Deel dit artikel:

“Geef mij de FEIN eens aan”… veelal wordt hiermee de multitool bedoeld. FEIN is sinds de introductie van de multitool een begrip in de markt en daarmee niet meer weg te denken tijdens een gemiddelde klus.

Of het nu een renovatie betreft of het leggen van een laminaat vloer; een FEIN multitool is een must. Het principe van “oscilleren” (heen en weer bewegen) is in 1967 uitgevonden en in de medische wereld als eerste toegepast. In de jaren erna is de toepassing steeds breder geworden, o.a. in de automotive en begin 2000 startte FEIN met dé renovatie toepassing in de bouw: het zagen met de zogenaamde E-Cut zaagbladen. Naast de zaag-toepassing wordt de multitool dagelijks met veel plezier ingezet bij allerlei werkzaamheden zoals snijden, schuren en uitslijpen.

Starlock aansluitsysteem

In 2016 heeft FEIN, samen met Bosch, het nieuwe standaard aansluitsysteem geïntroduceerd voor de Multitools: Starlock.
Starlock werkt heel eenvoudig: Je kunt het accessoire alleen monteren (vastklikken) op de machine, als de machine er ook echt voor geschikt is. Als de toepassing te zwaar is voor de machine, past het accessoire niet op de machine. Binnen Starlock zijn 3 klassen leverbaar:

 • Starlock (herkenbaar aan gaatjes rondom het hart van de aansluiting). Past op de accu/stroom MultiTalent, MultiMaster en SuperCut van FEIN.
  Is speciaal voor de lichtste machines in de markt en past daarmee op alle gangbare merken en modellen multitools.
 • StarlockPlus. Past ook op de accu/stroom MultiTalent, MultiMaster en SuperCut van FEIN.
  Deze aansluiting zit standaard op een aantal accessoires voor de wat zwaardere toepassingen (b.v. op bredere zaagbladen of zwaardere toepassingen in snijwerkzaamheden). Hier zitten geen gaatjes rondom de aansluiting. Bij sommige merken heb je deze gaatjes wel nodig om het blad op te kunnen spannen. StarlockPlus past daarom niet op alle merken/modellen multitools.
 • StarlockMax. Past op de accu/stroom SuperCut van FEIN. Accessoires geschikt voor de zwaarste toepassingen. Je kunt hierbij denken aan bv. dilatatie kit, stopverf of butyleenkit verwijderen. Deze werkzaamheden kunnen uitsluitend met een SuperCut worden uitgevoerd.

Meest gebruikt

De FEIN E-Cut zaagbladen met Long-Life vertanding worden het meest gebruikt. Dit is hét renovatie zaagblad. Ten opzichte van de Universal zaagbladen gaan deze Long-Life zaagbladen 3x zo lang mee, zagen ook spijkers tot 4 mm en zijn niet gelijk bot bij het raken van stucwerk.

Nieuw: E-Cut Carbide Pro zaagbladen

Nieuw in het FEIN programma zijn de E-Cut Carbide Pro zaagbladen:

 • Geschikt voor het zagen van geharde schroeven, spijkers en profielen
 • Renovatie klussen in hout (waarin je spijkers/ankers kunt tegenkomen)
 • Hardmetalen vertanding met TIN (Titannatrid) coating: minder wrijving en minder warmte ontwikkeling
 • 100% langere levensduur t.o.v. zaagbladen met ongecoate HM vertanding
 • 30x langere levensduur t.o.v. High Speed Steel (HSS) vertanding
 • Ook geschikt voor het zagen in steen

Onderstaande zaagbladen zijn leverbaar:
Starlock: Afmeting 35×45 mm (vanaf nov 2019 ook bij Bouwmaat op voorraad)
StarlockPlus: Afmeting 35×60 mm
StarlockMax: Afmeting 35×75 mm

Deel dit artikel: