Inspiratie

Zonnepanelen reinigen

Deel dit artikel:

Wist je dat het regelmatig schoonmaken van zonnepanelen 3-5% kan schelen in rendement! Daarom is het verstandig je klanten te adviseren om regelmatige de zonnepanelen te (laten) reinigen. 

Waarom zonnepanelen reinigen?

Vervuiling op de panelen zorgt ervoor dat er minder licht op de zonnecellen valt. De regen zal ook wel het een en ander van de zonnepanelen wegspoelen, maar zeker als je een plat dak hebt met de panelen onder een lage hoek, is het van belang om de panelen regelmatig te reinigen. En bij schone panelen is, als de zon tenminste meewerkt, de opbrengst het hoogst.

Wanneer kun je het beste zonnepanelen schoonmaken?

Het voorjaar of begin van de zomer is een goed moment om zonnepanelen schoon te maken. De dagen worden langer, de zonuren nemen toe. Maar ook aan het einde van herfst kan het geen kwaad even kritisch te kijken of er bijvoorbeeld geen restjes van bladeren op de panelen zitten. 

De beste tijd is op een moment dat de zonnestraling minimaal is, dus een bewolkte dag, of vroeg in de ochtend of in de avond. Dan droogt het water minder snel en blijven er minder resten achter.

Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

Er zijn geen eenduidige regels over hoe vaak je zonnepanelen zou moeten reinigen. Vele factoren zijn hier op van invloed. Het hangt bijvoorbeeld af van het merk en de kwaliteit van de panelen, maar ook van de manier en de plaats van installatie. In de buurt van veel bomen heb je sneller last van takjes en balderen die op de panelen terechtkomen. In de buurt van snelwegen en fabrieken weer meer van fijnstof. 

Hoe verwijder je fijnstof?

Het makkelijkst verwijder je fijnstof en andere stoffen met osmosewater. Dit is gedemineraliseerd water en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Osmosewater laat daarom geen strepen of vlekken achter.

Hoe maak je de zonnepanelen schoon?

De beste manier om zonnepanelen te reinigen is met een zachte borstel en osmosewater.  Bij hardnekkig vuil kun je ook een spons gebruiken. 
Als je niet goed bij het dak kunt, kun je werken met een uitschuifbare wisser.  
Let op: gebruik geen schuurspons! Deze kan de zonnepanelen beschadigen.

Wat moet ik nog meer in de gaten houden?

Als je toch op het dak staat om de zonnepanelen schoon te maken, kijk dan voor je gaat beginnen of er geen (resten van) nesten onder of bij de panelen zijn. En controleer de kabels. Sommige kabels bevatten visolie en daar schijnen steenmarters gek op te zijn. 

Meer lezen

Deel dit artikel: