Deel dit artikel:

Realiseer perfecte oppervlakken met de vernieuwde Festool PLANEX

Met deze langnekschuurmachine realiseer je een nog betere oppervlakkwaliteit van wanden en plafonds. Door de handige led-lichtring zie je alles perfect en de regelbare aanzuiging zorgt ervoor dat de lichamelijke inspanning minimaal is. We spreken met trainer en productspecialist Wesley de Nas van Festool over deze superhandige noviteit.

Festool Planex in het kort

Festool PLanex schuurmachine tegen plafond
 • 180 graden LED-lichtring
 • excentrische schuurbeweging voor weg schuren van oneffenheden
 • fijn schuurbeeld
 • regelbare aanzuiging
 • zuigt zijn hele gewicht vacuüm
 • traploos in te stellen
 • stofafzuiging
 • bluetooth-integratie
 • koolborstelloze EC-motor: extreem robuust, onderhoudsvrij en duurzaam.

Het werkleven makkelijker maken

Een belangrijke kernwaarde van Festool is om de werkzaamheden van de gebruiker zo makkelijk mogelijk te maken. Om de machines nog beter te maken, gaat Festool daarom altijd in gesprek met gebruikers. Op die manier is ook de PLANEX in samenwerking met vakmannen nog beter geworden ten opzichte van zijn voorganger, de PLANEX classic. Wesley: “Na een grondige analyse komen er prototypes op de markt. Onze gebruikers testen deze uitvoerig en zo wordt de machine nog beter ontwikkeld. Zowel met onze machines als de ondersteuning willen we het leven van de vakman zo makkelijk mogelijk maken. Met de nieuwe PLANEX is het schuren van plafonds geen zware en vermoeiende klus, maar juist het tegenovergestelde!”

Festool productspecialist Wesley de Nas

Verlichting in de breedste zin van het woord

Wesley vertelt dat de PLANEX voor verlichting zorgt in de breedste zin van het woord. “De 180 graden led-lichtring zorgt ervoor dat je tijdens het schuren elke oneffenheid ziet zitten. Je ziet dus goed wat je doet, waar er geschuurd moet worden en daardoor kun je prettiger schuren. Dat scheelt heel veel tijd, want je hoeft het resultaat niet apart met een lamp te bekijken. Daarnaast zorgt de excentrische schuurbeweging ervoor dat oneffenheden snel en perfect worden weggeschuurd. De excentrische schuurkop zoekt eigenlijk zijn eigen weg, waardoor je een veel fijner schuurbeeld hebt. Op die manier ben je het zogenoemde ‘happen’ kwijt wat je met een roterende schuurkop wel hebt. Een ander belangrijk bijkomend voordeel is dat je door de regelbare aanzuiging gemakkelijk het plafond kan schuren zonder zware inspanning. De nieuwe PLANEX zuigt zijn hele gewicht vacuüm aan de wand of het plafond. Zo kun je lichter, ergonomisch werken en voorkom je bijvoorbeeld rug- of armklachten. De vacuümfunctie is eenvoudig met één hendel traploos naar wens in te stellen. Dankzij de stofafzuiging werk je ook nog eens heel schoon en stofvrij.”

Vacuüm tegen plafond en wand
Regelbare afzuiging

De handige LED-lichtring, vacuüm tegen het plafond en handig traploos verstellen van de vacuüm functie. 

Geschikt voor elke werksituatie

Er zijn nog wat technische handigheidjes die de PLANEX een prachtige machine maken. De werklengte van de machine is bijvoorbeeld variabel. “De greep demonteer je eenvoudig met één hendel waardoor je de werklengte snel aan de werkomgeving kunt aanpassen. Zo is hij geschikt voor iedere klus en kun je flexibel te werk gaan, ook in kleine ruimtes. Eén verlengstuk wordt standaard meegeleverd bij de PLANEX. Moet je erg hoog op de wand of het plafond komen? Dan is er ook een tweede verlengstuk als accessoire beschikbaar voor een nog groter bereik. De PLANEX heeft met een lengte van 1,20/1,65/2,10 meter en in combinatie met de T-handgreep de optimale lengte voor elke situatie. Met de slangclip bevestig je de afzuigslang en de kabel eenvoudig aan het handvat. Hij maakt alle wanden en plafonds nog gladder dan dat ze al waren. Of je nu voor behangklaar, sausklaar of voor spuitverfklaar gaat.”

Stofarm werken en het perfecte resultaat

Stofarm werken is natuurlijk iets wat bij jou als vakman hoog in het vaandel staat. Om dit te realiseren sluit je de langnekschuurmachine aan op de stofzuiger CTL 36 E AC PLANEX. Op deze manier voorkom je dat de grote hoeveelheden schuurstof, die vrijkomen bij het schuren van bijvoorbeeld gipskarton en droogbouwplamuur, schadelijk zijn voor je gezondheid. Wesley: “Per minuut schuur je met deze machine wel een kilo van de muur af, dat afval moet ergens heen. Gebruik bij het werken met de PLANEX wel de plastic stofzak, die levert een maximale capaciteit en afzuigvermogen, zodat je lang door kunt blijven schuren.

De PLANEX-stofzuiger heeft de juiste slang en slanggarage erop zitten. Dat maakt dat deze twee de perfecte combinatie vormen.” Wil je een feilloze oppervlakkwaliteit zonder groeven realiseren? Wesley geeft advies: “Combineer de nieuwe langnekschuurmachine met het schuurmateriaal Granat D225. Dit schuurmateriaal heeft een nieuw gatenpatroon en kun je gebruiken met de bestaande steunschijven van PLANEX. Het gatenpatroon heeft een heel positief effect op de aanzuiging aan de wand en het plafond. Granat gaat het langst mee en werkt het prettigst. Dat zorgt voorhet perfecte resultaat!”

Festool Planex
Festool PLanex makkelijk bedienen
Festool stofzak
Festool Systainer

HANDIGE EXTRA’S

 • De PLANEX heeft bluetooth-integratie, dus je kunt hem verbinden met je telefoon. De Festool Work-app is ideaal voor extra functies zoals het dimmen/feller maken van de led-lichtring op de machine. Daarnaast kun je de status van de machine zien, zoals inschakeltijd en de temperatuur en krijg je push notificaties bij overbelasting of een storing. Ook bevat de app uitleg over de bediening van het apparaat. Zo weet je als vakman altijd hoe je aan de slag moet.
 • Om de PLANEX veilig, netjes en ruimtebesparend op te bergen wordt de machine geleverd in de nieuwe Systainer SYS3 XXL. Deze plaats je gemakkelijk in je bus.
 • De koolborstelloze EC-motor in de PLANEX is extreem robuust, onderhoudsvrij en duurzaam.

De Festool Service

Naast de kwalitatieve producten biedt Festool ook een unieke service. Met deze service is je gereedschap voor drie jaar beschermd. Uiteraard kun je ook altijd bij Festool terecht voor vragen en advies. “Wij hoeven onze gebruikers niet te vertellen hoe ze moeten schuren, maar informeren over veiliger, makkelijker én zonder stof schuren is wel degelijk van toegevoegde waarde. Al onze machines en accessoires beschikken over bepaalde handigheidjes, waarvan veel gebruikers niet eens wisten dat het op hun machine zat! We leggen daarom de focus op het zelf ervaren van de machines. Probeer hem uit en ervaar op die manier de kracht van de PLANEX of van een andere Festool-machine. Ben je niet tevreden? Retourneer de machine binnen 15 dagen en krijg je geld terug. De machine mag er best gebruikt uitzien, want dan we weten we in ieder geval dat je hem goed hebt getest!”

Deel dit artikel: