Klussen

Schilderen in vochtige ruimtes

Deel dit artikel:

Schilderwerk in een vochtige ruimte zoals de badkamer vergt net wat meer aandacht dan een doorsnee schilderklus. Wij zetten vijf tips op een rijtje die van belang zijn bij het schilderen van dergelijke ruimtes, in zowel nieuwbouwsituaties als tijdens het renoveren van een verouderde badkamer.

Tip 1 – Schoonmaken

Zeker bij bestaande badkamers is schoonmaken een belangrijke taak. Schimmelvorming is een probleem in vele badkamers doordat de ventilatie vaak niet optimaal is. Er simpelweg overheen verven, is geen optie om schimmel definitief te verwijderen. Voordat je gaat verven, dient de ondergrond waar de schimmel op zit goed schoongemaakt te worden. Ook al is geen zichtbare schimmel aanwezig, dan nog kunnen er sporen aanwezig zijn die lastig te zien zijn. Maak daarom de te verven ondergrond altijd goed schoon en laat dit vervolgens drogen. Attendeer je klant ook op het belang van goede ventilatie, om schimmelvorming tegen te gaan.

Tip 2 – Gebruik een primer

In de badkamer moet muurverf bestand zijn tegen de vochtige omstandigheden. Problemen als schimmelvorming of loslatende verf wil je voorkomen. Het gebruik van een (waterbestendige) primer is dan aan te raden. Dit zorgt voor een extra hechtende ondergrond waarop de verf wordt aangebracht.

Tip 3 – Schimmelwerende muurverf

De muurverf zelf dient uiteraard vochtbestendig en schimmelwerend te zijn. Ga voor een muurverf die deze eigenschappen bevat. Veel muurverven die voor de badkamer geschikt zijn, blijven er over een langere periode goed uitzien. Wel zo prettig, want je klant wil graag genieten van zijn nieuwe badkamer zonder hier regelmatig onderhoudskosten aan kwijt te zijn.

Tip 4 – Verven voor andere ondergronden

Bij het verven van de radiator of het tegelwerk in de badkamer zijn ook andere eigenschappen vereist. Zeker in verouderde badkamers kunnen roestplekken voorkomen op de radiator. Kies dan een speciale verf (of spray) voor radiatoren die roestwerking tegengaat en ook bestand is tegen hoge temperaturen. Ook voor tegels zijn speciale verven beschikbaar die beter hechten op deze gladdere ondergrond.

Tip 5 – Kitten: watervast afdichten

Om het doorlekken van water in hoekjes, voegen of aansluitnaden te voorkomen, is het belangrijk dat je voor een nette afwerking zorgt. Dat kan door een kit te gebruiken om deze mee te dichten. De kitten van Hercuseal zijn bestand tegen water en vocht én zijn schimmelwerend. Hierdoor vormen ze een uitstekende keuze voor in de badkamer. Klik hier voor meer informatie over kitwerk in de badkamer .

Deel dit artikel: