GereedschapMateriaal en gereedschapVideo's

Festool Vecturo OSC 18 multi-tool: snel en stofvrij aan het werk

Deel dit artikel:

Een oscillerende multi-tool mag eigenlijk in geen enkele gereedschapskist ontbreken. Door zijn snelle trillende bewegingen en vele accessoires is het namelijk een echte alleskunner die je helpt bij het zagen, schrapen, slijpen, schuren en polijsten van moeilijk bereikbare delen. Festool is al negentig jaar leverancier van hoogwaardig elektrisch gereedschap. Onlangs brachten zij met hun Festool VECTURO OSC 18 een nieuwe ultramoderne multitool op de markt. Jeffrey Rozendaal, eigenaar van Rozendaal bouw- & timmerbedrijf uit Alkmaar, probeerde hem uit en kan al niet meer zonder.

Makkelijk werken met de Festool VECTURO OSC 18

De machine heeft een compacte 18V lithium ion accu en een EC-TEC motor waardoor een maximaal vermogen is gegarandeerd. Dit betekent dus snoerloos werken met volledige bewegingsvrijheid en voldoende kracht voor zelfs de zwaarste toepassingen. Het ontwerp is slank, inclusief de accu weegt het apparaat slechts 1,6 kg. Jeffrey vertelt: “Je kunt er lekker mee werken, ook als je boven je hoofd bezig bent. De machine ligt prettig in de hand, je hebt een stevige grip en hij is goed in evenwicht. Door het design is het ook nog eens een mooi apparaat.”

Minimale trillingen

De Festool VECTURO OSC 18 heeft een oscillatiehoek van 2°/2° (links/rechts) waarbij je zou verwachten dat dit flinke trillingen aan je hand doorgeeft. Doordat de motor en behuizing door middel van elastische dempingselementen van elkaar ontkoppeld zijn, is dit echter niet zo. “Hij heeft veel kracht en trilt als een wilde, maar dat doet hij echt alleen op de zaag. Op het handvat voel je helemaal niks. Dat werkt erg prettig. Wat ik ook fijn vind is dat het toerental aan de hand van een simpele druk op de knop traploos aan te passen is.”

Razendsnel wisselen

Het grote voordeel van een multi-tool is natuurlijk dat je dankzij de verschillende opzetstukken niet van gereedschap hoeft te wisselen. Hierdoor kun je sneller werken. Op de Festool VECTURO OSC 18 is een groot aantal accessoires te monteren. Zo zijn er verschillende zaagbladen voor het maken van inkepingen, uitsnijdingen in hout en paszagen van plinten, schrapers voor het verwijderen van bijvoorbeeld tegellijm en driehoekige schuurplateaus voor vlakke delen en moeilijke hoeken. Het wisselen van deze accessoires blijkt kinderspel. “De machine beschikt over een snelspansysteem met StarlockMax-gereedschapopname. Hiermee kun je echt razendsnel zaagjes verwisselen. Je klikt ze er heel makkelijk op en je ontkoppelt ook erg eenvoudig. Dit alles zonder extra gereedschap, enorm makkelijk en supersnel.”Snel en makkelijk wisselen - Festool Vecturo OSC 18

Eenvoudig stofvrij werken

Festool staat erom bekend dat ze stofvrij werken belangrijk vinden. De Festool VECTURO OSC 18 komt dan ook met een OSC-AV afzuigaccessoire. Dit accessoire bevat een handige adapter waardoor je hem gereedschapsloos kunt bevestigen. Door de bajonetsluiting is een Festool stofzuiger zoals de CT Cleantec (getest door TNO en voorzien van een 8-uurs veilig werken certificaat), eenvoudig aan te sluiten. Zo kun je volledig stofvrij aan de slag. “Ik vind stofverwerking erg belangrijk in verband met gezond werken. Je wilt dit gewoon voor je eigen gezondheid en voor de mensen in je omgeving. De stofafzuiging van deze machine monteer je erg eenvoudig en het stof wordt perfect afgezogen. Zeker als je boven je hoofd werkt, is het fijn als er geen stof naar beneden in je gezicht valt. Zelfs het haakse hulpstuk is voorzien van een geïntegreerde stofafzuiging.”

Goede producten, uitstekende service

Jeffrey is al jaren fan van Festool en legt uit waarom. “Het zijn kwaliteitsproducten, je hebt een ruime keuze aan accessoires en die kun je bovendien mooi opbergen in het bekende Festool opbergsysteem. Daarnaast is de service van Festool ook heel goed. Onderdeel van de Festool SERVICE is de mogelijkheid om gestolen Festool machines tegen een vaste prijs van € 100,- te vervangen. Mijn Festool invalcirkelzaag werd ooit gestolen. Binnen een mum van tijd had ik een nieuwe. Dat is natuurlijk een erg geruststellende gedachte.” De Festool VECTURO OSC 18 is inmiddels ook een vaste waarde in het assortiment van Jeffrey: “Het is een prachtmachine, echt een topding. En ook nog eens geleverd in de handige Systainer.”

Deel dit artikel: