Inspiratie

Tips voor een levensloopbestendige badkamer

Deel dit artikel:

De vraag naar levensloopbestendige badkamers neemt de komende jaren flink toe. Dit is een kans voor jou als de vakman. Dit artikel geeft je inzicht in de verschillende mogelijkheden om jouw klanten goed te informeren over het levensloopbestendig maken van de badkamer.

Het aandeel Nederlanders van 65 jaar of ouder is de afgelopen tijd toegenomen tot 18,6%. Nederland vergrijst in dubbel tempo. Niet alleen het aantal ouderen neemt namelijk toe, we leven gemiddeld ook een stuk langer. De gemiddelde leeftijdsverwachting is inmiddels ruim 81 jaar. Al met al verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek dat er op het hoogtepunt van de vergrijzing (rond 2040) meer dan een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder is. Dit gaat zorgen voor andere woonbehoeften. Niet in de laatste plaats omdat de nieuwe generatie ouderen steeds vaker en langer in de eigen woning zal blijven wonen. Zij hebben meer te besteden en het oude vertrouwde huis wordt aangepast naar de komende levensfasen. Dit levert jou als vakman veel nieuwe badkamer verbouwingen op.

Een aangepaste badkamer

De badkamer is een plek die vaak als eerste wordt aangepakt. Waar deze ruimte eerder de plek was om te ontspannen, kan het op latere leeftijd een onveilige plaats worden. In bad stappen of over randen, het is allemaal niet meer zo makkelijk. Het blijft echter wel de ruimte voor persoonlijke verzorging. Een plek die dagelijks wordt gebruikt. Gelukkig is er veel mogelijk om de klant een veilige maar ook mooi ingerichte badkamer te bieden.

 

Veilig douchen

Prettig en veilig douchen kan bijvoorbeeld dankzij een douchezitting. Hierdoor kan de klant tijdens het douchen blijven zitten en uitrusten. Dit verkleint de kans op vallen en vergroot het gevoel van veiligheid. De doucheruimte kan natuurlijk ook worden voorzien van douchehandgrepen zodat senioren makkelijker en veiliger kunnen staan. Bij klanten die afhankelijk zijn van een rolstoel of een rollator, kun je kiezen voor een slimme waterkering-drempel. Zo blijft de douche ook met deze hulpmiddelen goed bereikbaar.

Makkelijk in bad

In een dergelijk project wordt het bad regelmatig vervangen voor een goed bereikbare inloopdouche. Wil de klant toch gebruik blijven maken van het comfort van een bad? Denk dan aan oplossingen als een instapbad, badlift of relatief simpele toevoegingen als een badplank of badzitje.

bad met lage instap

Hulp bij toiletteren

Uiteraard zijn er ook tal van mogelijkheden om het gebruik van het toilet en de wastafel makkelijker te maken. Toilet-, wastafelen wandbeugels zorgen ook hier voor meer grip en dus veiligheid. Daarnaast kan er worden gedacht aan het plaatsen van een bidet of een toilet met spoel- en föhninstallatie. Zo wordt persoonlijke reiniging makkelijker. Het gebruik van de wastafel kan worden vergemakkelijkt door het plaatsen een kantelbare spiegel die ook in zittende positie te gebruiken is.

Denk mee met de klant!

Je kunt als professional een belangrijke rol spelen in het verwezenlijken van de behoefte om zo lang mogelijk in het eigen huis te blijven wonen. Help klanten hierbij ook bij het vooruitkijken. Leg bij een badkamer verbouwing bijvoorbeeld eens de vraag neer hoe lang men nog in het huidige huis wil blijven wonen. Heeft men al nagedacht over een mindere fysiek in de toekomst? Wat zou nu al een mooie maar ook toekomstgerichte oplossing zijn? Probeer ook door te vragen. Soms willen mensen wel dat de badkamer toegankelijker wordt, maar willen niet de uitstraling van een senioren-badkamer. Denk dan mee over een toepassing die in beide behoeften voorziet en denk vanuit een totaalontwerp. Zo werk je als vakman mee aan het huidige en toekomstige woongenot van jouw klant.

In het kort

  • Nederland vergrijst: in 2040 is 26% van de Nederlanders 65 jaar of ouder.
  • We worden steeds ouder, de gemiddeld leeftijdsverwachting is opgelopen tot 81,31 jaar.
  • De nieuwe generatie ouderen woont zo lang mogelijk zelfstandig. Spring hier op in en geef advies over hoe een veilige en comfortabele badkamer te creëren.
  • Denk hierbij ook vooruit; is de keuze die de klant nu maakt ook de slimste in de toekomst?
  • Ook kleine en simpele aanpassingen kunnen de badkamer levensloopbestendig maken
Deel dit artikel: