GereedschapMateriaal en gereedschap

Festool accu-afkortzaag KAPEX KSC 60 gooit hoge ogen tijdens demo

Deel dit artikel:

Festool wil professionele bouwers trots maken op hun vakwerk. Hun machines garanderen dan ook perfecte resultaten in veilige omstandigheden. Zien is geloven en daarom gaven de specialisten van Festool demo’s in de verschillende Bouwmaat-vestigingen. We schuiven aan in Bouwmaat Alkmaar. Hier demonstreert trainer en productspecialist Wesley de Nas de verschillende Festool-machines. Eén van de apparaten die veel bekijks trekt is de gloednieuwe accu-afkortzaag KSC 60.

Festool staat bekend om het feit dat ze machines ontwikkelen vanuit de behoefte van de klant en vakmannen hier ook echt bij betrekken. Met de KAPEX KS 60 E werd ingesprongen op de vraag vanuit de markt naar een compacte afkortzaag maar met een maximaal bereik. Vandaag gaat Wesley uitgebreid in op de nieuwe snoerloze variant van dit succesnummer: De KSC 60. Wesley: ”De KSC 60 is in feite de KAPEX KS 60 E maar dan met twee accu’s van 18 V. Dat betekent dezelfde stabiliteit en nauwkeurigheid en hetzelfde maximale bereik, maar dan snoerloos. Deze accu-afkortzaag doet niks onder voor zijn gesnoerde broer. Je hebt de kracht van een gesnoerde machine met de flexibiliteit van een accumachine.”

Enthousiaste kijkers

Een van de geïnteresseerden tijdens de demo is Alex Smeets van A&F Renovatie. Hij richt zich met zijn bedrijf meer en meer op het maken van onder andere meubels in zijn werkplaats. Alex legt uit aan Wesley: “Ik ga hierdoor steeds meer het wat fijnere werk in. Ik ben me daarom aan het oriënteren op Festool omdat de machines bekend staan om de nauwkeurige resultaten. Alex is enthousiast over de afkortzaag. “Als ik het vergelijk met andere zaagmachines is hij een stuk stiller. Het lijkt ook allemaal wat soepeler te werken. Het komt heel solide over.”

Ongekend uithoudingsvermogen

Alex heeft wel een vraag over het uithoudingsvermogen van de machine: “Accugereedschap stond toch altijd een beetje bekend als minder krachtig dan snoer. Of het was net zo krachtig maar dan was de accu snel leeg. Ik wil natuurlijk wel een hele dag zaagsneden kunnen maken.”

Wesley kan deze zorg eenvoudig wegnemen. Hij legt uit: “Voor wij een machine daadwerkelijk introduceren, laten we professionals er al mee werken. Zo kunnen we zien waar nog mogelijke verbeterpunten zitten. Iedereen is heel erg blij verrast over het uithoudingsvermogen van de machine. Het zaagwerk wat ze op een dag doen, redden ze makkelijk zonder de accu’s te laden. Bovendien is de oplaadtechniek zo dat de accu’s sneller vol zijn dan jij ze leeg kan krijgen. Zijn er twee leeg, dan zijn de andere weer opgeladen. Je kunt dus altijd door en dankzij de koolborstelloze EC-TEC motor en het dubbele accusysteem doe je dat met veel vermogen. De optionele Energiesets zijn de ideale aanvulling. Afhankelijk van de wensen, kun je kiezen uit twee of vier accu’s en de nieuwe duolader. Allemaal mooi opgeborgen in een handige Systainer³. De unieke drie jaar Festool Garantie all-inclusive geldt niet alleen op je nieuwe machine, maar ook op accu’s en laders.”

Maximale toepassingsgebied en enorm veelzijdig

Tijdens zijn demo staat Wesley stil bij een aantal andere interessante eigenschappen van de KAPEX KSC 60. Hij gaat onder andere verder in op het maximale bereik van de machine. “We hebben dankzij de verstekhoek tot 60 graden aan beide zijden een maximaal toepassingsgebied gecreëerd. Door de hellingshoek aan beide zijden van maximaal 47 en 46 graden is de machine bovendien erg veelzijdig”, vertelt hij terwijl hij laatstgenoemde laat zien aan de hand van de eenvoudig te bedienen zwaaihaak in combinatie met de hoekinstelling. Wesley wijst ons ook op een toevoeging die de afkortzaag nog veelzijdiger maakt: “Er zit een kepenstand op. Dankzij de begrenzing van de zaagdiepte kun je snel en nauwkeurig kepen maken, handig als er bijvoorbeeld ergens een pvc-buisje doorheen moet lopen.”

Alles voor stabiliteit en nauwkeurigheid

Ook met de KSC 60 behaal je perfecte nauwkeurige resultaten op een veilige manier. Dit komt onder andere door de dubbele geleidekolom. Wesley legt de aanwezigen uit: “Deze stevige stangen zorgen voor enorm veel stabiliteit en daardoor zaag je extreem zuiver. Wiebelen en schokken is verleden tijd. Door de diepte van 305 mm heb je een flink zaagbereik. Je kunt bijna 31 cm zagen omdat je hem helemaal naar je toe kunt trekken. De apart uittrekbare tafelverbreding maakt het bovendien mogelijk om ook lange werkstukken veilig en precies te ondersteunen.” Wesley laat in het kader van werkoppervlak nog een mooie toevoeging zien die ontstaat dankzij de extra voeten op de KAPEX KSC 60. “Hierdoor komt de werktafel van de afkortzaag precies op de hoogte van een Systainer SYS 3 M of een Systainer SYS 1, zodat je deze als een verlengde werktafel kunt gebruiken en lange werkstukken veilig worden ondersteund.”

Vergaande nauwkeurigheid wordt ook bij de KSC 60 behaald dankzij de LED-verlichting voor zaaglijnindicatie: Dit blijkt als Wesley daadwerkelijk gaat zagen. “Zoals je ziet zit er een LED-licht in. Hierdoor heb je optimaal zicht op de aftekenlijn omdat je door de slagschaduw van het zaagblad precies ziet waar je gaat zagen.”

Accu-systainerstofzuiger CTC SYS: compact en krachtig

Een compacte maar opvallende verschijning tijdens de demonstratie is de splinternieuwe accu-systainerstofzuiger CTC SYS. In het welbekende systainersysteem kun je nu ook een stofzuiger op accu meenemen. “Ideaal, want naast diverse gereedschappen plaats je jouw stofzuiger op het systainersysteem en neem je hem dus eenvoudig en ergonomisch mee. Het is een fijn apparaat voor kleinere werkzaamheden tussendoor en voor servicegerichte toepassingen. Je hebt bijvoorbeeld een hele badkamer gerenoveerd en je moet alleen nog een spiegel en een toiletrolhouder ophangen. Dan neem je niet die grote bouwstofzuiger mee, maar je wil de klus natuurlijk wel netjes achterlaten. Met CTC SYS kan dat. Het is eigenlijk geen kruimeldief maar een volwaardige stofzuiger dankzij de 36 V turbine. Lekker compact, maar wel zo krachtig dat je hem ook op je machines aan kunt sluiten zodat je stofvrij kunt werken.”

Deel dit artikel: