MateriaalMateriaal en gereedschap

Stuclopers: onmisbaar hulpmiddel tijdens de klus

Deel dit artikel:

In dit artikel zullen we de voordelen van stuclopers bespreken, de verschillende soorten die beschikbaar zijn en hoe ze het beste kunnen worden aangebracht.

Wat is stucloper? 

Stucloper heeft veel namen. Zo wordt het ook wel afdekkarton, stukloper, afdekpapier of sappenkarton genoemd. Stucloper is een variant afdekmateriaal dat je gebruikt om de vloer te beschermen wanneer je gaat (ver)bouwen, stukadoren of schilderen. Het beschermt tegen vuil, vocht en mechanische beschadigingen. Stucloper is een stevig massief karton op rol. Dit karton is door verschillende diktes en coatingen breed inzetbaar en daarmee geschikt om de meeste (harde) vloeren af te dekken.

Let bij het afdekken met stucloper verder op de volgende punten.

  • Kijk van te voren goed welke vloer er ligt en welke werkzaamheden gedaan gaan worden voor een goede keuze van stucloper 
  • Gebruik stucloper niet op pas gelegde vloeren.
  • Gebruik alleen gecoate stucloper in vochtige ruimtes
  • Tape de stucloper altijd goed vast voordat je gaat beginnen om ongelukken en viezigheid onder de stucloper te voorkomen

Voordelen van stuclopers:

Bescherming van vloeren: 

Een van de belangrijkste voordelen van stuclopers is dat ze de vloeren beschermen tegen beschadiging tijdens bouw- en renovatiewerkzaamheden. Stuclopers zijn gemaakt van stevig materiaal dat bestand is tegen krassen, deuken en morsen. Ze voorkomen dat bouwmaterialen, gereedschappen of vloeistoffen direct op de vloer terechtkomen, waardoor dure reparaties of vervanging van vloerbedekking kunnen worden voorkomen.

Veiligheid: 

Stuclopers zorgen niet alleen voor bescherming van de vloer, maar ook voor een veilige werkomgeving. Ze hebben een antislip-oppervlak dat voorkomt dat vakmensen uitglijden en vallen, vooral wanneer er bouwmaterialen of water op de vloer liggen. Dit vermindert het risico op ongevallen en letsel op de werkplek aanzienlijk.

Efficiëntie: 

Stuclopers helpen vakmensen hun werk efficiënter uit te voeren. Doordat ze gemakkelijk kunnen worden uitgerold en verplaatst, kunnen ze snel worden aangebracht in verschillende ruimtes. Dit bespaart kostbare tijd en minimaliseert de verstoring van de bouwplaats.

Verschillende soorten afdekmaterialen

Traditionele stuclopers

Deze stuclopers zijn gemaakt van kraftpapier met LDPE-coating of van vruchtensapverpakking. Traditionele stuclopers zijn betaalbaar en bieden goede bescherming tegen schade aan vloeren. Ongecoate stucloper kan niet langdurig vochtig worden, dus gebruik deze alleen voor verhuizen en niet voor schilderen, stukadoren en dergelijke. Het kan langdurig gebruikt worden op harde vloeren, maar moet natuurlijk wel goed vastgelegd worden met tape.

Voor werkzaamheden waarbij extra bescherming tegen vocht vereist is, zijn er stuclopers met een vochtbarrière. Deze zijn voorzien van een plastic laag aan de onderkant om te voorkomen dat vocht de vloer bereikt. Ze zijn ideaal voor toepassingen in badkamers, keukens of andere vochtige omgevingen.

Ademend afdekvlies

Er zijn ook afdekmaterialen die geschikt zijn voor natte of vochtige vloeren die nog niet lang geleden gelegd zijn. Een speciaal membraam zorgt ervoor dat de vloer kan ademen en vocht kwijt kan, maar tegelijkertijd wordt  de vloer wel beschermd tegen water, vuil en verf door de beschermende toplaag. 

Let op: dit type afdekvlies kun je beter niet op net gestort beton gebruiken. 

Zelfklevende afdekmateriaal

Dit afdekmateriaal heeft een zelfklevende onderlaag, waardoor het gemakkelijk op zijn plaats blijven liggen zonder gebruik van extra tape of bevestigingsmiddelen. Ze zijn ideaal voor situaties waarin snelheid en gemak van toepassing zijn. 

Dit type afdekmateriaal is NIET geschikt voor gebruik op zachte vloeren zoals tapijt en vloerbedekking. De laag kleeft hierop niet.

Hoe stuclopers het beste kunnen worden aangebracht

1 Voorbereiding

Zorg ervoor dat de vloer schoon en droog is voordat u de stucloper aanbrengt. Verwijder stof, vuil en eventuele scherpe voorwerpen die schade aan de vloer kunnen veroorzaken.

2 Uitrollen

Rol de stucloper uit over het te beschermen gebied en zorg ervoor dat de hele vloer bedekt is. Gebruik extra stuclopers indien nodig.

3 Bevestiging

Gebruik tape of speciale bevestigingsmiddelen om de stucloper op zijn plaats te houden. Zorg ervoor dat de loper strak en glad is om struikelgevaar te voorkomen.

4 Controle

Controleer regelmatig of de stucloper nog stevig op zijn plaats ligt en herstel indien nodig eventuele losse delen.

Stucloper in verschillende maten

Stucloper vind je in rollen. In het assortiment van Bouwmaat vind je stucloper in verschillende maten en geschikt voor verschillende oppervlakten. Ook is er stucloper in verschillende materialen. Zo vind je altijd een stucloper die past bij jouw klus.

In het kort

Stuclopers zijn onmisbare hulpmiddelen bij de klus die de vloeren beschermen, de veiligheid verbeteren en de efficiëntie verhogen. Met verschillende soorten stuclopers beschikbaar, kun je  als professional in de bouw de juiste keuze maken op basis van specifieke behoeften. Door stuclopers op de juiste manier aan te brengen, kun je  een duurzame en veilige werkomgeving creëren terwijl je de vloeren beschermt tegen schade.

Meer lezen

Deel dit artikel: