InspiratieOver BouwmaatVakwerk

Winnaar Vakwerk Awards 2020: Meesterparketteur Jakko Woudenberg

Deel dit artikel:

Ieder jaar zijn de Vakwerk Awards weer reuzespannend. Zoals we gewend zijn werden er opnieuw flink wat staaltjes vakwerk ingezonden. Eén van de projecten sprong er voor de jury toch echt uit: de parketvloer in de vorm van 75 organische jaarringen. Meesterparketteur Jakko Woudenberg is daarom de gelukkige winnaar van de Vakwerk Awards in de categorie interieurbouw en de overall winnaar. Dankzij het ontwerp en de aanleg van de unieke vloer reed, hij na de uitreiking op de parkeerplaats van Bouwmaat Almere weg met zijn splinternieuwe Ford Transit Custom én een prachtige trofee.

Al jaren kan Jakko zijn passie voor vloeren kwijt in zijn bedrijf Gevloerd. Met inmiddels twintig jaar ervaring als parketteur kun je je voorstellen dat Jakko erg goed is in zijn vak. Toch miste hij nog wat. “Ik heb een hele creatieve geest. Die wilde ik graag tot uiting laten komen in mijn werk. Daarom ben ik een aantal jaar geleden ook begonnen met Dutch Wood Artist. In dit bedrijf kan ik mijn creativiteit kwijt en hele bijzondere dingen maken.”

Unieke vloer Krinkels Breda

Dat Jakko een creatieve geest heeft, wordt wel duidelijk als je naar zijn werk voor groenvoorziener Krinkels Breda kijkt. Architect Paul de Ruiter ontwierp een nieuw pand voor Krinkels. Hij wilde graag een vloer die meeloopt met de ronding van het gebouw met een natuurlijke, passende uitstraling. Deze bijzondere opdracht legde hij neer bij Jakko. “Ik was direct super enthousiast. Meteen had ik een beeld in mijn hoofd van een vloer met jaarringen van een boom. Toen heb ik een moodboard gemaakt en kritische vragen beantwoord van de directie van Krinkels over de houdbaarheid van de vloer. Hoe zit het bijvoorbeeld met kromtrekken en het vochtgehalte? Daarna mochten we aan de slag met deze gave klus.”

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=CU6slz_We-s[/embedyt]

Aan de slag

Jakko had een professioneel team van perfectionisten om zich heen om een prachtige vloer te realiseren. “Ik kreeg de vrije hand en we creëerden van duizenden kaarsrechte latjes een serie van 75 organisch gevormde jaarringen. We hebben samen echt de schouders eronder gezet. Af en toe dacht ik: het is wel heel uniek wat we aan het doen zijn. Uiteindelijk hebben we 33 kilometer parketbiezen gelegd voor de vloer. Daarna volgde de vraag of we het door konden trekken op de trap. Natuurlijk zei ik ‘ja’. Dus daar kwam zeven kilometer aan jaarringen bij.” Maar hoelang zijn Jakko en zijn team met deze klus bezig geweest? “We werkten zes weken met zijn vieren aan de vloer. Vervolgens nog eens vier weken met zijn drieën aan de trap.”

Indrukwekkend resultaat

En het resultaat mag er zijn. Dat vindt Jakko zelf ook en vertelt trots: “Het resultaat is boven verwachting. Het is echt heel indrukwekkend. Ik vind het heel gaaf dat Paul de Ruiter mij deze opdracht gegeven heeft. De samenwerking was dan ook erg positief. We zijn een stel enthousiastelingen bij elkaar en dat heeft iets unieks opgeleverd!”

Internationale prijzen

Een van Jakko’s collega’s die meehielp met de aanleg van de vloer kwam met het idee om het project in te sturen voor de Vakwerk Awards. En met succes. Op 4 september vond de uitreiking van de Vakwerk Awards 2020 plaats op de parkeerplaats van Bouwmaat Almere. Door de coronapandemie een andere setting dan voorgaande jaren, maar dat mocht de pret niet drukken. Jakko werd de overall-winnaar en won de award in de categorie interieurbouw. In eerste instantie kon hij het niet geloven. “Dit project is iets wat nooit eerder gedaan is, nergens ter wereld. Als het dan ook nog eens bekroond wordt als het beste vakwerk van Nederland, is dat een ontzettende eer!” Dit waren niet de eerste prijzen die Jakko binnensleepte met dit project.

Ook in Amerika zagen ze al dat dit een unieke prestatie was. Jakko schitterde op de cover van het Amerikaanse Wood Floor Business magazine. “Ik won de Wood Floor Business Design Awards 2020 voor ‘best commercial floor’ en de ‘best stairs’. Dat is wel heel speciaal.”

Pijlen gericht op Dutch Wood Artist

Door de Vakwerk Awards is Jakko nog meer geïnspireerd om zijn pijlen op Dutch Wood Artist te richten. Maar wat gaat zijn volgende project worden? “Ik ben gevraagd om de Nachtwacht na te maken van hout. Dus dat ga ik zeker doen. Ik ga hem op ware grootte namaken door middel van houtpixels. Dus daar ben ik voorlopig wel zoet mee”, lacht Jakko.

Meer interessante projecten

Vakwerk Awards 2020

Nieuwsgierig naar de andere genomineerden en winnaars van de Vakwerk Awards 2020? Ze staan allemaal op de website van de Vakwerk Awards. Daar vind je ook de video van de feestelijke uitreiking, gepresenteerd door Dennis Weening.

Deel dit artikel: