Inspiratie

Duurzaam (ver)bouwen is de toekomst

Deel dit artikel:

Duurzaam (ver)bouwen wordt steeds belangrijker in de transitie naar een duurzame wereld. Dit betekent dat je als vakman tijdens de bouw, verbouw of renovatie van een gebouw rekening houdt met het energieverbruik en het milieu. Hoe kun jij je klant helpen bij duurzaam bouwen? Wat zijn nieuwe en belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzame oplossingen die je hierbij kunnen ondersteunen? Je leest het in dit artikel!

Een duurzame woning heeft een lager energieverbruik en dit leidt tot een lagere energierekening. Voor jouw klant is dit natuurlijk een groot voordeel, omdat het kostenbesparend is. Wanneer je met milieuvriendelijke producten werkt, belast je het milieu minder. Vaak zijn deze producten ook beter voor de gezondheid van de mens. Daarnaast kunnen bouwdelen of producten worden gebruikt die een langere levensduur hebben. Dat zorgt niet alleen voor minder onderhoudskosten, maar vaak ook voor een lagere belasting op het milieu.

Energieverbruik

Energieverbruik: natuurlijke materialen zoals bijv. Knauf Minerale wol
Energieverbruik: natuurlijke materialen zoals bijv. Knauf Minerale wol

Je kunt je klant helpen met het minimaliseren van het energieverbruik door goede isolatie. Een woning kan beter geïsoleerd worden door hoogrendementsglas (HR++ of HR+++) te plaatsen en door voor dak-, vloer en buitengevelisolatie te zorgen. Isoleren met natuurlijke of gerecyclede materialen, zoals vlas of hennep, is hierbij in opkomst. Isovlas (vlas), Isohemp (hennep) en Knauf Insulation Minerale Wol (minerale wol met Ecose) zijn voorbeelden van isolatieproducten die bestaan uit natuurlijke of gerecyclede materialen. Naast isoleren, kun je de klant ook helpen door de cv-ketel goed in te stellen of de radiatoren waterzijdig in te regelen. De klant kan zijn energieverbruik ook terugdringen door het tegengaan van sluipverbruik van elektriciteit. Je kunt bespaarstekkers en energiemeters plaatsen om grip te houden op het energieverbruik en alle verlichting vervangen door LED-verlichting.

De grootste sluipverbruikers

Apparaat Gem. sluipverbruik
(kWh/jaar)
Besparing mogelijk
Kleine elektrische boiler 150 €  30,00
PC 150 € 30,00
TV-decoder met harde schijf 130 € 26,00
Internetmodem 80 € 16,00
Kokendwaterkraan 80 € 16,00
Satellietontvanger 59 € 11,80
Koffiemachine 42 €  8,40
Audioset 40 €  8,00
Duurzame energie: EnergyFacade
Duurzame energie: EnergyFacade
Duurzame energie: golfplaten met geintegreerde zonnecellen
Duurzame energie: golfplaten met geintegreerde zonnecellen

Duurzame energie

Vormen van duurzame energie zijn bijvoorbeeld windenergie, zonne-energie en waterkracht. Het meest eenvoudige is om je klanten te adviseren groene energie af te nemen via de energieleverancier. Afhankelijk van hun woning en situatie kun je hen helpen met het installeren van zonnepanelen of een zonneboiler of eventueel een warmtepomp.

Er wordt volop gewerkt aan nieuwe manieren om woningen van duurzame energie te voorzien. Saint-Gobain Solutions ontwikkelde bijvoorbeeld een strakke, goed isolerende en brandveilige gevel die ook energie opwekt: de EnergyFaçade. Deze gevel is opgebouwd uit een laag isolatie, een koudebrugvrij ophangsysteem en zonnepanelen. Nog een veelbelovende innovatie, die zich nog wel in een testfase bevindt, zijn golfplaten met geïntegreerde dunne-filmzonnecellen. Deze zijn eigenlijk ontwikkeld om golfplaten met asbest te vervangen op bijvoorbeeld agrarische gebouwen, maar misschien zijn ze in de toekomst ook wel toe te passen op het dak van jouw klant.

Materiaalgebruik

Ook door het toepassen van duurzame herbruikbare bouwmaterialen kun jij je klant helpen aan een duurzamere woning. Enkele materialen die je kunt adviseren zijn: tadelakt (een pleister op basis van een natuurlijke hydraatkalk), FSC-hout of natuurverf. Of kies bijvoorbeeld voor vlasspaanplaat als binnenwand. Dit is stevig, duurzaam en lichter te verwerken dan houtspaanplaat, waardoor men ook platen voor grotere hoogtes kan produceren. Daarbij is het brandvertragend. Kortom, een goede vervanger voor gips- of houtspaanplaat. Voor buitenwanden is strobouw in opkomst, een eenvoudige en milieuvriendelijke bouwtechniek. Hierbij worden strobalen gestapeld en afgewerkt met een pleisterlaag als bescherming tegen weersinvloeden, brand en mechanische beschadiging. Voor wand-, gevel- en dakafwerking kun je Cembrit vezelcement gebruiken. Dit bijzonder lichte en uitermate stevige vezelcement is geschikt voor allerlei toepassingen, zowel binnen als buiten.

Daarnaast is leemstuc een steeds populairdere manier voor wandafwerking. Het is vochtregulerend, geluidsabsorberend en het houdt warmte goed vast. Dit draagt weer bij aan een gezond binnenklimaat.

Materiaalgebruik: vlasspaanplaat
Materiaalgebruik: vlasspaanplaat
Materiaalgebruik: vezelcement
Materiaalgebruik: vezelcement

Watergebruik

Wijs je klant erop dat verantwoord en spaarzaam omgaan met water ook kan bijdragen aan duurzamer wonen. Dit kan hij doen door het toepassen van waterbesparende voorzieningen, zoals waterbesparende (douche)kranen, timers of een toilet met een spaarknop. Ook zijn er veel zuinige huishoudelijke apparaten op de markt, zoals warmtepompdrogers of zeer energiezuinige vaatwasmachines. Door het opvangen en opslaan van regenwater in een regenton, bespaart de klant drinkwater om bijvoorbeeld planten water te geven.

Deel dit artikel: