InspiratieVakwerk

Ambachtelijk stucwerk

Deel dit artikel:

Winnaar Vakwerk Awards 2018 categorie Stucen Barry Zardoni

Slechts een tiental personen in Nederland is in staat het ambacht uit te oefenen van Barry Zardoni. Deze Haagse kunstenaar creëert in oude gebouwen stucwerk dat nog echt handwerk is in plaats van een afgietsel van bestaand stucwerk.

Deze sierstucwerker wordt niet alleen ingeschakeld voor decoraties, maar ook voor restauraties. Dat brengt hem geregeld in beroemde gebouwen, bijvoorbeeld het Haagse pand op Noordeinde 66, dat momenteel dienstdoet als secretariaat voor prinses Beatrix. Ook in Amsterdam heeft hij bekende interieurs gerestaureerd en verfraaid, zoals het grote plafond van het Koninklijk Concertgebouw en een plafond in Theater Tuschinski.

Uniek grachtenpand

In 2017 werkte hij een tijdlang aan een vrij uniek project in een Amsterdams grachtenpand uit de 17e eeuw. Bepaald stucwerk was hier in de loop der eeuwen verloren gegaan. De eigenaar koesterde een passie voor handgemaakt stucwerk en schakelde hiervoor Barry Zardoni in. In samenspraak werd besloten om het liefst oude, maar soms ook nieuwe technieken te gebruiken. Er werd gebruikgemaakt van stucanets (pleisterdragers). Vroeger werd riet als pleisterdrager gebruikt, maar stucanet is eigenlijk een veel betere, eigentijdse vervanger. Diverse rococoreliëfs werden aangebracht op wanden en plafonds. Een andere stijl zou in dit rijksmonument sowieso niet zijn toegestaan. Als leidraad voor de ornamenten kon gelukkig een behouden gedeelte in de gang fungeren. Daarnaast nam Zardoni een kijkje in nabijgelegen panden om ervoor te zorgen dat de juiste stijl werd benaderd. Bij het aanbrengen van versieringen en lijsten ging de voorkeur uit naar oude werkwijzen, met gebruik van zand, kalk en gips.

Het contact tussen de eigenaar en de ambachtsman was voorbeeldig. Bij stucwerk bestaat er zeker nog interesse voor echt handwerk. De vraag is alleen hoelang dit ambacht nog behouden kan blijven, aangezien maar weinig mensen geïnteresseerd zijn om dit bijzondere stucstokje over te nemen 

Inspiratie

Lees ook de verhalen van de andere categoriewinnaars:

Deel dit artikel: