MateriaalMateriaal en gereedschapNieuws

Sneller werken mét oog voor details

Deel dit artikel:

De bouw trekt weer aan en voor veel vakmannen betekent dat volop werk. Om ook alle klussen te kunnen uitvoeren waar je voor gevraagd wordt, is het van belang om goed na te denken over welke materialen je gebruikt. Uiteraard wil je snel werken, maar ook het eindresultaat mag niet uit het oog verloren worden! Hoe kan je hier bij afbouwwerkzaamheden een goede balans in vinden?

Dat er volop kansen zijn om klussen aan te nemen, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat veel bedrijven meer werk in de orderportefeuille hebben. Uit onderzoek van BouwKennis blijkt dat klusbedrijven in het eerste kwartaal van dit jaar voor gemiddeld 6,3 maanden werk in de orderportefeuille hadden, het hoogste aantal in jaren. Vergeleken met het dieptepunt in het vierde kwartaal van 2013 (3,0 maanden) is dit meer dan een verdubbeling.
De aantrekkende renovatiemarkt is een belangrijke reden voor meer werk, met name dankzij de vraag naar duurzamere woningen en utiliteitsgebouwen. Klusbedrijven halen gemiddeld 38% van hun omzet uit de categorie ‘renovatie, verbouw en groot onderhoud’. Voor vakmannen liggen er kansen op een breed gebied, want ook nieuwbouw (25%) en ‘klein onderhoud, reparaties en restauratie’ (34%) leveren gemiddeld gezien een flink deel aan omzet op.

marktsegment en aandeel omzet klusbedrijven Bron: BouwKennis, 2017

Productkeuze van invloed op efficiënt werken

Wie in de afbouw werkt, weet dat er vaak vele kleinere klussen op één locatie worden uitgevoerd. Het kan dan voorkomen dat er gewacht moet worden totdat de ene klus is afgerond, voordat met een andere gestart kan worden. Het strak en realistisch plannen van de dag- of weekindeling is een manier om dit slim op te pakken. Ook de keuze die je als vakman maakt voor een bepaald product heeft hier invloed op.
Zo’n product, bijvoorbeeld een gips dat snel droogt, zodat na het stucwerk snel doorgegaan kan worden met andere klussen. Ook producten waarmee je meerdere klussen kan uitvoeren, zijn een manier om sneller te werken. Denk bijvoorbeeld aan een vul- en finishpasta waarmee je zowel voegen kan vullen als grotere oppervlakken kan finishen.

Een snelle, soepele én zorgvuldige afwerking

Sneller werken betekent niet dat er slordiger gewerkt wordt. Integendeel, veel producten zijn geoptimaliseerd om een zo fraai mogelijk resultaat te verkrijgen. Bijvoorbeeld een strak gesmeerde wand of een mooi afgewerkte hoek. Met de Fill & Finish Light van Knauf zijn zelfs vier klussen met hetzelfde product uit te voeren: vullen & voegen, het finishen van naden, het finishen van volledige oppervlakken en het aanbrengen van hoek- en beschermingsprofielen. De pasta is kant en klaar en vrijwel direct te gebruiken. Niet alleen fijn om snel mee door te kunnen werken, maar ook voor je klant, die korter overlast heeft van de klus en toch kan genieten van een mooie afwerking. Wil je als vakman dus tijdwinst boeken bij klussen in de afbouw en tegelijkertijd niet aan kwaliteit inleveren, dan is dit product één van de middelen waarmee je slimmer kan werken!

De Knauf Fill & Finish Light is verkrijgbaar bij elke Bouwmaat-vestiging en in de webshop.

Knauf Fill & Finish

Deel dit artikel: