Afval scheiden! Ook goed voor de portemonnee?

Deel dit artikel:

Afval bestaat niet. Het afval van vandaag is de grondstof voor de producten van morgen. Maar wat zijn de voordelen van afval scheiden voor u als bedrijf? En welke soorten afvalstromen zijn er?

Voordelen
Afval scheiden is goed voor het milieu. Simpelweg omdat het hergebruiken van grondstoffen beter is dan het opnieuw winnen ervan. Het feit dat u zich hier bewust van bent, geeft u en uw bedrijf een beter imago. Consumenten en partnerbedrijven verbinden zich graag aan duurzame instanties. U heeft dus een streepje voor op uw concurrent!

Daarnaast is afval scheiden ook goed voor uw portemonnee. Sinds 2015 wordt het verwerken van restafval extra belast met 13 euro per ton. Afvalinzamelaars berekenen deze belasting door aan haar klanten. Dus aan u. Door het afval te scheiden, vermindert u de hoeveelheid restafval. Het afvoeren van een houtcontainer is bijvoorbeeld goedkoper dan een restcontainer.

Afvalstromen
Wat zijn de meest voorkomende afvalstromen in de bouw? Wij zetten ze, samen met de bijbehorende feiten, op een rij!

Gevaarlijk afval Onder andere olie, accu’s, verf, asbest en verontreinigde grond.
Folie Neemt veel gebruik in bij restafval en dus financieel interessant om te scheiden.
Puin (steen en beton) Met 1000 kg puin inzamelen, bespaart u 233kg CO2 tegenover verbranding!
Papier/karton 75% wordt in Nederland weer ingezameld en gerecycled.
Glas Kan keer op keer hergebruikt worden, zonder kwaliteitsverlies.
Hout Onderscheid tussen A-hout (onbehandeld, ongelakt en niet-geïmpregneerd) en B-hout).
Schroot Ferro, non-ferro, composieten en legeringen.
Restafval Reststoffen die niet recyclebaar zijn, maar toch worden hergebruikt!

Bent u benieuwd hoe u gemakkelijk afval scheidt op de bouwplaats? Op Afvalprestatieprofiel.nl vindt u de 16 meest gangbare afvalstromen. Hoe waardevol is uw afval eigenlijk en hoeveel CO2-uitstoot bespaart u door het scheiden van afval? Doe de test en ondervindt waar er voor uw bedrijf nog verbeterpunten liggen. Heeft u hierbij ondersteuning nodig? Of bent u op zoek naar de juiste afvalcontainers? Lees meer over onze unieke samenwerking met van Gansewinkel!

Meer lezen

Deel dit artikel: