Deel dit artikel:

De afgelopen 25 jaar heeft Uponor al meer dan 500 miljoen koppelingen voor leidingwerk geproduceerd, die vervolgens door de vakmensen zijn geïnstalleerd. Een deel hiervan zijn perskoppelingen voor permanent dichte verbindingen tussen meerlagenleidingen. Deze worden toegepast voor water, verwarming of koeling. Een nieuw ontworpen perskoppeling is de Uponor S-Press PLUS.

Uponor S-Press PLUS in het kort

  • Robuust
  • Hoogwaardig materiaal
  • Corrosiebestendig
  • Kalibreren of ontbramen niet meer nodig
  • Betere doorstroming door de leiding
  • Kleurgecodeerde folie voor makkelijke herkenning
  • Iedere diameter eigen kleurcodering
  • QR code voor meer informatie zoals handleidingen, tutorials en technische informatie

Uponor S-Press PLUS

De nieuwe serie perskoppelingen is de optimale oplossing voor het creëren van permanent dichte leidingverbindingen. Ze zijn bruikbaar voor drinkwaterinstallatie, oppervlakteverwarmingen koeling en radiatoraansluitingen. De koppeling is geschikt voor een hoge belastbaarheid en is dusdanig ontworpen dat de doorstroming niet stagneert. Ze zijn bruikbaar voor de bestaande Uponor meerlagenleidingen en gereedschappen. Ook de bestaande persbekken passen probleemloos op de nieuwe koppelingen.

Robuust

De werkomstandigheden tijdens een klus kunnen er nog wel eens voor zorgen dat er een koppeling valt. Het ontwerp van de behuizing van de Uponor S-Press PLUS is daarom robuust. Samen met de vast verbonden roestvrijstalen pershulzen vormt dit een koppeling die wel tegen een stootje kan. Uit een treksterktetest bleek bijvoorbeeld dat de koppeling een kracht van 1600 N kon weerstaan zonder dat de persverbinding het begaf. Daarnaast zijn de koppelingen van hoogwaardige materialen gemaakt en zijn deze goed corrosiebestendig tegen bijvoorbeeld chemicaliën in beton.

Slimme indicaties

De pershulzen zijn, in tegenstelling tot andere koppelingen van Uponor, rondom voorzien van een kleurgecodeerde folie. Zodra de koppeling op de juiste wijze op de leiding geperst wordt, kan de folie eenvoudig verwijderd worden. Naast de ‘ongeperst niet dicht’ functie biedt dit een dubbel controlemoment om te zien of de persing correct heeft plaatsgevonden. Iedere diameter heeft een eigen specifieke kleurcodering. Deze kleur is tot op een afstand van vijf meter zichtbaar en ook onder moeilijke lichtomstandigheden goed te herkennen. Op de pershuls staat een QR-code die je kunt scannen met je smartphone als je tijdens een klus een vraag hebt over het installeren van de koppelingen. Vervolgens krijg je toegang tot veel technische informatie zoals handleidingen en instructievideo’s. Dit scheelt veel tijd met zoeken.

Voor bestaande Uponor meerlagenleidingen

De S-Press PLUS koppelingen passen perfect op de Uponor meerlagenleidingen MLC en Uni Pipe PLUS. Deze laatstgenoemde heeft geen lasnaad en een 40% kleinere buigradius ten opzichte van de conventionele meerlagenleidingen. In de Uni Pipe PLUS leidingen is het heel eenvoudig om met de hand bochten te buigen, omdat de lasnaad normaal gesproken zorgt voor een verdubbeling van de weerstand.

Persbekgeleiding

De speciale vorm van de S-Press PLUS pershulzen en de nieuw ontworpen aanslagringen zorgen ervoor dat de Uponor persbekken heel nauwkeurig gepositioneerd kunnen worden. Het persen van de koppelingen kan op deze manier eigenlijk niet misgaan. Makkelijk is ook dat de eerdergenoemde kleurcodering op de bijbehorende Uponor persbekken terug te vinden is.

Verbeteringen en voordelen

Uponor maakt het graag zo makkelijk mogelijk voor de vakman en daarom hebben zij, na uitvoerig testen op verschillende niveaus in de bouwkolom, deze nieuwe perskoppeling op de markt gebracht. De sterke punten van vorige koppelingen zijn samengebracht in de S-Press PLUS om een innovatief model te creëren. Er zijn een aantal interessante ontwikkelingen ten opzichte van de vorige varianten. We spraken Carel Kraaijenhagen hierover.

Wat zijn de voordelen van de S-Press PLUS?

“De verbeteringen zaten al in verschillende producten en die zijn samengevoegd. Het kijkvenster op de pershuls heeft een prominentere plaats. De aanslagring is robuuster en steviger gemaakt zodat je (bijna) niet verkeerd kunt persen. De folie is echt een vernieuwing. Je kunt daar meer informatie op kwijt dan op de ring die eerst gebruikt werd, zo staan de QR-code, de kleurherkenning en de diameter erop. Bovendien is de folie recyclebaar.”

Carel vertelt: “De QR-code die erop gemaakt is, maakt het interactiever. In plaats van dat iemand naar de website moet, kun je nu de code scannen met de Uponor Pro app. Daarnaast maakt de diameterherkenning het heel makkelijk om binnen een fractie van een seconde precies de juiste diameter te pakken. Dat komt door de kleuren. Nog een voordeel van de S-Press PLUS is dat je niet meer hoeft te kalibreren of ontbramen. Ook mag een betere doorstroming door de leiding niet ontbreken in dit lijstje. Maar het allergrootste voordeel is, denk ik, dat je één koppeling hebt die beter is, maar niet duurder.”

UPONOR PRO APP

Afspraken maken, e-mails bekijken, werktijden registreren: werken met de smartphone behoort inmiddels voor veel installateurs tot de orde van de dag. Daarom biedt Uponor nu de gratis Uponor PRO app aan voor smartphones en tablets. Daarmee kan onderweg gemakkelijk informatie en video’s over de producten en oplossingen opgezocht worden en kan er gemakkelijk contact opgenomen worden met de dichtstbijzijnde Uponor-groothandel of de Nathan-buitendienstedewerker in jouw regio.
De app is kosteloos voor smartphones en tablets met Android, iOS en Windows en is te vinden onder de zoeknaam: ‘Uponor PRO’.

Deel dit artikel: