Deel dit artikel:

Veilig en snel verbinden met perskoppelingen

Er zijn verschillende soorten koppelingen beschikbaar om leidingen met elkaar te verbinden. Perskoppelingen zijn niet alleen een veilige manier van verbinden, maar het werkt ook nog eens een stuk sneller dan solderen. Deze koppelingen worden vaak in combinatie met RVS, koper, staalverzinkt en meerlagenbuizen gebruikt. Bouwmaat heeft een aantal merken perskoppelingen in het assortiment. We noemen er een paar!

Henco Press

Met de perskoppeling van Henco kun je een betrouwbare verbinding maken aan een meerlagenbuis. De leiding kan voor zowel water als voor gas gebruikt worden. Het huis van de perskoppeling is namelijk van roestvrijstaal gemaakt. Net zoals de koppelingen van Uponor hebben ook de koppelingen van Henco een controlevenster. Wanneer de koppeling nog niet of onjuist geperst is, zal deze beslist voor een lekkage zorgen.

BONFIX Alu-Press

Bonfix Alu-Press

BONFIX levert een groot assortiment alu-perskoppelingen en buizen. Dit systeem kun je gebruiken voor drinkwaterinstallaties en cv-installaties in zowel lage als hoge temperatuur systemen.
Samen met de alu-persbuizen vormen deze koppelingen een corrosiebestendige verbinding. De verschillende maten zijn duidelijk te herkennen aan de diverse kleuren van de kunststof ringen. Ook deze koppelingen zijn weer voorzien van een controlevenster. Een voordeel is dat je de koppelingen met meerdere soorten persbekken kunt dichten.

Koppelingen

Uponor S-Press Plus

Deze koppeling is geschikt voor de Uni Pipe Plus meerlagenbuis. Met deze buis kun je een 40% kleinere buigradius maken dan met andere meerlagenbuizen. Daarnaast is hij makkelijk met de hand te buigen. Uponor S-Press Plus koppelingen hebben een controlevenster zodat je kunt zien of de leiding correct is ingestoken.
De pershulzen zijn rondom voorzien van een kleurgecodeerde folie. Hierop lees je de betreffende maat af en er staat een QR-code op. Scan deze code met je smartphone en vraag zo meer technische informatie op. Als de koppeling op de juiste wijze op de leiding geperst is, kun je de folie eenvoudig verwijderen. Zo weet je altijd of de persing goed is gegaan!

Wavin Tigris K1

Wavin Tigris K1

De Wavin Tigris koppelingen zijn gemaakt van hoogwaardig en zeer slagvast PPSU polymeer. Dit materiaal is goed bestand tegen hoge temperaturen, wat natuurlijk een voordeel is. De gepatenteerde voorgevormde neus zorgt ervoor dat je de meerlagenbuis supermakkelijk in de perskoppeling kunt steken.
Er is een minimale insteekkracht voor nodig. Ook deze koppeling heeft een controlevenster. Daarnaast is het eenvoudig om een aansluiting op een bestaande waterleiding te maken met de overgangskoppelingen.

VSH XPress

VSH XPress koppelingen

Het VSH XPress leidingsysteem bestaat uit perskoppelingen, kranen, buizen en persgereedschap. De koppeling past op diverse metalen leidingen en kun je combineren met veel appendages die VSH voert. De VSH XPress is verkrijgbaar in koper, staalverzinkt, RVS en CuNi. Aan de hand van de voorgemarkeerde insteekdieptemarkering kun je zien of de leiding er goed in zit. Correct ingestoken? Dan kun je deze koppeling persen met een M-persbek.

Hoe herken je de juiste persbek?

Om een koppeling goed op een leiding te persen, heb je een juiste perstang nodig. Deze zijn in twee soorten verkrijgbaar: een handperstang en een elektrische perstang op accu. Iedere leverancier van koppelingen heeft een speciale persbek die op de betreffende koppeling past. Het is mogelijk om de persbekken in de tang te verwisselen. Je kunt de verschillende vormen van persbekken herkennen aan een letter. Zo heb je M (BONFIX, VSH), TH (Henco), U (Wavin), UP (Uponor) en V (Viega). Deze letters worden gecombineerd met de diameter van de koppeling die je wilt gaan persen. Een voorbeeld: een UP16 is dus een UP-persbek geschikt voor een koppeling van 16 millimeter van Uponor.

CHECKLIST: PERSKOPPELING MET EEN MEERLAGENBUIS

  • Kies de juiste persbek; vraag het een Bouwmaatmedewerker of controleer de handleiding.
  • Knip de meerlagenbuis met een snijtang op maat en buig een bocht waar nodig.
  • Moet de meerlagenbuis gekalibreerd worden? Zorg voor het juiste gereedschap.
  • Steek de leiding goed in de koppeling; check het eventuele controlevenster.
  • Voer het persproces zonder onderbreking uit, anders is er een grote kans op lekkages.
  • Verwijder de eventuele folie of de gebroken kunststof ring ter controle of de persing gelukt is.
Deel dit artikel: