InspiratieNieuwsVakwerk

Update: De Nachtwacht in houtpixels

Deel dit artikel:

Het is alweer een half jaar geleden dat we meesterparketteur en Dutch Wood Artist Jakko Woudenberg spraken over zijn grote droom: De Nachtwacht maken van houtpixels. Toen zat hij nog in de voorbereidingsfase. Inmiddels begint hij resultaat te zien van zijn werk. Jakko: “Langzaam maar zeker zie je De Nachtwacht nu verschijnen en dat geeft gelukkig weer energie.”

Jakko bouwt De Nachtwacht op uit 500 panelen met in totaal 195.000 houten pixels van 1 cm2. “Ik moet nog 55.000 pixels zagen”, zegt Jakko. “Als dat straks klaar is, zitten daar in totaal 65.000 zaagbewegingen in. In de tussentijd zijn we al wel begonnen met het maken van de panelen. Inmiddels zijn 150 panelen ‘grof’ klaar. Dat betekent dat de pixels in de eerste panelen gezet zijn, maar dat ze nog niet geschuurd, gevoegd en gekalibreerd zijn. De panelen sluiten wel al op elkaar aan en er ontstaat een herkenbaar patroon. Na twee jaar lang voorbereiden, zie je nu dat we iets heel bijzonders aan het maken zijn.”

 

Het blijft vakwerk

Eerder maakte Jakko twee testpanelen en sleutelde hij aan een digitaal bestand om het contrast zo goed mogelijk te krijgen. Maar bij het maken van de panelen, sluipen er toch nog wat kleine foutjes in. “Je moet je voorstelen dat bijvoorbeeld bij de kleur geel een houtpixel van eiken hoort”, legt Jakko uit. “Maar in eiken zitten heel veel tinten. Dat geldt voor alle houtsoorten. Het kan dus zijn dat er ergens lichte pixels van een houtsoort zitten, die eigenlijk donkerder horen te zijn. Dat zijn correcties, die ik aan het einde sowieso nog moet doen. Dat doe je op het oog. Hoe je ook je best doet op een digitaal bestand, dit kun je niet met een computer ondervangen. Het blijft natuurlijk vakwerk.”

Boodschap van verbinding

Lange tijd vroeg Jakko zich af wat het nou precies is met hem en De Nachtwacht. Inmiddels weet hij het antwoord: “Als ik naar De Nachtwacht kijk, zie ik een groep mensen die allemaal een andere kant op kijken. Het lijkt alsof ze uit verbinding zijn. Toch is er wel degelijk verbinding, want ze zijn allemaal lid van een burgerwacht. Die boodschap van verbinding is precies wat ik wil verspreiden, omdat ik vind dat de wereld uit verbinding is. Het is vaak zwart of wit. Als je grijs denkt, dan krijg je zwart én wit over je heen. Dat is volgens mij niet de weg, die we met elkaar moeten bewandelen.”

“Ik werk met veel mensen samen voor dit project, waaronder de leerlingen van het Regius College in Schagen”, gaat Jakko verder. “Hen wil ik laten zien dat je met een ambacht ook creatief kunt zijn. Of de bijdrage uiteindelijk nou groot of klein is geweest, zonder hulp had ik het niet kunnen maken. Ondanks al die mensen met verschillende achtergronden, hebben we straks samen iets heel moois gemaakt. Dát is de boodschap. We hebben allemaal iets te brengen in deze wereld en als we elkaar weer gaan zien en horen en met elkaar samenwerken, zijn we tot mooie dingen in staat.”

Liever creëren

Toch is het hele project Jakko niet in de koude kleren gaan zitten. Hij loopt ondertussen toch wel met serieuze burn-outklachten “Alles bij elkaar is het gewoon heel veel werk”, stelt hij. “Een volgende keer zou ik een manager aannemen, die alle randzaken voor mij kan regelen. Zoals de marketing en de promotie. Achter de pc zitten, kost me veel tijd en energie. Ik ben veel liever bezig met het creëren zelf. Dat geeft weer energie. Er zijn momenten geweest dat ik er echt mee wilde stoppen, maar dat zit niet in mijn aard. En ik ben al tot hier gekomen, dus het laatste stukje gaat ook lukken”

De hele wereld over

Naar verwachting is De Nachtwacht in juni 2024 klaar. “Dat is volgens planning”, zegt Jakko. “Tegen die tijd zitten we op de drie jaar, die ik ervoor uitgetrokken had. Maar er moet nog wel veel gebeuren. Zo ben ik nu op zoek naar een mooie premièrelocatie. En ik wil er nog NFC-chips in verwerken, zodat De Nachtwacht verhalen vertelt van mensen én interactief wordt. Dat deze Nachtwacht ook indrukwekkend gaat zijn is duidelijk. En op deze Nachtwacht kun je straks staan, lopen en je mag hem aanraken. Ja, ik hoop dat die beelden straks de hele wereld over gaan en dat hij een hele mooie eindbestemming krijgt.”

Meer lezen

Deel dit artikel: