InspiratieNieuws

3D-printen op de bouwplaats: kansen en mogelijkheden

Deel dit artikel:

De 3D-printer: één van die vele innovaties die de bouwsector binnenkomen. Waar er al complete huizen in 3D geprint kunnen worden, is de toepassing op kleine schaal, zoals voor individuele klusbedrijven, nog beperkter. Wat kun je als vakman nu al met een 3D-printer en wat zijn de verwachtingen op dit gebied?

Met een 3D-printer kan je producten laagje voor laagje opbouwen. Op basis van een digitaal ontwerp kan een printer een bepaalde grondstof driedimensionaal ‘uitprinten’. De 3D-printer is er dan ook in allerlei soorten en maten en is geschikt vele toepassingen. In Dubai zijn bijvoorbeeld complete kantoorpanden geprint, maar ook voor thuisgebruik zijn er tal van opties.

Voordelen van 3D-printen in de bouwsector

3D-printen kent een aantal grote voordelen die in de bouw van belang zijn. Zo wordt de exacte hoeveelheid materiaal geprint, zodat verspilling wordt voorkomen. Ook is het een snelle manier om een product te verkrijgen. Je kunt op locatie een object of product printen, als je hier een 3D-printer tot je beschikking hebt. Lange levertijden worden voorkomen, net als het opslaan of vervoeren van materialen. Het werken met geprinte objecten is dan ook een duurzame manier van werken omdat je het milieu niet onnodig belast.

Toepassingen in renovatie en onderhoud

Hoewel de prijzen van 3D-printers nu nog (te) hoog liggen en het voor kleine zelfstandigen nog lastig is om er een aan te schaffen, biedt de techniek zelf al veel kansen. Bij een renovatie is het bijvoorbeeld mogelijk om een onderdeel wat niet meer bestaat, na te tekenen en vervolgens te printen. Zo herstel je bijvoorbeeld een schouw met fraaie historische details. Er zijn al online printservices waar je een object kan laten printen. Je krijgt het geprinte voorwerp vervolgens opgestuurd, zodat je dit kan toepassen bij je klus. De verwachting is dat 3D-printers op termijn steeds prijsvriendelijker worden en daardoor ook op grote(re) schaal zullen worden ingezet in de bouw.

Meer lezen over (technologische) ontwikkelingen in de bouw:

Deel dit artikel: