MateriaalMateriaal en gereedschap

Een hellend dak isoleren met IKO, Meuwissen Gerritsen en Woodies

Deel dit artikel:

Het isoleren van het hellende dak vanaf de buitenkant kan voor een veel energiezuiniger en comfortabeler huis zorgen. De juiste materialen, het systeem en de aanleg ervan moeten dan natuurlijk wel allemaal kloppen. IKO, Meuwissen Gerritsen en Woodies bundelen hun krachten zodat jij een perfect systeem levert. Met welke materialen en hoe, dat vertellen we je in dit artikel.

Voordelen van hellend dak isolatie

De isolatie van hellende daken van buitenaf wordt ook wel sarking genoemd. Het heeft vele voordelen. Je bereikt, indien goed uitgevoerd, een uitstekende winddichte thermische isolatie zonder onderbrekingen. Voordeel voor je klant is ook dat de binnenafwerking wordt behouden en dat de isolatie geen ruimte aan de binnenkant kost. Voordeel voor jou als vakman is dat je door middel van speciale isolatieplaten snel kunt werken.

Voor een goed systeem heb je isolatieplaten nodig, de juiste folies, luchtdichte tape en perfect montagemateriaal. Met het systeem van IKO, Meuwissen Gerritsen en Woodies heb je dit allemaal voorhanden. We lopen de toe te passen producten eerst even met je door.

Bekijk het stappenplan isolatie hellend dak (link)

IKO enertherm

IKO is een wereldwijde speler op het gebied van dakbedekking, waterdichting en isolatie voor professionals. De IKO enertherm isolerende platen zijn dé toepassing voor het thermisch isoleren van hellende daken aan de buitenzijde. Met de IKO enertherm PIR ALU profiteer je van een 100% CFK-, HCFK- of HFK-vrije isolatieplaat met een kern uit hard polyisocyanuraat schuim. De plaat is aan beide zijden met een meerlaags gasdicht aluminiumcomplex bekleed. Deze hoogwaardige reflecterende ALU-cachering is opgebouwd uit zeven lagen. De platen staan bekend om de hoogwaardige kwaliteit en zijn getest onder extreme condities. De perfecte keuze voor een langdurig isolerend systeem!

Bouwmaat levert ook biobased isolatiemateriaal van Steico en Isovlas.

Meuwissen Gerritsen Miofol®, Polytex® en VASTR®

Bij de duurzame thermische isolatie van daken spelen technische bouwfolies een cruciale rol. De ‘blauwe’ en ‘rode’ bouwfolies van Meuwissen Gerritsen zijn een begrip in de schappen van Bouwmaat. Zij zijn dan ook dé producent van bouwfolies en de naam achter bekende oplossingen als Miofol® en Polytex®.

De folies van Meuwissen Gerritsen staan voor duurzame bescherming tegen vocht en condens en zijn de juiste keuze voor de thermische isolatie van daken en gevels. De Miofol® 125S bijvoorbeeld is een gewapende dampremmende technische bouwfolie. De samengestelde folie heeft een extreem lange levensduur door gebruik van virgin PE. Damp vanuit de ruimte kan door Miofol® 125S niet in de constructie of isolatie komen. Je past deze folie toe aan de warme zijde van dak- en gevelconstructies.

Aan de koude zijde van dak- en gevelconstructies kan de Polytex® Original spinvliesfolie als waterkerende, dampopen laag worden gebruikt. De folie kan in daken en gevels zowel direct op harde als op zachte ondergronden worden toegepast. Polytex® Original is een waterkerend dampopen membraan, samengesteld uit twee lagen popropyleen met daartussen een microporeuze film. De folie beschermt je constructie tegen wind en regen terwijl damp naar buiten kan.

VASTR® is de merknaam voor het uitgebreide assortiment bevestigingen luchtdichtingstapes van Meuwissen Gerritsen. Essentieel voor het luchtdicht afsluiten van je systeem. De VASTR® Folie tape basic is een enkelzijdige tape voor het wind- en waterdicht afplakken van overlapnaden en het repareren van beschadigingen. Deze tape is voorzien van een wapeningsnet waardoor hij zeer sterk is en je hem bovendien eenvoudig afscheurt.

De VASTR® Spinvlies tape is de perfecte keuze voor het wind- en waterdicht sluiten van spinvliesfolies in dakconstructies. Het is een enkelzijdig klevende tape van polypropyleen nonwoven die is voorzien van een VASTR® high performance kleeflaag. De tape is hierdoor geschikt voor het plakken van membranen op houtconstructies.

Woodies Ultimate Tellerkopschroef

Een goede professionele schroef mag niet breken, het hout niet splijten en is goed en snel te verwerken. Woodies Ultimate schroeven zijn helemaal afgestemd op de professionele gebruiker en is dan ook de vaste keuze van menig bouwer. Als bevestigingsmateriaal voor het hellend dak is gekozen voor de Woodies Ultimate Tellerkopschroef. Deze schroef is voorzien van een bolvormige kop. Door het vergrote klemvak van de kop ontstaat er een verhoogde lastopname en zijn er minder bevestigingspunten nodig. Dat betekent dus sneller werken. De kop is voorzien van een stevige T-30 aandrijving, waardoor je verzekerd bent van optimaal schroefcomfort.

Deel dit artikel: