InspiratieKlussen

Inloopdouche maken

Deel dit artikel:

Jij hebt een klant die een inloopdouche wil. Natuurlijk heb je al menig badkamer geplaatst, want jij bent een echte professional. Maar misschien ging het hier om douchebakken, baden en toiletten. Inloopdouches zijn helemaal van nu. En misschien heb je hiermee nog niet zo vaak te maken gehad. Hoe zit het ook alweer met een inloopdouche? Hoe pak je dit aan? Wij zetten een aantal handige tips op een rij bij het plaatsen van een inloopdouche.

Voorbereiding voor inloopdouche maken

Verwijder de bestaande douche-inrichting en eventuele tegels, afhankelijk van de geplande grootte van de inloopdouche. Is de bestaande ondergrond nog goed, dan bouw je daarop verder. Zo niet, dan moet je je geheel van een nieuwe ondergrond voorzien. Liggen je afvoerleidingen op de juiste plaats? Dan kun je vanuit deze leidingen werken.

Afschot maken

Een goede afwatering bij het inloopdouche maken? Zorg dan dat de ondervloer van de inloopdouche vanuit beide richtingen naar de douchegoot (of een ander type afvoer) afschot krijgt. Bevestig spieën op de draagbalken van de vloerconstructie, ofwel schroef eenvoudig een tweede draagbalk iets hoger tegen een andere draagbalk voor de gewenste helling. Als afvoerleiding gebruik je een flexibele pvc-buis, die je aansluit op de aangepaste afvoerleiding. Deze leg je gemakkelijk in de bochten die nodig zijn bij het inloopdouche maken. Sluit een extra flexibele mof op het uiteinde van de pvc-buis om later de aangesloten douchegoot makkelijk in de vloer te kunnen plaatsen.

Ondervloer in inloopdouche maken

Nadat je de leidingen hebt aangelegd, werk je de vloer af. Zorg voor de uitsparing van de douchegoot of een andere afvoersysteem. Bevestig de vochtbestendige dragende ondervloer op de hellende draagbalken. Deze matten zijn uitstekend geschikt voor contactafdichtingen in combinatie met tegels op wanden en vloeren. Je kunt ze rechtstreeks betegelen. Ze zijn zo vervaardigd dat de tegellijm een goede hechting heeft. De verbinding tussen de matten en de ondergrond verzeker je met een flexibele lijm.

Wand maken

De douchewand kan opgebouwd worden uit verschillende materialen: waterwerende platen, cementplaten of steenmaterialen als cellenbeton. Ook glazen wanden en glastegels komen in aanmerking. Als je de muren van de inloopdouche betegelt, gebruik dan een waterbestendige tegellijm.

Tegels in inloopdouche maken

Met een tegelsnijder snijd je de tegels op maat. De vloerplaten van de ondervloer hebben geen primer nodig. Je kunt ze dus direct betegelen met tegellijm. Het risico op barsten is klein door de dragende ondervloer. Toch is het verstandig om flexibele tegellijm te gebruiken. Tegels in een badkamer zetten uit en krimpen door de grote temperatuurschommelingen. De flexibele tegellijm vangt die schommelingen op.

Vloer voegen

Na 24 uur is de vloer beloopbaar. Je kunt de tegels nu voegen. Elke aansluiting met een andere materiaalsoort en elke voeg tussen tegels die een hoek vormen, dicht je af met flexibel materiaal. Dit kan niet met voegmortel. Zorg ook dat je de aansluiting met de bestaande tegelvloer en de nieuwe tegelvloer met een flexibel voegmateriaal doet. Gebruik je flexibele voegmortel bij het plaatsen van een inloopdouche? Dit is niet flexibel genoeg om de bewegingen tussen de wand en de vloer op te vangen. Gebruik speciale flexibele kitten. Ook tussen de tegels en de goot moet je naast flexibele voegmortel kiezen voor flexibele kit, zoals siliconenkit of polymeer kit.

Duurzame tips bij het inloopdouche maken

Een inloopdouche is hedendaags en modern. Daarbij passen hedendaagse maatregelen ten aanzien van duurzaamheid. Zo kun je klanten bijvoorbeeld tips geven over het verminderen van water- en elektriciteitsverbruik wanneer je aan de slag gaat met het plaatsen van een inloopdouche. Drie tips:

  • Adviseer led-verlichting. Led-lampen verbruiken tot 85 procent minder energie dan gloeilampen en gaan ongeveer twintig jaar mee. Ook bij een inloopdouche houd je rekening met dit type verlichting.
  • Neem kranen met een perlator bij het plaatsen van een inloopdouche. Dit handige hulpstuk zorgt voor minder watergebruik.
  • Adviseer je opdrachtgever over (douche)kranen en toiletten met ingebouwde spaarknop. Door gewoon je kranen te vervangen, verbruik je tot vijftig procent minder water.

Aan de slag met een inloopdouche

Voor iedere klus weet je ons te vinden, jouw maat in de bouw! Bij Bouwmaat hebben we een groot assortiment in onze vestigingen, maar ook vind je alles wat je nodig hebt op onze website. Wil je je materiaal laten bezorgen op het adres waar jij aan de slag gaat voor het maken van een inloopdouche? Dat is wel zo handig. Je hebt geen omkijken naar je spullen wanneer je ze laat leveren op de plaats van je klus. Wel zo gemakkelijk en jij kunt direct aan de slag.

Deel dit artikel: