InspiratieNieuws

Langste 3D geprinte brug ter wereld in Nijmegen

Deel dit artikel:

Er is gestart met het printen van de langste 3D geprinte betonnen brug ter wereld.  De komende weken printen specialisten van BAM Infra en Weber Beamix bijna honderd onderdelen van de brug. De onderdelen passen als een legpuzzel in elkaar. Er zitten zelfs uitsparingen in om  het beton te kunnen spannen. Al die elementen gaan na de bouwvak op transport om op de locatie gemonteerd te worden. Dan volgt de afwerking en vinden de laatste tests plaats.

De brug is ontworpen door architect  Michiel van der Kley, in opdracht van Rijkswaterstaat en wordt gerealiseerd met de Technische Universiteit Eindhoven als kennispartner. Weber Beamix, BAM Infra, Summum Engineering en Witteveen+Bos zijn betrokken marktpartijen.  

De voordelen van 3D betonprinten

Het toepassen van 3D print-technologie biedt kansen voor het ontwerp en de realisatie van constructieve toepassingen in de bouw. Het biedt vrijheid in het ontwerp en de 3D ontwerpomgeving rekent aanpassingen direct door. Het ontwerp is vertaald in een code waarmee de printer het ontwerp produceert. Door dit digitale ontwerp- en uitvoeringsproces dalen de faalkosten en heb je tekeningen niet meer nodig.

Pieter Bakker, projectleider 3D printen bij BAM Infra: “Door optimaal te ontwerpen is minder materiaal nodig vergeleken met traditioneel geproduceerde bruggen met bekistingen. De printer legt namelijk alleen beton neer daar waar het nodig is voor de constructieve sterkte van de brug. Een besparing van 30% is haalbaar. 3D betonprinten werkt zonder bekistingen en dat scheelt arbeid en maakt het mogelijk zonder restafval te bouwen. 3D-printtechnologie heeft de potentie om betaalbaarder, sneller, duurzamer en vormvrijer te kunnen bouwen. Met dit project laten de betrokken partijen zien dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is.”

Nieuwsgierig?

Bouwmaat is op bezoek geweest in de printfabriek van Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra Nederland. In het komende ALLES Magazine, dat op 1 juli 2019 bij je op de mat of in de vestiging ligt, kun je hier alles over lezen. Natuurlijk blijven we op www.bouwmaat.nl/alles ook aandacht besteden aan 3d printen in de bouw.

Deel dit artikel: