Monumentaal schilderwerk

Deel dit artikel:

Winnaar Vakwerk Awards 2018 categorie Schilderen Esther de Wit, Esther de Wit Klusvrouw

Een markant pand in het Noord-Hollandse Schagen heeft een opvallend ornament bij de dakrand. Er lijken wel grote druppels te hangen aan deze woning uit 1875. De Noordzee ligt enkele kilometers verderop, maar dit zijn houten druppels en zeker geen zeedruppels. De weersinvloeden zijn wel van grote invloed op het houtwerk, zeker in de relatieve nabijheid van de kust. De ‘druppelwoning’ aan de Oosterstraat was in 2017 na circa vijftien jaar hard toe aan een zorgvuldige schilder- en opknapbeurt. Vakvrouw Esther de Wit heeft dit gemeentelijk monument weer in oude luister hersteld.

Werkzaamheden

Voordat het houtwerk onder handen wordt genomen met schuurmachine en stofzuiger, wordt het zorgvuldig schoongemaakt. Zo voorkom je namelijk dat vuil in het hout wordt geschuurd. Voor het gronden gebruikt Esther de Wit bij voorkeur Rubbol Primer Express van Sikkens. Bij oud hout heeft dit een mooie vullende werking. Bovendien is deze primer sneldrogend, waardoor je meerdere lagen op één dag kunt verwerken. Rubbol Primer Express is ook duurzaam doordat deze grondverf twee keer zo lang mooi kan blijven in vergelijking met bepaalde alternatieven.

Bijzondere kleuren

In goed overleg met de bewoners werd gekozen voor de kleuren rijtuigengroen, antracietgrijs (voor bepaalde uitstekende randen) en RAL 9010 voor de witte delen. Deze verf van Sikkens is aangebracht met kwasten van Copenhagen Gold omdat deze geen haren loslaten en soepel in de hand liggen.

Het fraaie eindresultaat is opmerkelijk, maar ook de snelheid van handelen: binnen een week wordt het pand van iedere potentiële opdrachtgever bekeken en de offerte wordt vervolgens vaak nog dezelfde dag per mail of per post verstuurd.

Inspiratie

Lees ook de verhalen van de andere categoriewinnaars:

Deel dit artikel: