MateriaalMateriaal en gereedschap

Woodies Ultimate: de juiste schroef voor elke klus

Deel dit artikel:

Het belang van een goede schroef wordt nogal eens onderschat. Het is de sluitpost van een project of we pakken voor kleinere klussen een schroef die toevallig voorhanden is. “Schroeven doen het niet goed op verjaardagsfeestjes”, zegt ook Marcel Palfenier, Commercieel directeur voor Woodies Ultimate schroeven. Zijn collega, Manager Bouwgroothandel Hubert Mous, vult aan:“En dat terwijl je met de juiste schroef sneller, makkelijker én beter werkt.”

Waar moet een goede schroef aan voldoen? Bij Woodies weten ze dat als geen ander. Een goede, professionele schroef mag niet breken, het hout niet splijten en is volgens Marcel vooral goed en snel te verwerken. “Woodies Ultimate schroeven zijn helemaal afgestemd op de professionele gebruiker. De beste eigenschappen van schroeven zijn verzameld in één universele schroef. Zo’n multi-inzetbare schroef is handig voor vakmannen met veel verschillende klussen.” 

DE VOORDELEN VAN DE WOODIES ULTIMATE SCHROEVEN IN HET KORT

  • Voorzien van een extra diepe TX indruk
  • Freesribben onder de kop voor het beter verzinken van de kop
  • Schachtribben voor het makkelijk inschroeven en verminderen van de spanning op de schroef
  • Speciale schroefdraad om sneller inschroeven mogelijk te maken
  • Speciale punt voor hout-op-hout bevestiging en het verminderen van de kans op scheurvorming bij het inschroeven. Voorboren is niet noodzakelijk

Bijzondere eigenschappen 

“Woodies hebben een speciale snijpunt en schroefdraad,” legt Hubert uit. “Daardoor draaien ze snel, makkelijk en zonder splijten in elke houtsoort. Voorboren is meestal niet nodig en ook soevereinen hoeft niet. Freesribben onder de kop verzinken de schroefkop automatisch waardoor de kop netjes en vlak in het hout wordt afgewerkt. Standaard zijn het deeldraadschroeven. Door schachtribben boven de schroefdraad heeft het laatste deel van de schroef geen weerstand. De schroef draait makkelijker in het hout en de verbinding wordt strakker aangetrokken. Een gleufje in de schroefdraad voert houtvezels snel af. Dat verlaagt de weerstand nog meer. Net als de wax op de schroeven. Hoe minder weerstand, hoe kleiner de kans op gebroken schroeven of schade aan het hout. En ook niet onbelangrijk: je accu’s gaan langer mee.” 

Gegarandeerde kwaliteit 

Sinds de introductie van de universele schroef is Woodies Ultimate uitgegroeid tot een echt A merk met een breed assortiment: wat betreft functie, materiaal én formaat. Marcel: “We hebben schroeven van 3 x 12 mm tot 12 mm x 1 meter en alles daar tussenin. Tot 460 mm lengte zijn ze standaard op voorraad. Zulke lange schroeven worden gebruikt voor houtconstructies.
Onze schroeven hebben een ETA- keurmerk. Deze Europese Technische Goedkeuring betekent dat ze voldoen aan alle Europese normen en constructief gebruikt mogen worden. De letter ‘W’ in de kop van Woodies schroeven, waarborgt de kwaliteit en een getal geeft de lengte van de schroef aan. Handig bij controles achteraf.
In Lelystad hebben wij een eigen Academy, waar met professionele apparatuur de schroeven kunnen worden getest. Zo wordt o.a. de indraaisnelheid, de uittrekwaarde en de afschuifwaarde van de Woodies gemeten en vergeleken.”  

Meer grip  

“Geharde constructieschroeven zijn sterker dan houtdraadbouten”, vult Hubert aan. “Bovendien werkt het veel sneller. Ook zo’n lange schroef draai je er in één keer in. Zonder voorboren en gewoon met een accumachine.” Heeft de schroefkop dan wel voldoende houvast? Hubert: “Jazeker. Dankzij de extra diepe Torx-indruk heb je meer grip. In elk doosje zit een gratis bitje. Dan heb je altijd de juist maat bij de hand.” 

Speciale schroeven 

Naast constructieschroeven zijn er ook speciale schroeven voor bepaalde klussen. Hubert: “We hebben schroeven voor vlonders, potdekselplanken en glaslatten. En bijvoorbeeld een MDF-schroef, met een punt die niet wegglijdt op de gladde platen. Voor scharnieren zijn er voldraadschroeven, met een kleinere kop die goed in een slobgat valt. We werken aan een renovatieschroef voor scharnieren. Die is een fractie dikker, om goed in een bestaand schroefgat te passen.”  

Verzinkt, rvs of gecoat

Dan is er nog het materiaal. “De meeste schroeven zijn verzinkt of van rvs”, aldus Marcel. “RVS is weerbestendig, maar minder sterk. Lastig, want juist buiten schroeven we vaak in hardhout. Naast A2 RVS hebben we ook schroeven in het sterkere RVS 410. Daarnaast zijn er verzinkt geharde schroeven met een C4 coating. Die zijn sterk, corrosiebestendig en vlekken, in tegenstelling tot rvs, niet op looizuurhoudend hout. Onze gecoate schroeven zijn er in beige en tegenwoordig ook in zwart, passend bij modern zwart hang- en sluitwerk en zwart Zweeds rabat. Binnenkort komen er vlonderschroeven in de belangrijkste composietkleuren.”  

Er zijn dus nogal wat verschillende schroeven voor verschillende toepassingen. Daarom sluit Marcel af met een tip: “Denk goed na over het gebruik van je schroeven! En zorg voor wat meer diversiteit in je gereedschapskist. Met universele schroeven en één soort voor een specifieke toepassing, heb je de juiste schroeven voor jouw werk vaak al bij de hand.”

Deel dit artikel: