GereedschapMateriaal en gereedschap

Vakkundig tegels snijden met Rubi: 8 aandachtspunten

Deel dit artikel:

Het snijden van tegels heeft een hoop voordelen ten opzichte van het zagen ervan. Je creëert een fijnere, mooiere snijlijn, werkt sneller, het is goedkoper én je werkt stofvrij. Toch kan zelfs de meest bekwame bouwer altijd nog wat tips gebruiken. Hoog tijd voor wat handige aandachtspunten wanneer je met een Rubi-tegelsnijder aan de slag gaat. Jaap Westhof is servicemanager bij tegelgereedschapspecialist Rubi en noemt er acht.

Check met wat voor tegel je te maken hebt en gebruik het juiste gereedschap

Voordat je begint met het snijden van een tegel, moet je eerst goed kijken met wat voor tegel je te maken hebt. Kun je deze wel snijden? Of moet je misschien met diamant gaan zagen? De meeste keramische wand- en vloertegels zijn geschikt om te snijden. Alleen hebben sommige vloertegels zo’n grote inwendige spanning dat het snijden wel goed gaat, maar dat de tegel niet de snijlijn volgt bij het breken. Dan is zagen de juiste manier. Dat geldt ook voor natuursteen, die zaag je vrijwel altijd. Na die afweging kies je jouw gereedschap: een tegelsnijder of een zaagmachine.

Jaap Westhof, Rubi

Gebruik een geschikt snijwieltje

Zoals je waarschijnlijk wel weet, bestaan er allerlei snijwieltjes. De diameters variëren van 6 tot 22 millimeter. Je kunt gaan voor materiaal dat wel of niet gecoat is met een titaniumoppervlaktebehandeling. En dan heb je ook nog wel of niet gekogellagerde wieltjes. Welke kies je? Over het algemeen geldt: gebruik voor geglazuurde wandtegels een zo klein mogelijk snijwieltje en voor niet-geprofileerde vloertegels een zo groot mogelijk wieltje. Let er wel op dat in sommige tegelsnijders, zoals de TQ-tegelsnijder met een enkele geleider, maar één diameter snijwieltje kan. Ook met dit 22 mm snijwieltje kun je wandtegels snijden, aai de tegel dan wel héél licht.

Soort tegel Grootte snijwieltje
Wandtegels met een glazuurlaag 6 mm of 8 mm
Vloertegels met een glad oppervlak 18 mm of 22 mm
Vloertegels met een ruw oppervlak:
Minimaal reliëf
Dieper reliëf

18 mm of 22 mm
10 mm
(Glas) mozaïektegels 22 mm
Glastegels/glazen ruiten 6 mm tot 22 mm

Snij niet te snel of te langzaam

Om een mooie snijlijn te maken, is het belangrijk dat je met de juiste constante snelheid snijdt. Doe je het te snel dan heeft het wieltje vaak te weinig of geen tijd om de gewenste diepte van de kras te maken. Dat zorgt ervoor dat de breuklijn waarschijnlijk niet de snijlijn volgt en zijn eigen weg zoekt. Dat wil je niet! Maar als je juist te langzaam snijdt, bestaat de kans dat het wieltje al te diep in de toplaag van de tegel doordringt. Daardoor is de breuklijn eveneens niet zo strak als je zou willen.

Snij niet met te veel of te weinig druk

Ook de hoeveelheid druk die je uitoefent heeft invloed op het resultaat. Bij te veel druk kan het gebeuren dat de tegel al breekt voordat je klaar bent met de snijlijn. Oefen je juist te weinig druk uit dan krijg je hetzelfde effect als bij te snel snijden. Het snijwieltje heeft geen tijd om een mooie diepe snede te maken in de toplaag van de tegel. Snij altijd in een vloeiende beweging en houd je druk en snelheid overal gelijk.

Sla geen stukken over met snijden

Het is voor een mooie snijlijn essentieel om geen stukken over te slaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je bij aanvang van het snijden het wieltje niet terughaalt of als het reliëf van een tegel te diep is. Let er dus op dat je dit vermijdt om een breuk te voorkomen.

Snij op een stabiele ondergrond

Zorg altijd voor een stabiele ondergrond als je tegels snijdt. Zet je tegelsnijder bijvoorbeeld op een vlakke vloer of een stevige werktafel. Voorkom bovendien dat collega’s per ongeluk tegen de tegelsnijder aanlopen, want dan snijdt hij niet meer haaks. Ter controle kun je de korte zijde van een winkelhaak tegen de vooraanslag leggen, zo zie je of het snijwieltje geen afwijkingen heeft.

Gebruik de juiste breektechniek

Heb je de perfecte snijlijn gemaakt? Tijd om te breken! Op de juiste manier natuurlijk. Ik geef enkele tips om fouten bij het breken te voorkomen. Zet het snijwieltje op de juiste hoogte zodat je met de breekvleugel breekt in plaats van met het wieltje. Ook belangrijk is om de tegel zover mogelijk vooraan of achteraan de tegel te breken. Breek altijd met een korte, droge tik (impulsbeweging) zodat het breekmechanisme niet te veel doorslaat. Pak daarvoor de hendel vast direct nadat je de tik hebt gegeven. Let op: ongehard glas en geglazuurde tegels breek je juist niet met een impuls!

Onderhoud je gereedschap

Om de levensduur van je gereedschap te verlengen is onderhoud natuurlijk heel belangrijk. Maar wist je dat goed onderhoud ook problemen voorkomt bij het snijden van tegels? Zorg ervoor dat er geen keramische resten onder de breekplaten liggen, want anders loop je het risico dat de tegel slecht of verkeerd breekt. Het is daarnaast van belang dat je de geleidestangen smeert met een beetje olie (dit geldt niet voor geleidehuizen die op kogellagers lopen, zoals die van de TZ- en TQ-tegelsnijders.) Dat voorkomt haperend snijden. Bovendien moet je speling op de vooraanslag en het geleidehuis zien te voorkomen.

 

TIP!
De meest gebruikte wieltjes in een set.  Voor de TS- en de TR-tegelsnijders hebben we de meest verkochte wieltjes verzameld in een handige kunststof koker.
In deze set tref je een 6, 8, 10, 18 en 22 mm wieltje aan.

Deel dit artikel: