Bedrijf en ondernemen

Bouwvak: wel of niet?

Deel dit artikel:

Regio Noord  is net begonnen en vrijdagmiddag volgt de regio Midden: de bouwvak. De klassieke vakantieperiode van de bouwsector in de zomer. Tot 1982 verplichtte de overheid bedrijven tot deze drie weken durende vakantie. Inmiddels maken bedrijven zelf uit of zij zich aan deze data vasthouden. Toch houdt nog altijd ruim tweederde van de ondernemingen zich aan deze adviesdata, vastgesteld door de brancheorganisatie Bouwend Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de hoeveelheid werk voor jou als zzp’er. Aan de andere kant biedt het kansen voor kleine ondernemers, omdat de concurrent vakantie viert. Kies je dit jaar wel of niet voor de bouwvak?

Wel

Misschien heb je schoolgaande kinderen en valt er dus weinig te kiezen als het gaat om een vakantieperiode. Kies je dit jaar voor de bouwvak? Geniet ervan! Zet je mail en werktelefoon door naar een collega zzp’er. Je klanten komen in geval van een spoedreparatie dan niet voor een ‘dichte deur’ te staan. Zorg er daarnaast voor dat financieel alles op orde is. Zijn alle rekeningen betaald en staat er voldoende op de rekening om een aantal weken niet te werken?

Niet

In de zomer is het weer vaak aangenaam en blijft het lang licht. Ideale omstandigheden om aan het werk te blijven! Kies je ervoor dit jaar door te werken tijdens de bouwvak? Wij zetten een aantal tips op een rij:

  • Scholen; een aantal instanties verbouwen en repareren graag in de bouwvak, omdat ze dan dicht zijn. Geef bij bijvoorbeeld scholen in de buurt aan dat je beschikbaar bent voor herstelwerkzaamheden.
  • Spoedreparaties; een lekkend dakraam houdt geen rekening met de bouwvak. Geef bij collega zzp’ers aan dat je beschikbaar bent voor spoedreparaties. Op die manier laten zij hun vaste klant niet in de steek en ben je voorzien van extra werk.
  • Laat je inhuren door organisaties; grote projecten als het verbouwen van stations of herstelwerkzaamheden in de wegenbouw, gaan in de zomer gewoon door.
  • Houd rekening met aangepaste openingstijden bij leveranciers of je Bouwmaat-vestiging; bestel je materiaal op tijd en voorkom teleurstelling en vertraging!
Deel dit artikel: