InspiratieVakwerk

Grote verbouwing in beeld

Deel dit artikel:

Van jaren 70 woning naar moderne villa

Met meer dan dertig jaar ervaring draaide Gerrit Zeevat zijn hand niet om voor een grote verbouwing van een villa in Harderwijk. Onder de vlag van zijn Timmerbedrijf Zeevat bracht hij de klus tot een prachtig eindresultaat. Met superblije bewoners én een prijs tijdens de Vakwerk Awards 2020 tot gevolg. Hoe de megaklus eruit zag, lees je hier.

Al ruim vijftien jaar werkt Gerrit voor zichzelf. Hij werkt vaak samen met een architect. “Op een gegeven moment kwam hij met de vraag voor een verbouwing van een jaren 70-huis. “Ik denk dat jij het heel goed op je zou kunnen nemen”, zei hij. Dat was iets om van achter de oren te krabben. Echt een uitdaging. Maar toen we met de opdrachtgevers en de architect om de tafel gingen, was het na anderhalf uur rond. We gaan het met elkaar doen!”

Alle neuzen dezelfde kant op

Zo gezegd, zo gedaan. Maar wat schoot er door Gerrit zijn hoofd op dat moment? “Ik wilde de grote klus meteen aansturen en uitvoeren, maar wel met een team waar ik op kon bouwen. Ik werk vaak samen met een andere zzp’er en hij wilde ook graag meewerken aan dit project. Dus toen heb ik diverse bedrijven waar ik al sinds jaar en dag mee samenwerk gevraagd om me te helpen. Van stukadoors tot installateurs en metselaars, het waren allemaal mensen waar je goede afspraken mee kunt maken. Alle neuzen stonden dezelfde kant op.”

Van schoolgebouw naar droomvilla

“De jaren 70-villa leek een beetje op een schoolgebouw”, vertelt Gerrit. “De bewoners hebben daar bij de aankoop doorheen gekeken. Daarna hebben zij met de architect gezeten om uit te tekenen hoe het er in hoofdlijnen uit moest komen te zien. Zo had het huis een zitkuil, het achterste gedeelte lag een meter lager. De bewoners wilden een huis zonder dorpels en opstapjes. Daarom is er heel veel gesloopt.” In maart 2018 was het zover. De hamer ging erin. “We zijn eerst twee weken gaan slopen. We hebben de hele achterkant eraf gepeld eigenlijk. Tot het moment dat ik zei: nu hoef je niet meer verder. Daarna zijn we weer gaan opbouwen. Dat was wel een van de grootste uitdaging- en. Waar begin je dan weer met zo’n half huis? Het was even zoeken naar de juiste lijnen.”

Nieuwe fundering, muren en stelwerk

Zo hebben Gerrit en zijn topteam het hele huis weer vanaf de grond opgebouwd. “We hebben alles opnieuw uitgezet. De fundering is opnieuw gestort, de muren zijn gemetseld. Samen met mijn collega heb ik al het stelwerk gedaan, zoals deurkozijnen, raamkozijnen en achterin de hele schuifpui. Het mooiste vond ik dat alles uiteindelijk precies weer paste zoals we getekend hadden. Het werk paste perfect op elkaar. Dat was heel mooi om te zien en te ervaren.”

Vooraf plande Gerrit alles op weekniveau in. Maar tijdens het project was er veel overleg. “We hadden elke week een bouwvergadering met de bewoners en de architect. Dan bespraken we de stappen die eraan kwamen. Wat moet de schilder gaan doen en welke ruiten moeten erin? Dat soort zaken bespreek je gaandeweg.”

Klaar voor de toekomst

Duurzaamheid stond tijdens dit project hoog in het vaandel. Daarmee is de woning klaar voor de toekomst. “De villa heeft een geheel nieuwe verwarmings- en elektra-installatie. Bovendien is het bestaande dak opnieuw geïsoleerd naar Rc-waarde 7. Het voorste gedeelte van de woning is blijven staan en hebben we verduurzaamd. Zo hebben we nieuw hout op de gevel gemonteerd. En vorig jaar is er ook nog een warmtepomp geïnstalleerd.”

Enthousiaste bewoners

We stellen Gerrit de gevreesde vraag: waar ben je het meest trots op? “Alles bij elkaar eigenlijk. Dat je kunt neerzetten wat de opdrachtgever vraagt. Dat die mensen zo ontzettend enthousiast zijn tot op de dag van vandaag. Dat vind ik het leukste aan zo’n project en geeft me echt weer nieuwe energie om verder te gaan. Als je goede mensen om je heen hebt die meedenken in het proces, maak je samen iets heel moois!”

Vakwerk Awards 2020

Als klap op de vuurpijl won Gerrit ook nog eens de eerste prijs in de categorie ‘Aan- en verbouw’ tijdens de Vakwerk Awards 2020. “Tot mijn verbazing zat ik bij de laatste drie, maar ik liet het gewoon over me heen komen. Het was hartstikke leuk dat we de eerste prijs wonnen. Ik kreeg een award en die heeft nu een mooi plekje.” En wat vonden de bewoners van de prijs? “Die vonden het helemaal geweldig!”, vertelt Gerrit trots.

Deel dit artikel: