Stappenplan na-isolatie

Deel dit artikel:

In de video en onderstaande handige stappenplan leggen we uit hoe je eenvoudig hellende daken in een bestaande woning isoleert.

Meten

Stap 1 Tape plakken en U-profielen erop schroeven

Bepaal waar de RT Alu Plus Tape op de gordingen wordt geplakt. Houd achter de profielen rekening met de isolatiedikte van +10 mm. Verwijder de helft van de tape-folie en plak de RT Alu Plus Tape voor de helft op de gordingen en ook op de muur op de plaats waar de gipsbeplating na realisatie eindigt. Monteer de metalen Knauf UD28/27 profielen op het reeds geplakte deel van de tape tegen de gordingen aan de bovenzijde, onderzijde en muurzijde. Zorg ervoor dat de voorste rand van de tape en de rand van het U-profiel precies op elkaar vallen. Lijn de U-profielen tegen de gordingen en de zijmuren goed uit, zodat je met de gipsplaten een mooi vlakke afwerklaag kunt maken.

Staanders en isolatie plaatsenStap 2 Staanders en isolatie plaatsen 

Meet de afstand tussen de gordingen op en zaag de metalen staanders (CD 60*27 profielen) 10 mm korter af. Hierdoor zijn de staanders eenvoudig te verschuiven. Plaats de eerste staander op 300 mm afstand van de zijmuur. Deze afstand is gebaseerd op een afwerking met Knauf A-gipsplaten van 600 mm breedte. Pas de staanderafstand aan bij een bredere plaat. De staanders hoef je niet aan de U-profielen vast te schroeven. Plaats vervolgens alle staanders en snijd het isolatiemateriaal op de juiste maat. Schuif daarna de MW 34 Alu Plus platen achter de staanders tot het hele vlak dicht is. Pas de plaats van de staander waar nodig aan.

Luchtdicht en dampremmend makenStap 3 Luchtdicht en dampremmend maken

Voor een optimaal resultaat en maximale energiebesparing is het belangrijk dat het systeem luchtdicht en dampremmend is. Trek daarvoor van de RT Alu Plus Tapemop de gordingen en muren de bij stap 1 overgebleven helft van de beschermingsfolie af. Plak dit deel van de tape tegen de bekleding van de isolatie. Voor de optimale werking van het systeem is het belangrijk om de naden tussen de isolatieplaten af te tapen. Schuif de staanders even opzij om de tape te kunnen plakken!

AfwerkenStap 4 Afwerken

Zet nu de metalen staanders exact op de juiste afstanden zodat je de gipsplaten goed kunt monteren. Houd hierbij rekening met de breedte van de gekozen gipsplaat.
Schroef de gipsplaten tegen de staanders met een schroefafstand van 17 cm. Monteer alle gipsplaten totdat het hele vlak dicht is. Kit de schroefgaten en de aansluiting tussen gording en gipsplaat en zijmuren af met de Hercuseal Superior All Sealer 420. Je isolatieklus is nu klaar voor oplevering.

 

Deel dit artikel: