Inspiratie

Veilig werken op de steiger met deze handige tips

Deel dit artikel:

Het vallen van grote hoogte is doodsoorzaak nummer één op de bouwplaats. Hoe zorg je voor veilige omstandigheden? Wij geven tips!

Weersomstandigheden

Veilig werken heb je zelf in de hand. Er zijn echter ook invloeden die je niet in de hand hebt, zoals de weersomstandigheden. Neem daarom deze tips in acht als je met een steiger werkt:

  1. Check de weersvoorspellingen. Bekijk tijdens je pauzes of het weer omslaat. Gebruik hiervoor apps als Weerplaza of Buienradar.
  2. Breek de steiger af wanneer de windkracht 7 Bft of hoger is.
  3. Heb je windvangers aan de steiger bevestigd? Zoals zeilen, doeken of een doorwerkkap? Haal deze weg bij een windkracht van 5 Bft of meer.

Nieuwe steiger?

Ben je op zoek naar een nieuwe steiger? Bezoek dan onze steigerconfigurator. Vul gemakkelijk in voor welke werkzaamheden je een steiger zoekt en stel zelf jouw steiger samen. Je ontvangt vervolgens een gratis advies met bijbehorende voordelige prijzen.

Keuring

De arbeidsinspecteur van de Inspectie SZW kan je rolsteiger komen controleren. Vorig jaar werd 80% van de geïnspecteerde rolsteigers van professionals afgekeurd. Reden om je vooraf goed te informeren over het juiste gebruik. Voor rolsteigers geldt de kwaliteitsnorm EN 1004. De regels en richtlijnen voor opbouw en gebruik van rolsteigers zijn vastgelegd in de norm EN 1298. Vergeet bij het opbouwen van een steiger de volgende aandachtspunten niet:

  1. Zorg dat de stabilisatoren en uitzetarmen goed worden uitgezet of bevestig de steiger aan de gevel.
  2. Vergeet niet de schoren te plaatsen, die zorgen voor stabiliteit van de steiger.
  3. Leuningen plaats je op heup- en kniehoogte. Wanneer de afstand van het werkplatform tot de muur niet groter is dan 15 centimeter, mogen de leuningen weggelaten worden.
  4. De wielen zet je op de rem om verschuivingen tijdens de klus te voorkomen.
  5. Zorg dat de steiger waterpas staat, zowel in de lengte als breedte. Controleer na de opbouw nogmaals of de steiger waterpas staat. Door het gewicht van de steiger kan deze wegzakken in zachte ondergrond.

Meer informatie over richtlijnen voor veilig werken op steigers vind je op Richtlijn Steigers.

Tip: Denk ook aan diefstal van je gewilde steiger en voorzie hem van een TrackR. Hiermee kun je de steiger altijd weer opsporen.

Meer informatie over het veilig werken met steigers vind je op de website van Arbouw of op Bouwmaat.nl.

Deel dit artikel: