-/buitenbuigveer of met een buigijzer. Kalibreer hierna alle uiteinden van de leidingen met het kalibreergereedschap.

Stap 4 Schuif de fitting in de leiding

STAP 4
Schuif vervolgens de RTM™-fitting in de Uni Pipe PLUS. Bij het inschuiven wordt de persmarkering uit de persring gedrukt totdat er een duidelijke klik hoorbaar is. De weggedrukte persmarkering is door het 360° kijkvenster zichtbaar. Het kijkvenster vervult drie taken: het venster houdt de persring op spanning tot aan de persing, het bevat de kleurcodering van de diameter en het toont of de handeling juist is uitgevoerd.

Bekijk het assortiment Unipipe PLUS en RTM™-koppelingen op Bouwmaat.nl

TIP

Dek voordat je in het hout boort de Uni Pipe PLUS leidingen die vanuit de vloer omhoog komen goed af. Zo voorkom je dat er zaagsel in de leidingen valt.

Uni Pipe PLUS

Uponor heeft de beproefde MLCP-meerlagenleiding verder doorontwikkeld. Dankzij de naadloze aluminium composiet meerlagenleidingtechnologie heeft de nieuwe Uni Pipe PLUS een tot 40% kleinere buigradius dan vergelijkbare leidingen. Hierdoor kan je leidingwerk eenvoudig en snel aanleggen. Doordat de leiding in de gebogen vorm blijft, is het niet nodig om achteraf te corrigeren. De hogere buigzaamheid zorgt er ook voor dat er minder koppelingen nodig zijn. De leiding past op alle Uponorkoppelingen. Bij het aanleggen van bijvoorbeeld een waterleiding scheelt het gebruik van de Uni Pipe PLUS je dus niet alleen tijd, maar ook nog materiaal en kosten.

RTM™-koppelingen

De Uponor RTM™-perskoppelingen hebben een geïntegreerde persfunctie waardoor er snel veilige verbindingen gemaakt kunnen worden. Het gebruik van persgereedschap is hierbij niet meer nodig. De fitting is buitengewoon geschikt voor toepassingen in zowel renovatie als nieuwbouw en kan zelfs op moeilijk toegankelijke plaatsen toegepast worden. De RTM™ koppelingen zijn bij Bouwmaat verkrijgbaar in de diameters 16 en 20 mm en bestelbaar in 25 en 32 mm. Aan de kleurcodering op de persmarkering zie je direct om welke afmeting het gaat.

Meer handige stappenplannen:

Deze klus is onderdeel van de totaalklus “Nieuwe kamer” en bevat ook de volgende klussen:

En dan natuurlijk de totale klus: Bouwmaat bouwt een nieuwe kamer.

Ben je op zoek naar een specifiek stappenplan? Kijk dan eens in het overzicht van stappenplannen of gebruik de zoekfunctie rechtsboven op deze site.

Deel dit artikel: