Bedrijf en ondernemenServices en maatwerk

Wat gebeurt er met je bouw- en sloopafval?

Deel dit artikel:

Wat gebeurt er met een afvalcontainer die je als vakman bij Bouwmaat huurt? Waar gaat het afval naartoe en hoe worden de materialen gerecycled? Het bedrijf GP Groot verwerkt en hergebruikt bouw- en sloopafval op een duurzame manier.

Uitvoerige acceptatie

GP Groot verwerkt op jaarbasis 150.000 ton afval afkomstig uit containers van Bouwmaat-klanten. Het afval wordt bij aankomst op locatie in Alkmaar eerst onderzocht. Er mogen namelijk geen gevaarlijke stoffen, zoals asbest, in zitten. Deze acceptatie wordt in drievoud uitgevoerd. Eerst bekijkt de chauffeur de vracht, vervolgens wordt de container op een weegbrug geplaatst en van bovenaf geïnspecteerd. Als laatste wordt de inhoud bij de sorteerinstallatie nogmaals onderzocht.

Hergebruik van materialen

In het bouw- en sloopafval zitten veel materialen die hergebruikt kunnen worden. Zo kan hout worden hergebruikt door er spaanplaat van te maken. Van gerecycled kunststof worden nieuwe prullenbakken gemaakt en puin wordt in de wegenindustrie weer toegepast. Veel afval wordt dus gereycled tot nieuwe producten die weer voor allerlei toepassingen zijn in te zetten. Zo draagt de afvalverwerking bij aan een circulaire economie waarin materialen een tweede leven krijgen.

Slim omgaan met afval

Als vakman kan je afval zelf ook al bij de bron scheiden. Bijvoorbeeld door tijdens een klus eerst een bepaald type materiaal af te voeren in een aparte container. Afvalcontainers voor één soort materiaal zijn goedkoper dan containers voor gemengd bouw- en sloopafval. Door eerst een container voor één materiaalsoort te plaatsen en daarna voor gemengd afval, kan je op de kosten besparen. Twijfel je of je zelf afval moet wegbrengen naar een stortplaats in plaats van een afvalcontainer te huren? Bedenk dat je ook veel tijd (en dus geld) steekt in het zelf verzamelen, lossen en vervoeren van het materiaal!

Meer informatie over het huren van een afvalcontainer? Kijk op www.bouwmaat-afval.nl.


Video

Wie met een klus bezig is en met veel bouw- of sloopafval te maken krijgt, kan via Bouwmaat een container aanvragen om dit af te voeren. Deze wordt op de locatie van de klus geplaatst en weer opgehaald, Wat gebeurt er precies met al dat afval? Rens Smit, medewerker service van Bouwmaat Alkmaar ging bij GP Groot op bezoek en sprak in deze video met Rob Verduin, Manager e-business.


Meer lezen

Deel dit artikel: