Waterbesparing begint voor veel consumenten een belangrijk onderwerp te worden. Niet alleen is besparen op watergebruik vanuit een financieel oogpunt nuttig, maar ook vanuit een milieubewust oogpunt. Door de aanhoudende droogte wordt het steeds belangrijker om zuinig met water om te gaan.
Wij helpen je jouw klanten te adviseren op dit gebied. In dit artikel vind je mogelijkheden om water te besparen in de badkamer en keuken.
Repareer of vervang kranen lekkende kranen
Misschien een open deur, maar het vervangen of repareren van lekkende kranen is wel de makkelijkste manier om te beginnen met water te besparen.
Vervang oude toiletten
Vervang een oud toilet, want nieuwe wc’s gebruiken minder water en zijn daardoor milieuvriendelijker dan oude toiletten. Oude toiletten hebben vaak grote spoelbakken, die tot wel meer dan 9 liter per spoeling verbruiken.
Nieuwe toiletten hebben spoelbakgewichten die de hoeveelheid verbruikt water verminderen en zorgen er zo voor dat er slechts zo lang water stroomt als dat de toets wordt ingedrukt. Handig, want om urine weg te spoelen is er maar 3 liter nodig! De meeste nieuwe toiletten beschikken over een manuele waterstop-knop en helpen op die manier automatisch met waterbesparing.
Thermostatische mengkraan
Adviseer een thermostatische mengkraan bij douche en bad. Een thermostatische mengkraan in de douche zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt én blijft tijdens het douchen. Naast dat dit aangenaam is, bespaart het gemiddeld ook nog ongeveer 1000 liter water per jaar.
Eengreepsmengkraan
Bij een eengreepsmengkranen worden het koude en het warme water via één hendel geregeld. Zo wordt de ingestelde watertemperatuur snel bereikt. Daardoor verbruiken ze veel minder water dan tweegreepsmengkranen, waarbij koud en warm water apart moeten worden ingesteld tot de juiste watertemperatuur is bereikt.
Sensorkraan
Een sensorkraan wordt ook wel een elektrische kraan of automatische kraan genoemd. De kraan wordt geactiveerd door een infrarood sensor, zodat de kraan automatisch aangaat wanneer een hand voor de sensor beweegt. De kraan hoeft niet aangeraakt te worden en gaat ook automatisch weer uit als de handen voor de sensor weggehaald worden. Hierdoor gaat er dus geen onnodig water verloren.
Waterbesparende douchekop
Gebruik voor de douche een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. GROHE waterbesparende handdouches laten zelfs maximaal 5,7 liter per minuut door. Een begrenzer zorgt ervoor dat je minder water gebruikt, zonder in te leveren op comfort. Een lager waterverbruik betekent ook dat er minder energie benodigd is om het water te verwarmen, waardoor je dus dubbel voordeel hebt.
Milieucentraal heeft een handig overzicht met waterbesparende douchekoppen.
Perlator
Adviseer een perlator in de kranen. Een perlator is een straalregelaar. Door een perlator in de kraan te draaien komt er meer lucht bij de waterstraal waardoor er minder water uit de kraan komt. De waterdruk blijft verder hetzelfde. De waterbesparing met een perlator is tot wel 4 liter water per minuut. Veel nieuwe kranen hebben al een ingebouwde perlator. Let wel op: niet iedere kraan is geschikt voor een perlator.
Doorstroombegrenzer
Een doorstroombegrenzer monteer je tussen de aansluiting van de wastafelkraan en de flexibele slangen. Deze schijfjes verminderen het waterverbruik tot maximaal 7 l water per minuut, maar de waterdruk blijft nagenoeg hetzelfde! Ze kunnen op douchekranen, douchekoppen, handdouches, badkranen worden geïnstalleerd.
Acryl bad
Met een badkuip van acryl blijft badwater langer warm. Ook is het isoleren van een badkuip een manier om te zorgen dat er niet onnodig warm water toegevoegd hoeft te worden. Adviseer ook het kleinst mogelijke bad voor de situatie. Een grotere inhoud kost ook extra veel warm water.
Douchestop
Door de montage van een douchestop kan de waterstraal, bijvoorbeeld tijdens het inzepen, gewoon worden onderbroken. Tijdens deze stop blijft de ingestelde watertemperatuur behouden. Een simpele maar doeltreffende manier van waterbesparing.
Boiler en andere tips voor snel warm water in de keuken
Als de weg van de boiler naar de keuken lang is, duurt het logischerwijs ook lang voordat je warm water hebt. Hiervoor zijn verschillende oplossingen:
Close-in boiler of keukenboiler. Dit is een kleine elektrische boiler (5 tot 10 liter inhoud) voor warm water in de keuken. De boiler is meestal vlak bij de kraan ingebouwd, en door de korte afstand heb je snel warm water.
Een combi-kokendwaterkraan (of 3-in-1-kraan) werkt op elektriciteit en heeft een reservoir met kokend water (3 tot 7 liter inhoud). In de stand ‘kokend water’ krijg je direct kokend water. In de stand ‘warm water’ wordt het kokend water gemengd met koud water. Belangrijk is dat het reservoir heel goed geisoleerd is!. Let op: neem géén kokendwaterkraan die alleen kokend water geeft, want dan is er alsnog een apparaat nodig voor warm water.
Een elektrische doorstromer voor warm water lijkt op de ouderwetse keukengeiser. Hij hangt vlak bij de kraan, en begint water op te warmen als je de kraan aanzet.
Ik vind dit artikel: